Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Aftrekposten zzp

U betaalt liever niet te veel belasting, toch? Als zzp’er kunt u profiteren van verschillende aftrekposten. Laat deze fiscale voordelen niet liggen en maak er gebruik van. Wij hebben de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers op een rijtje gezet.

Bent u ondernemer voor de Belastingdienst?

Voordat u zichzelf rijk gaat rekenen, is het belangrijk om te weten of de Belastingdienst u ziet als ondernemer. Dit is namelijk een eis om de aftrekposten te benutten. In het artikel ‘Ondernemers en de Belastingdienst’ leest u hierover meer.

Voldoet u aan de eisen van de Belastingdienst én voldoet u aan het urencriterium van 1225 uur per jaar, dan kunt u fiscaal voordeel behalen.

De belangrijkste aftrekposten zzp

Onderstaande aftrekposten mag u als zzp'er benutten.

1. Zelfstandigenaftrek

Wanneer de Belastingdienst u ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting én voldoet aan het urencriterium, heeft u recht op de zelfstandigenaftrek. U mag jaarlijks € 6.310 aftrekken. Meer informatie over de zelfstandigenaftrek.

2. Startersaftrek

Startende zzp’ers mogen de zelfstandigenaftrek verhogen met een startersaftrek van € 2.123. Dit mag in de eerste 5 jaar van de onderneming en maximaal 3 keer. U heeft recht op de startersaftrek als u:

  • Recht heeft op de zelfstandigenaftrek
  • In de voorgaande 5 jaar niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek heeft benut
  • Ten minste 1 jaar geen ondernemer was in dezelfde periode

Meer informatie leest u in het artikel ‘Startersaftrek’.

3. Mkb-winstvrijstelling

Maakt u winst? Dan mag u gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling. Sinds 2010 is het niet meer nodig om meer dan 1225 uur per jaar te maken. In 2019 is de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst, na aftrek van de ondernemersaftrek.  

4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als startende zzp’er moet u meestal investeren. Denk bijvoorbeeld aan een inventaris, bedrijfswagen of materiaal. Wanneer u een bedrag tussen de € 2.401 en € 332.994 heeft geïnvesteerd, mag u aanspraak maken op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Afhankelijk van het bedrag, mag u een percentage opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting.

5. Meewerkaftrek

Wanneer uw fiscale partner meewerkt in uw bedrijf, maar daarvoor geen salaris ontvangt, heeft u recht op de meewerkaftrek. Dit is een aftrekpost die u kunt benutten wanneer uw partner minsten 525 uur per jaar voor u werkt en daarvoor niet meer dan € 5.000 krijgt. Uw partner mag dus ook niet bij u in dienst zijn.

6. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

In tegenstelling tot werknemers in loondienst, bouwt u als zzp’er niet automatisch pensioen op. Een deel van uw winst mag u daarom reserveren voor uw pensioen. Dit wordt ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. U hoeft over dit bedrag niet direct belasting te betalen. Er zit wel een max aan het te reserveren bedrag. In 2019 mag dit niet hoger zijn dan 9,44% van de winst en maximaal € 8.999.

7. Willekeurig afschrijven

Wanneer u bedrijfsmiddelen duurder dan € 450 heeft aangekocht, moet u deze afschrijven. U mag zelf weten hoe en wanneer u dit doet. Dit wordt ook wel willekeurig afschrijven genoemd. Door dit slim te verdelen, kunt u per jaar best wat euro’s besparen. U moet hiervoor wel een eenmanszaak, vof, cv of maatschap als rechtsvorm hebben én recht hebben op de startersaftrek.

Kortom, wees er van bewust dat u als ondernemer best wel wat fiscaal voordeel kunt behalen! Hopelijk heeft u veel baat bij deze opsomming van de aftrekposten zzp en hoeft u hierdoor minder belasting te betalen. 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie