Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Aftrekposten voor ondernemers

De ondernemersaftrek is de overkoepelende term voor verschillende aftrekposten waar jij als ondernemer gebruik van mag maken. Hierdoor kun jij je winst verlagen, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Handig toch? Wij hebben alle aftrekposten voor jou op een rijtje gezet.

Ondernemersaftrek

Fiscaal voordeel

Wanneer je ondernemer bent, is de winst uit jouw onderneming je inkomen. Dit inkomen kun je verlagen door verschillende aftrekposten. Dit doe je bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer mag ik gebruikmaken van de ondernemersaftrek?

Je mag gebruikmaken van de ondernemersaftrek als je:

Kortom, als ondernemer kun je profiteren van een aantal aftrekposten die ervoor zorgen dat jouw winst wordt verlaagd, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen! Pluk daar dus de vruchten van.

 

Hulp bij het berekenen van de ondernemersaftrek

 

Boekhoudprogramma

De ondernemersaftrek is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Welke aftrekposten zijn er?

Jaarlijks maakt de Nederlandse overheid op Prinsjesdag bekend wat de nieuwe aftrekposten voor ondernemers worden. Er zijn meerdere aftrekposten die gezamenlijk onder de ondernemersaftrek vallen, deze bestaat uit verschillende onderdelen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek kan oplopen tot € 6.670 en is afhankelijk van de hoogte van jouw winst.

Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek ( € 2.123) en is maximaal 3 keer toepasbaar in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent.

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Wanneer je volgens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland speur- en ontwikkelingswerk doet, mag je gebruik maken van deze aftrekpost. Je moet hiervoor wel minstens 500 uur aan speur- en ontwikkelingswerk besteden. Voor deze aftrekpost moet je WBSO aanvragen via RVO.nl.

Meewerkaftrek

Heb je een fiscale partner die onbetaald meewerkt in jouw bedrijf, dan kom je in aanmerking voor meewerkaftrek. De hoogte van deze aftrekpost hangt af van de winst en het aantal uren dat je fiscale partner voor je werkt. Dit moeten minstens 525 uren zijn zonder vergoeding of de vergoeding mag niet hoger zijn dan € 5.000.

Stakingsaftrek

Wanneer je bijvoorbeeld je bedrijf gaat verkopen, kun je gebruik maken van de stakingsaftrek. Het stoppen levert namelijk geld op en daarover moet je belasting betalen. Met de stakingsaftrek verlaag je de stakingswinst. Deze aftrekpost is maximaal € 3.630. Laat je goed adviseren wanneer je gebruik wil maken van deze aftrekpost, want het berekenen hiervan is nogal ingewikkeld.

Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie