Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar. Ontdek ons verhaal >

Zzp'ers en belastingen

Als zzp’er krijgt u te maken met de Belastingdienst. U moet rekening houden met verschillende soorten belasting. Houd daarnaast in de gaten of en hoe u belastingvoordeel kunt behalen door diverse regelingen en aftrekposten.

Soorten belasting

In dit artikel bespreken we twee soorten belasting voor zzp'ers. Namelijk de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Want ook als ondernemer moet u belasting betalen over uw inkomen, net als de rest van werkend Nederland. 

Omzetbelasting

Om te beginnen moet u iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar aangifte doen van de omzetbelasting. Dit wordt ook wel de btw-aangifte genoemd. Als ondernemer rekent u btw (omzetbelasting) over de producten of diensten die u levert. De btw is een percentage van de prijs (0%, 9% of 21%) van een product of dienst. Die btw berekent u door aan uw klanten en moet u vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Zelf betaalt u ook btw over de producten of diensten die u koopt. De btw die u heeft betaald over zakelijke aankopen mag u weer terugvragen.

Voorbeeld

U verkoopt een product voor 100 euro exclusief btw. Uw klant moet 21% btw betalen en krijgt van u dus een rekening van 121 euro. Bij de btw-aangifte zou u dan 21 euro moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Nu heeft u ook nog een zakelijke aankoop gedaan van € 60,50 inclusief 21% btw. Dat betekent dat u € 10,50 btw betaald heeft. U hoeft de Belastingdienst dan nog maar 21,00 – 10,50 = 10,50 euro terug te betalen.

Inkomstenbelasting

Daarnaast krijgt u te maken met de inkomstenbelasting. De naam zegt het eigenlijk al: u betaalt belasting over uw inkomsten. Dat geldt voor inkomsten uit loondienst, maar ook voor inkomsten uit uw eigen onderneming. Niet iedere zzp’er is overigens ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor kijkt de Belastingdienst bijvoorbeeld naar:

  • Of u winst maakt en hoeveel
  • Hoe zelfstandig uw onderneming is
  • Of u over kapitaal beschikt
  • Hoeveel tijd u steekt in uw werkzaamheden
  • Wie uw opdrachtgevers zijn

Aftrekposten

Hoeveel inkomstenbelasting u moet betalen, hangt af van hoeveel u verdient heeft. De inkomstenbelasting wordt berekend aan de hand van uw winst. De winst is de totale omzet, met aftrek van de zakelijke kosten en eventuele aftrekposten. Belangrijke aftrekposten voor zzp’ers zijn bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrekstartersaftrek en de KOR.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie