Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Aftrekposten voor ondernemers

 

De aangifte inkomstenbelasting moet voor 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Zorg dat u gebruikmaakt van zoveel mogelijk regelingen en aftrekposten, zodat u profiteert van belastingvoordeel. We zetten de belangrijkste fiscale regelingen hier voor u op een rijtje.

Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kunt u gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, moet u voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Bent u pas later in het kalenderjaar begonnen? Dan moet u toch 1225 uur aan uw bedrijf besteden om zelfstandigenaftrek toe te mogen passen.

De zelfstandigenaftrek is € 6.310. Is uw winst lager dan dit bedrag, dan mag u het overgebleven bedrag verrekenen in de komende 9 jaar.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor startende ondernemers. U heeft hier recht op als u de afgelopen 5 jaar geen ondernemer was én u de afgelopen 5 jaar niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek heeft gebruikt. De startersaftrek is € 2.123.

Investeringsaftrek

Als u in het afgelopen jaar meer dan € 2.300 heeft geïnvesteerd, komt u in aanmerking voor de investeringsaftrek. Denk hierbij aan investeringen in bedrijfsmiddelen, zoals software of gereedschap. U mag bedrijfsmiddelen alleen aftrekken als deze meer dan € 450 exclusief btw kosten. De hoogte van de investeringsaftrek hangt af van het bedrag dat u geïnvesteerd heeft.

Meewerkaftrek

Als uw partner meer dan 525 uur per jaar in uw bedrijf meewerkt, kunt u in aanmerking komen voor meewerkaftrek. Uw partner mag niet meer dan € 5.000 betaald krijgen. Het percentage dat u van de winst mag aftrekken wordt groter naarmate uw partner meer werkt. Bij 525 uur mag u 1,25% van de winst aftrekken, bij bijvoorbeeld meer dan 1750 uur is dit 4%.

Aftrek speur- en ontwikkelingswerk

Als u minimaal 500 uur per jaar besteedt aan speur- of ontwikkelingswerk en voldoet aan het urencriterium kunt u in aanmerking komen voor Aftrek speur- en ontwikkelingswerk. U moet wel een Speur- en ontwikkelingswerkverklaring hebben van RVO.nl. Heeft u deze verklaring aangevraagd en wordt deze goedgekeurd, kunt u profiteren van de aftrek. Voor startende ondernemers is er nog een extra aftrek.

Mkb-winstvrijstelling

Zorg dat u eerst alle bovenstaande posten heeft afgetrokken van uw winst. Blijft er nog winst over? Maak dan gebruik van de Mkb-winstvrijstelling. Via deze regeling mag u 14% van de overgebleven winst aftrekken.

Pensioenopbouw

U mag een deel van uw winst reserveren voor de opbouw van uw pensioen. Dit bedrag zet u daadwerkelijk opzij en heet de oudedagsreserve. Over dat deel van uw winst hoeft u nu (nog) geen belasting te betalen. Als u eenmaal met pensioen gaat, moet u alsnog belasting over het gespaarde bedrag betalen. Maar dit levert op korte termijn dus een voordeel op.

Afschrijvingen

Bedrijfsmiddelen van € 450 of meer mag u afschrijven. Dat betekent dat u de kosten van de bedrijfsmiddelen verdeelt over het aantal jaren dat u er gebruik van maakt. En daardoor dus ieder jaar een deel van de kosten mag aftrekken van uw winst. Als startende ondernemer mag u ook willekeurig afschrijven als u voldoet aan de criteria van de startersaftrek. Daarnaast moet uw onderneming bij de KvK staan ingeschreven als eenmanszaak, vof, maatschap of cv. Willekeurig afschrijven betekent dat u zelf mag bepalen wanneer u de totale kosten afschrijft.

Let op: Afschrijvingen staan los van de (extra) investeringsaftrek die eerder in dit artikel beschreven is. U kunt uw bedrijfsmiddelen dus afschrijven én daarbovenop gebruikmaken van investeringsaftrek.

Kosten bedrijfspand of -ruimte

Denk eraan dat u ook de kosten van uw bedrijfspand of -ruimte kunt aftrekken. Gebruikt u een pand alleen voor uw werk? Dan mag u alle kosten van het pand, zoals energiekosten, schoonmaak en de inrichting, aftrekken. Heeft u een bedrijfsruimte gehuurd? Dan mag u de kosten, zoals huur en verzekering, aftrekken.

Heeft u een werkruimte in uw eigen huis? Dan mag u in een slechts een aantal gevallen de kosten hiervan aftrekken. Meestal is dit niet het geval.

Hulp nodig?

Zoals u ziet zijn er veel voordelen te halen uit de belastingaangifte. Komt u er niet uit, of wilt u ondersteuning bij uw aangifte inkomstenbelasting? Raadpleeg onze accountantslijst en vind de juiste boekhouder of accountant bij u in de buurt!

Nog geen klant van e‑Boekhouden.nl?

Wist u dat u e‑Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend kunt uitproberen? Ervaar het gebruiksgemak van ons online boekhoudprogramma:

  • Ongekend eenvoudig in gebruik
  • Inclusief gratis cursus boekhouden
  • Deskundige & razendsnelle helpdesk
  • Géén jaarcontract, maandelijks opzegbaar

Probeer e‑Boekhouden.nl gratis uit, of neem contact met ons op!

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie