MENU
Gratis uitproberen
(zonder verplichting)

Aftrekposten voor ondernemers

 

De aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Zorg dat u gebruikmaakt van zoveel mogelijk regelingen en aftrekposten, zodat u profiteert van belastingvoordeel. We zetten ze de belangrijkste fiscale regelingen hier voor u op een rijtje.

Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kunt u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, moet u voldoen aan het urencriteria van 1225 uur. Bent u pas later in het kalenderjaar begonnen? Dan moet u toch 1225 uur aan uw bedrijf besteden om zelfstandigenaftrek toe te mogen passen.

De zelfstandigenaftrek is € 7.280. Is uw winst lager dan dit bedrag, dan mag u het overgebleven bedrag verrekenen in de komende 9 jaar.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. U heeft hier recht op als u de afgelopen 5 jaar geen ondernemer was én u de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek heeft gebruikt. De startersaftrek is € 2.123.

Investeringsaftrek

Als u in 2015 meer dan € 2300 heeft geïnvesteerd komt u in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Denk hierbij aan investeringen in bedrijfsmiddelen als software, gereedschap of software. U mag bedrijfsmiddelen alleen aftrekken als deze meer dan € 450 exclusief btw kosten. De investeringsaftrek geeft u een voordeel van 28% als u tussen de € 2.301 en € 55.745 investeert.

Daarnaast zijn er extra investeringsregelingen voor milieuvriendelijke investeringen en energiebesparende bedrijfsmiddelen.

Meewerkaftrek

Als uw partner meer dan 525 uur per jaar in uw bedrijf meewerkt, kunt u in aanmerking komen voor meewerkaftrek. Uw partner mag niet meer dan € 5.000 betaald krijgen. Het percentage dat u van de winst mag aftrekken wordt groter naarmate uw partner meer werkt. Bij 525 uur mag u 1,25% van de winst aftrekken, bij bijvoorbeeld meer dan 1.750 uur is dit 4%.

Aftrek speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Als minimaal 500 uur per jaar besteedt aan speur- of ontwikkelingswerk kunt u in aanmerking komen voor Aftrek speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). U moet wel een Speur- en ontwikkelingswerkverklaring hebben van RVO.nl. Heeft u deze verklaring aangevraagd en wordt deze goedgekeurd, kunt u profiteren van een aftrek van € 12.484. Voor startende ondernemers is er nog een extra aftrek van € 6.245.

MKB-winstvrijstelling

Zorg dat u eerst alle bovenstaande posten heeft afgetrokken van uw winst. Blijft er nog winst over? Maak dan gebruik van de Mkb-winstvrijstelling. Via deze regeling mag u 14% van de overgebleven winst aftrekken.

Pensioenopbouw

U mag een deel van uw winst reserveren voor de opbouw van uw pensioen. Over dat deel hoeft u nu (nog) geen belasting te betalen. Als u eenmaal met pensioen gaat, moet u alsnog belasting over het gespaarde bedrag betalen. Maar dit belastingtarief zal lager zijn dan het tarief dat u er nu voor betaalt.

Afschrijvingen

Bedrijfsmiddelen van € 450 of meer mag u afschrijven. Dat betekent dat u de kosten van de bedrijfsmiddelen verdeelt over het aantal jaren dat u er gebruik van maakt. En daardoor dus ieder jaar een deel van de kosten mag aftrekken van uw winst. Als startende ondernemer mag u ook willekeurig afschrijven als u voldoet aan de criteria van de startersaftrek. Daarnaast moet uw onderneming bij de KvK staan ingeschreven als eenmanszaak, vof, maatschap of cv. Willekeurig afschrijven betekent dat u zelf mag betalen wanneer u de totale kosten afschrijft.

Let op: Afschrijvingen staan los van de (extra) investeringsaftrek die eerder in dit artikel beschreven is. U kunt uw bedrijfsmiddelen dus afschrijven én daarbovenop gebruikmaken van investeringsaftrek.

Kosten bedrijfspand of -ruimte

Denk eraan dat u ook de kosten van uw bedrijfspand of -ruimte aftrekt. Gebruikt u een pand alleen voor uw werk? Dan mag u alle kosten van het pand, zoals energiekosten, schoonmaak en de inrichting, aftrekken. Heeft u een bedrijfsruimte gehuurd? Dan mag u de kosten, zoals huur en verzekering, aftrekken.

Heeft u een werkruimte in uw eigen huis? Dan moet u voldoen aan een aantal criteria om kosten van deze werkruimte af te trekken. Zo moet u meer dan 10% van uw woning gebruiken als werkruimte of een zelfstandige bedrijfsruimte hebben. Deze moet een eigen ingang en sanitair hebben.

Hulp nodig?

Zoals u ziet zijn er veel voordelen te halen uit de belastingaangifte. Komt u er niet uit, of wilt u ondersteuning bij uw aangifte inkomstenbelasting? Raadpleeg onze accountantslijst en vind de juiste boekhouder of accountant bij u in de buurt!

Nog geen klant van e-Boekhouden.nl?

Wist u dat u e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend kunt uitproberen? Ervaar het gebruiksgemak van ons online boekhoudprogramma:

  • Ongekend eenvoudig in gebruik
  • Inclusief gratis cursus boekhouden
  • Deskundige & razendsnelle helpdesk
  • Géén jaarcontract, maandelijks opzegbaar

Probeer e-Boekhouden.nl gratis uit, of neem contact met ons op!

Close
x

3 maanden gratis boekhouden en factureren (zonder verplichtingen)

 
Naam
Telefoonnummer
E-mailadres (dit wordt uw gebruikersnaam)
Wachtwoord
Aanmelden