Eigen bedrijf starten
Wil je een eigen bedrijf starten of ben je pas gestart? Dan moet je een heleboel zaken regelen. Hier staan alle stappen die je als startende ondernemer moet doorlopen op een rijtje.
Hoe start je een eigen bedrijf
Het is een droom van velen, ondernemer worden. Niet voor niets beginnen er ieder jaar duizenden ondernemers vol enthousiasme aan een nieuw avontuur. Toch blijken veel van deze dromen na enige tijd te stranden. Het wil niet zo vlotten en een eigen bedrijf starten vergt toch allemaal wat meer tijd dan gedacht. Om een goede start te maken, is het raadzaam om je vast te houden aan een stappenplan. Dat maakt het concreet en zo weet je precies wat er allemaal nog moet gebeuren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Stappenplan voor startende ondernemers
We beginnen helemaal bij het begin. Ben je al verder in het proces dan kun je deze stappen natuurlijk overslaan. Check je voor de zekerheid nog even of je niets hebt gemist?
1. Ondernemerstest
Allemaal leuk en aardig die ideeën, maar ondernemen is een vak apart en zeker niet voor iedereen weggelegd. Vraag jezelf af wat voor een bedrijf je wil beginnen en of ondernemen wel jouw ding is. Past het wel bij je? En wat is precies de motivatie waarom je zelfstandig ondernemer wil worden? Om antwoord te krijgen op deze vragen is het mogelijk om een ondernemerstest te doen. Door middel van zo’n test kom je er al snel genoeg achter waar jouw krachten liggen en of je een geboren ondernemer bent.
2. Concurrentieanalyse
Je bent geslaagd voor de test en hebt inmiddels bedacht wat je wil gaan doen. Maar heb je je ook afgevraagd hoe uniek je idee is? Zijn er misschien al meerdere ondernemers in jouw omgeving die zich in dezelfde markt bevinden? Door een concurrentieanalyse uit te voeren zie je meteen welke concurrenten je hebt en wat je sterke en zwakke punten zijn ten opzichte van die concurrenten. Dit voorkomt dat jullie in dezelfde vijver gaan vissen. Je weet precies wat je kwaliteiten zijn waarmee je de markt op kan gaan.
3. Ondernemingsplan maken
De concurrenten zijn in kaart gebracht en je hebt je strategie bepaald. Super, je bent op de goede weg! Nu is het tijd voor een ondernemingsplan. Zo’n ondernemingsplan maken is niet binnen een paar tellen gebeurd. Een ondernemingsplan bevat namelijk verschillende onderdelen, zoals:
- Het doel van jouw onderneming
- De doelgroep waar je je op gaat richten
- Het bestaansrecht van je bedrijf; wat is de toegevoegde waarde?
- Een marketingplan
- De concurrentieanalyse
- Een beschrijving van je product of dienst en hoe dit tot stand komt
- Een financieel plan; hoe ga je geld verdienen?
4. Bedrijfsnaam bedenken
Geef het beestje ook een naam. Dit mag je helemaal zelf bepalen. Er zijn een paar regeltjes waar je je aan moet houden, maar verder ben je vrij om je eigen bedrijfsnaam te verzinnen.
5. Logo, huisstijl en website
Naast een bedrijfsnaam zul je ook een logo en huisstijl nodig hebben. Misschien wil je ook meteen een eigen website maken of webshop beginnen. Jouw logo gebruik je bijvoorbeeld in je reclame-uitingen en op je facturen. Zo is het voor jouw klanten meteen duidelijk dat ze te maken hebben met jouw bedrijf. Het is wel zo fijn als je dit allemaal al hebt uitgedacht en laten ontwikkelen voordat je je gaat inschrijven bij de KvK, maar uiteraard kan dit ook nog nadat je bent ingeschreven. Houd er in ieder geval rekening mee dat je huisstijl aansluit bij de werkzaamheden die je verricht. Ben je bijvoorbeeld een zelfstandige timmerman, dan is het misschien handiger om niet voor roze glitter letters te kiezen, maar niemand houdt je tegen!
6. Rechtsvorm kiezen
Als startende ondernemer moet je ook een rechtsvorm kiezen. Een rechtsvorm is de juridische vorm van je onderneming zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak. Iedere vorm heeft zijn eigen mate van aansprakelijkheid. Kies daarom de rechtsvorm die het beste bij jou en jouw bedrijf past.
7. Inschrijven als startende ondernemer
De meeste zaken heb je inmiddels afgevinkt. Je kunt je gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee ben je officieel een startende ondernemer, van harte gefeliciteerd!
8. Boekhouding bijhouden
Een eigen bedrijf starten betekent ook dat je een boekhouding bij moet gaan houden. De Belastingdienst wil namelijk precies weten wat er inkomt en wat er uitgaat. Om dit inzichtelijk te maken, kun je kiezen voor een online boekhouding. Het voordeel daarvan is dat je altijd up-to-date bent en op ieder moment de status van je bedrijf kunt inzien. Daarnaast staan je gegevens veilig opgeslagen in de cloud en werk je, als je dat wil, gemakkelijk samen met je accountant of boekhouder.
Goed nieuws! Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Die aanbieding laat je toch niet schieten?

Tip! Aftrekposten
Als (startende) ondernemer mag je gebruikmaken van verschillende aftrekposten, waardoor je mogelijk minder belasting hoeft te betalen. De aftrekposten op een rijtje:
- Investeringsaftrek
- Kleineondernemersregeling (kor)
- Mkb-winstvrijstelling
- Startersaftrek
- Werkkostenregeling
- Zelfstandigenaftrek
9. Verzekeringen, wettelijke eisen, algemene voorwaarden
Naast een boekhouding ben je ook verplicht om je te houden aan bepaalde wettelijke eisen. In sommige gevallen is het ook verstandig om verzekeringen af te sluiten om de grootste risico’s te vermijden. Het hebben van algemene voorwaarden is ook geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat externe factoren geen roet in het eten kunnen gooien.
10. Aan de slag als zelfstandig ondernemer
Hoera, je hebt alles goed geregeld en je bent klaar om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Op zoek naar klanten, zodat je het ondernemerschap nog lang mag blijven uitoefenen. Succes!
Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit
Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.
