Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Kamer van Koophandel (KVK)

Jouw eigen bedrijf start bij de Kamer van Koophandel, ook wel KVK genoemd. Hier registreer je jouw onderneming in het Handelsregister. Vanaf dat moment ben je officieel ondernemer. Maar waarschijnlijk heersen er nog allerlei vragen rondom de KVK en daarom hebben wij de meest gestelde vragen voor jou op een rijtje gezet!

Wat is de Kamer van Koophandel?

De Kamer van Koophandel is een organisatie die de belangen behartigt van alle ondernemingen in Nederland. De KVK helpt ondernemers met het opzetten van hun eigen bedrijf. Daarnaast heeft de KVK een adviserende rol naar de overheid. Het is een zelfstandig bestuursorgaan.

Waarom bestaat er een KVK?

De Kamer van Koophandel kent zijn oorsprong in Frankrijk. Honderden jaren geleden werd daar al de Chambre de Commerce opgericht die de belangen van de handel en nijverheid beschermde. Dit Franse systeem werkte zo goed dat het al snel zijn weg naar andere landen vond. De eerste Nederlandse Kamer van Koophandel werd in Rotterdam opgericht.

In eerste instantie hadden de Kamers van Koophandel alleen een adviserende rol en waren zij financieel afhankelijk van de gemeenten. In 1920 werden de kamers onafhankelijk van de gemeenten en werden ze teruggebracht tot 36 regionale kamers. In 1921 werd de Handelsregisterwet ingevoerd, waardoor de kamers er een belangrijke taak bij kregen, namelijk het registreren van handelsnamen.

Intussen zijn alle regionale kamers gefuseerd tot één organisatie, namelijk de KVK.

Op welke locaties zit een Kamer van Koophandel?

Door heel Nederland zijn KVK-kantoren gevestigd. Het hoofdkantoor staat in Utrecht. Daarnaast zijn er kantoren met een Ondernemersplein in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Groningen en Rotterdam. Ook Alkmaar, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Den Bosch, Den Haag, Emmen, Enschede, Leeuwarden, Middelburg, Roermond en Zwolle hebben een vestiging. Er is er dus altijd wel eentje bij jou in de buurt!

Wat doet de KVK?

De KVK is de schakel tussen ondernemers en de overheid. Denk bijvoorbeeld aan verplichte zaken, zoals de registratie van bedrijven, maar ook het geven van advies aan ondernemers. De belangrijkste taak is het bijhouden van het Handelsregister.

Inschrijven in het Handelsregister

Sinds 1 januari 2008 moeten namelijk, naast alle ondernemingen, ook alle Nederlandse rechtspersonen en hun vestigingen zich inschrijven bij de KVK.

Welke gegevens worden er openbaar gemaakt?

Als je je gaat inschrijven, worden jouw gegevens opgeslagen in een database. De KVK maakt alleen enkele gegevens openbaar, zoals:

  • KVK-nummer
  • Bedrijfsnaam
  • Vestigingsgegevens
  • Adresgegevens

Uittreksels, historische gegevens, deponeringen en jaarrekeningen zijn alleen beschikbaar tegen betaling.

KVK Startersdag

Naast het Handelsregister zet de KVK zich ook in als kennisbank voor ondernemers. Zo organiseren zij op meerdere locaties een KVK Startersdag en vind je allerlei informatie rondom het ondernemerschap op hun website.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie