Rechtsvormen kiezen
In het stappenplan ‘bedrijf starten’ is stap 6 het kiezen van een rechtsvorm. Wanneer je besluit om een eigen bedrijf te starten, moet je kiezen welke rechtsvorm je bedrijf krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een eenmanszaak of een bv. Iedere rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Wij hebben voor jou alle rechtsvormen op een rijtje gezet.
Wat is een rechtsvorm?
Laten we beginnen bij het begin. Een rechtsvorm is de juridische vorm van een onderneming. Dat wil zeggen welke verplichtingen de onderneming heeft en hoe het bijvoorbeeld zit met de hoogte van aansprakelijkheid. Rechtsvormen worden ook wel vaker ondernemingsvormen genoemd.
Waar moet je op letten bij het kiezen
Het kiezen van de juiste rechtsvorm hangt af van een aantal factoren. Hieronder een aantal vragen om te achterhalen welke rechtsvorm het beste bij jou past.
- Onderneem je alleen of met meerdere personen?
- Wil je privé aansprakelijk zijn of juist helemaal niet?
- Van welke belastingvoordelen kun je profiteren?
- Aan welke (belasting)verplichtingen moet je voldoen?
Verschillende rechtsvormen
Er zijn 9 verschillende rechtsvormen. We maken onderscheid tussen rechtsvormen zonder rechtspersoon en rechtsvormen met rechtspersoon. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoon ben je zelf aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een rechtsvorm met rechtspersoon is de rechtspersoon aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan door het ondernemen.
Rechtsvormen zonder rechtspersoon
Eenmanszaak
Zoals de naam al zegt, wordt er vaak gekozen voor deze rechtsvorm als je in je eentje onderneemt. Je profiteert vaak van meer belastingvoordeel door verschillende aftrekposten, maar je bent wel persoonlijk aansprakelijk voor schulden. Hier lees je meer over een eenmanszaak.
Vennootschap onder firma (vof)
Wanneer je samen met iemand anders een bedrijf opstart, kun je een vof oprichten. Jullie worden dan allebei vennoot, maar zijn ook allebei verantwoordelijk en aansprakelijk. In dit geval is het dus handig om sommige afspraken vast te leggen in een contract. Hier lees je meer over een vof: Vennootschap onder firma.
Commanditaire vennootschap (cv)
Heb je niet zoveel geld om je onderneming van de grond te krijgen, dan kun je kiezen voor een cv. Deze rechtsvorm maakt namelijk onderscheid in beherende en stille vennoten. De beherende hebben de leiding en de stille vennoten zorgen voor een flinke geldinjectie.
Maatschap
Een maatschap is een veelgebruikte rechtsvorm onder specialisten in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Zij voeren hun beroep uit onder een gemeenschappelijke naam. Je bent altijd met 2 of meer personen en iedereen brengt iets in, zoals arbeid, geld of goederen. Afspraken over onder andere de winstverdeling worden vastgelegd in een contract.
Rechtsvormen met rechtspersoon
Besloten vennootschap (bv)
Een besloten vennootschap staat op zichzelf. Dat wil zeggen dat de bv aansprakelijk is voor schulden. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen die in het bezit zijn van de aandeelhouders. Een bv is verplicht om jaarstukken in te leveren bij de KvK.
Naamloze vennootschap (nv)
Een nv heeft ook aandeelhouders, maar ook aandelen die vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Bij een nv heb je een startkapitaal van minimaal 45.000 euro nodig. Ook een nv moet de jaarcijfers delen met de KvK.
Naast deze 6 rechtsvormen voor ondernemingen zijn er ook nog 3 speciale rechtsvormen voor een coöperatieve vereniging, vereniging of stichting.
Meer weten over het starten ven een bedrijf? Bekijk dan het stappenplan voor startende ondernemers.