Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Factuur maken

Een eerste opdracht binnenhalen als ondernemer is een feest; de eerste factuur versturen een spetterende afsluiter. Factureren kan het hoogtepunt van de maand zijn, als u dit op een gemakkelijke manier doet. Hoe kunt u eenvoudig facturen maken en wat moet u precies op de factuur zetten? Wij vertellen u alles wat u moet weten over het maken van een factuur.  

Wat is een factuur?

Een factuur is een document waarop u de geleverde diensten of producten en betalingsvoorwaarden vermeldt. De factuur wordt naar de klant gestuurd als ‘betalingsverplichting’. Vaak wordt de factuur na de levering van een dienst of product verstuurd, maar u kunt er ook voor kiezen een factuur eerder te sturen voor een deelbetaling of een aanbetaling. In dat geval wordt een factuur ook wel een pro-formafactuur genoemd. Uw facturen zijn een belangrijk onderdeel van uw administratie en moeten aan een aantal eisen voldoen.

Wat staat er op een factuur?

Er zijn een aantal wettelijke eisen waaraan een factuur moet voldoen. Wanneer u een factuur maakt, vergeet dan niet de volgende zaken te vermelden:

 • Uw volledige naam en die van uw klant
 • Uw adres en het adres van uw klant
 • Uw btw-nummer en KvK-nummer
 • De datum waarop u de factuur verstuurt
 • Een omschrijving van de diensten of producten
 • De hoeveelheid van de diensten of producten en de leverdatum
 • Het bedrag dat u in rekening brengt exclusief btw
 • Het btw-tarief en -bedrag
 • Het totaalbedrag inclusief btw
 • De betalingstermijn die u hanteert
 • Uw banknummer (optioneel)
 • Een opeenvolgend factuurnummer

Hoe maakt u een factuur?

Om simpel en snel te kunnen factureren is het handig om een standaard template te maken die u steeds weer kunt gebruiken. Ook is het verstandig om een logische structuur aan te brengen in het versturen en het opslaan van de facturen.

Factuur maken

Er zijn meerdere programma’s die u kunt gebruiken om een factuur te maken, zoals Word of Excel. U kunt kiezen voor een standaard template of er zelf een ontwerpen. Ook kunt u gebruikmaken van een online boekhoudprogramma waarin u eenvoudig facturen maakt.

Factuur versturen

U kunt uw factuur per post of digitaal versturen. Vaak wordt er gekozen voor dat laatste. Stuur de factuur in een aparte e-mail, zodat deze voor beide partijen eenvoudig terug te vinden is. Met een online boekhoudprogramma kunt u de facturen direct vanuit uw boekhouding versturen.

Facturen bewaren

De Belastingdienst moet uw administratie kunnen controleren. U moet uw facturen daarom minstens zeven jaar bewaren. Voor facturen van onroerend goed, elektronische diensten, telecommunicatie en radio- en televisieomroepdiensten geldt een bewaarplicht van tien jaar. Sla de facturen op onder de naam van de klant met een uniek factuurnummer, zodat u deze altijd makkelijk terug kunt vinden. Maak aparte mappen aan voor de verschillende maanden en (eventueel) klanten, om uw administratie overzichtelijk te houden. Kiest u voor een online boekhoudprogramma, dan wordt alles veilig in de cloud opgeslagen. 

Het belang van een up-to-date administratie

Voor iedere ondernemer is het van groot belang om de administratie vanaf het begin goed bij te houden. Niet alleen omdat dit moet van de Belastingdienst, maar ook om als ondernemer heldere inzichten te krijgen in de gang van zaken en uw financiële situatie. Ook zorgt u er zo voor dat uw administratie, wanneer u groeit als ondernemer, te overzien blijft en u niet onnodig veel tijd kwijt bent.

Bent u op zoek naar een handige, veilige en efficiënte manier om facturen te maken en uw administratie bij te houden? Meld u aan en probeer het factuurprogramma e-Boekhouden.nl nu gratis en vrijblijvend uit.

 

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie