Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Werkkostenregeling

Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling van kracht en is deze verplicht voor alle werkgevers om toe te passen. Deze regeling vervangt het oude fiscale systeem van belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers. Het doel hiervan is om het allemaal wat gemakkelijker te maken.

1,2%

Binnen de WKR kunt u in 2015 maximaal 1.2% van het totale fiscale loon (brutolonen + vakantiegeld) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers. Dat bedrag noemen we de “vrije ruimte”. Over de vergoedingen die binnen deze 1,2% vallen, betaalt u geen loonbelasting. Over het bedrag dat boven de vrije ruimte komt betaalt u wel loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%! U kunt bepaalde zaken onbelast blijven vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen door gebruik te maken van de zogenoemde gerichte vrijstellingen en/of nihil waarderingen. Dan gaat het niet ten koste van uw vrije ruimte.

Administratief verwerken

U moet het totaalbedrag inclusief btw kunnen achterhalen om te kijken of u binnen de vrije ruimte bent gebleven en of er eventueel een eindheffing betaald moet worden. Wij adviseren om alle kosten die onder de WKR vallen onder te brengen in één grootboekrekening WKR. Daarnaast kunt u gerichte vrijstellingen ook onderbrengen in één of meerdere grootboekrekeningen zodat u deze kosten goed kunt onderscheiden. U kunt een nieuwe grootboekrekening aanmaken via Beheer > Inrichting > Grootboekrekening. De kosten boekt u inclusief de btw, met de btw-code ‘Geen BTW’.

Voorbeeld: U heeft kerstpakketten gekocht voor uw personeel met een totale waarde van €1000,- exclusief btw en €1210,- inclusief btw. De factuur verwerkt u dan als volgt.

Boekhouden > Invoeren > Facturen.

  • Soort boeking: Factuur ontvangen
  • Relatie: U selecteert de leverancier van de kerstpakketten
  • Datum: Factuurdatum volgens factuur
  • Omschrijving: Kerstpakketten
  • Bedrag: Inclusief btw € 1210.00
  • BTW-code: Geen BTW
  • Tegenrekening: Werkkostenregeling (Let op: dit is een winst- en verliesrekening)
  • Bekijk hier het voorbeeld

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie