Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Afsluiten boekjaar

Uw boekhouding aan het einde van het jaar

Aan het einde van het jaar wilt u uw boekhouding helemaal op orde hebben. Daarom hebben we de belangrijkste zaken die u tegen kunt komen aan het einde van het boekjaar en het begin van het nieuwe jaar op een rij gezet.

Bij de verschillende onderdelen vindt u ook links naar onze Knowledgebase; onze databank met veel gestelde vragen over e-Boekhouden.nl. Deze is ook altijd toegankelijk via de Support-knop in de inlogomgeving van e-Boekhouden.nl.

Afsluiten boekjaar

Het is belangrijk om ieder boekjaar in e-Boekhouden.nl goed af te sluiten. Als uw boekhouding helemaal op orde is aan het einde van het jaar geldt dat ook gelijk voor het begin van het nieuwe jaar. Uw balans staat bijvoorbeeld weer op nul en alle saldo’s kloppen weer. Zo maakt u een goede start en zijn uw gegevens meteen up-to-date.

Hoe u eenvoudig het boekjaar afsluit in e-Boekhouden.nl, leest u hieronder. Niet zo’n zin om te lezen? We hebben ook een Videotraining Afsluiten boekjaar gemaakt.

Stap 1: Banksaldo controleren

Voordat u het boekjaar afsluit, controleert u of alle cijfers kloppen. U bekijkt bijvoorbeeld altijd of het banksaldo in de boekhouding hetzelfde is als het daadwerkelijke saldo op de bankrekening. Dit controleert u in e-Boekhouden.nl door de balans per 31 december te vergelijken met uw banksaldo op die datum.

Als het banksaldo niet klopt, zoekt u uit wat hiervan de oorzaak is. Dat kan bijvoorbeeld een afschriftregel zijn op uw bankrekening die niet is ingevoerd in de boekhouding. Wanneer het saldo van de uw bankrekening en het saldo in e-Boekhouden.nl hetzelfde zijn, gaat u verder naar de volgende stap.

Bekijk voor meer informatie ook het Knowledgebase-artikel Banksaldo controleren.

Stap 2: Afschrijvingen boeken

Heeft u afgelopen jaar een grotere aankoop gedaan? Bijvoorbeeld een nieuwe PC? Dan mag u de kosten hiervan niet in één keer boeken als uitgave. U gebruikt een computer meerdere jaren en dus moet u het verlies ook verdelen over het aantal jaren dat u deze gebruikt. Een computer gebruikt u bijvoorbeeld zo’n vijf jaar. De kosten van de computer verdeelt u dus over vijf jaar. Dit geldt voor alle zakelijke aankopen van meer dan 450 euro. Die aankopen noemen we ook wel bedrijfsmiddelen.

e-Boekhouden.nl heeft een speciale Vaste Activa module waarin u bedrijfsmiddelen invoert. Het systeem regelt de afschrijving daarna helemaal automatisch.

Meer informatie over het boeken van afschrijvingen in e-Boekhouden.nl vindt u in het Knowledgebase-artikel Afschrijvingen boeken.

Stap 3: Voorraad actualiseren

Heeft u een fysieke voorraad? Bijvoorbeeld van producten die u verkoopt in een winkel of materialen die u gebruikt bij uw werkzaamheden? Dan moet u periodiek, en aan het einde van het jaar, de waarde van de voorraad bijwerken. U bekijkt dan wat de totale waarde van uw voorraad op dat moment is. De waarde van uw voorraad verandert bij iedere verkoop en inkoop. Als u voorraad verbruikt of verkoopt, daalt de waarde van de voorraad. Als u nieuwe voorraad inkoopt, stijgt de waarde juist. Dit proces houdt u eenvoudig bij in de Voorraadmodule van e-Boekhouden.nl.

Aan het einde van het jaar berekent u de totale waarde van uw voorraad. Deze waarde moet kloppen met wat er in uw boekhouding staat.

Bekijk voor meer informatie over de Voorraadmodule ook het Knowledgebase-artikel Voorraad actualiseren.

Stap 4: Saldo balans op 0 zetten

Als u de eerste drie stappen heeft doorlopen, kunt u het jaar afsluiten. U gaat daarom als eerste de balans van het afgelopen jaar weer op 0 zetten. Dit doet u door het resultaat van het boekjaar te verwerken. Dat betekent dat u de winst of het verlies van dat jaar (het resultaat) gaat verrekenen. Dit kan bijvoorbeeld door de winst te verdelen onder een aantal vennoten of deze simpelweg over te boeken naar uw privérekening.

Hoe u dit doet in e-Boekhouden.nl leest u in het Knowledgebase-artikel Saldo balans op 0 zetten.

Stap 5: Boekjaar blokkeren

Als u alle stappen heeft doorlopen, is het belangrijk dat u het boekjaar blokkeert, zodat u niet per ongeluk nog wijzigingen kunt doen in dat boekjaar. Het is daarom handig om een afgelopen boekjaar te blokkeren voor invoer. In e-Boekhouden.nl doet u dit via ‘Beheer > Geavanceerd > Afgesloten periodes’. U kunt vanaf dat moment niets meer wijzigen in de afgesloten periode. Wilt u toch nog iets wijzigen of corrigeren? Dan kunt u een periode altijd weer (tijdelijk) heropenen.

Meer informatie over het blokkeren van een boekjaar vindt u in het Knowledgebase-artikel Boekjaar blokkeren.

Overige vragen

U heeft misschien ook andere vragen aan het einde van het jaar. We hebben nog een aantal veel bezochte artikelen uit onze Knowledge-base op een rijtje gezet:

U vindt deze en andere artikelen altijd terug in onze Knowledgebase. Deze is toegankelijk via de Support-knop in het inloggedeelte van e-Boekhouden.nl.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie