Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Boekhouder zzp

Ook zzp’ers moeten zich verantwoorden bij de Belastingdienst. Een boekhouding is hiervoor noodzakelijk. Maar gaat u dit zelf doen of kiest u ervoor om een boekhouder in te schakelen? Dat is helemaal aan u! Ziet u de boekhouding als een vervelend klusje of vindt u het interessant?

Kosten boekhouder

Als startende zzp’er wilt u waarschijnlijk niet te veel kosten maken. Een dure boekhouder past dan niet in het budget. Maar zelf aan de slag gaan met uw boekhouding ziet u misschien ook helemaal niet zitten.

Wat kost zo’n boekhouder dan precies?

De kosten van een boekhouder verschillen nogal van elkaar. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van wat uw boekhouder moet doen. Zet u ieder kwartaal een krat met mappen, facturen en bonnetjes bij hem op de stoep en doet u verder niets, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Hoeft hij alleen maar wat te controleren, dan zullen de kosten wel meevallen. Vaak werken boekhouders met een uurtarief of met vast bedrag per maand.

Door de boekhouding zelf te doen, kunt u besparen op de kosten voor een boekhouder. Het is ook mogelijk om samen te werken met uw boekhouder. U doet al het invoerwerk en de boekhouder heeft een controlerende en adviserende rol.

Afweging maken

Allereerst moet u bepalen of u bereid bent energie te steken in uw eigen boekhouding. Bent u geen held met cijfers en weet u weinig tot niets van boekhouden, dan is het misschien verstandig om uw boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Zo kunt u zich volledig focussen op uw eigen bedrijf en hoeft u zich niet druk te maken over uw administratie. Maar uiteraard zit daar een prijskaartje aan vast.

Vindt u het fijn om inzicht te hebben in uw eigen cijfers en de touwtjes in eigen handen te houden? Dan kunt u ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om uw boekhouding bij te houden.

Mogelijkheden voor zzp’ers

Het maakt de Belastingdienst niet uit hoe u uw boekhouding bijhoudt. Of dat nu ouderwets met pen en papier is of in Excel of met een online boekhoudprogramma. Zolang u een kloppende administratie kunt laten zien, is er helemaal niets aan de hand!

Online boekhouden met een boekhoudprogramma

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om zelf hun boekhouding te doen. Met een online boekhoudprogramma is dit namelijk er gemakkelijk en is het mogelijk om de boekhouding voor een groot deel te automatiseren. Zo’n online boekhoudprogramma kunt u bijvoorbeeld koppelen aan uw zakelijke bankrekening. Wanneer u dit goed inricht, is het boekhouden niet meer zo spannend.

Samenwerken met een boekhouder

Wilt u toch graag dat er af en toe eens iemand met u meekijkt, dan kunt u de boekhouding koppelen aan een boekhouder. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over eventuele fouten en misgelopen aftrekposten. De boekhouder kan u dan alsnog adviseren en helpen met bijvoorbeeld de jaarrekening of bepaalde aangiftes, maar het ‘simpele’ invoerwerk doet u helemaal zelf. Zo houdt u toch de controle en heeft u dagelijks inzicht in uw cijfers.

Kosten boekhoudprogramma

De meeste boekhoudprogramma’s kosten ook geld. Vergelijk goed op de verschillende functies. Hoe u dit het beste doet, leest u in het artikel ‘boekhoudprogramma’s vergelijken’.

e-Boekhouden.nl kunt u gratis en vrijblijvend uitproberen. Maak direct een account aan en ervaar of zelf uw boekhouding doen bij u past. Als startende zzp’er is e-Boekhouden.nl zelfs de eerste 15 maanden helemaal gratis!

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Boekhouden in Excel

U kunt er ook voor kiezen te boekhouden in Excel. Dit is de goedkoopste manier van boekhouden. U hoeft namelijk niet maandelijks voor een boekhoudprogramma te betalen. Het nadeel hiervan is dat u dus ook geen vragen kunt stellen en het echt helemaal zelf moet doen. Voor boekhouden in Excel heeft u dus wel enige boekhoudkennis nodig.

Op papier

Hetzelfde geldt voor het boekhouden met pen en papier. Op deze manier is het delen van uw boekhouding nog lastiger dan wanneer u het met Excel doet. Een Excelbestand stuurt u gemakkelijk door. Een boekhouding op papier niet. Deze vorm van boekhouden komt daarom ook niet vaak meer voor.

Op zoek naar een boekhouder zzp

Mocht u op zoek zijn naar een boekhouder, raadpleeg dan eens de accountantslijst. Hier vindt u accountants en boekhouders bij u in de buurt. Zij kunnen u vast en zeker verder helpen met uw boekhouding. Deze accountants en boekhouders werken al een tijdje met e-Boekhouden.nl. Wilt u samenwerken en uw boekhouding zelf doen? Dan kan dat!

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie