Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Meewerkaftrek

Heb je een eigen bedrijf, maar werkt jouw fiscale partner af en toe wat uurtjes mee in drukke periodes? Dan heb je recht op de meewerkaftrek als je voldoet aan de voorwaarden. Dit scheelt weer bij de inkomstenbelasting!

Meewerkaftrek

Wat is meewerkaftrek?

De meewerkaftrek is een aftrekpost die gunstig is wanneer je een fiscale partner hebt die meewerkt in jouw bedrijf, maar daar geen loon voor krijgt. Dit zijn vrijwillige uren die jouw partner maakt. Afhankelijk van het aantal uren, mag je een percentage aftrekken van je winst. De meewerkaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek

Heb je geen winst gemaakt? Dan kun je uiteraard ook niets aftrekken. Je kunt in dat geval geen gebruikmaken van de meewerkaftrek.

Voorwaarden

Voor de meewerkaftrek gelden een paar regeltjes en voorwaarden. Om de meewerkaftrek te mogen benutten moet je:

  • Ondernemer zijn
  • Voldoen aan het urencriterium van 1225 uur
  • Een fiscale partner hebben die minstens 525 uur werkzaam is voor jouw bedrijf
  • Geen vergoeding geven of een vergoeding die niet hoger is dan € 5000

Wanneer de vergoeding lager is dan € 5.000 dan is deze vergoeding niet aftrekbaar. Je mag alleen gebruikmaken van de meewerkaftrek.

Is jouw fiscale partner een medegerechtigde of is je partner een geldverstrekker aan jouw bedrijf, dan kom je niet in aanmerking voor de meewerkaftrek.

Verdeling meewerkaftrek

Het aantal uur dat jouw fiscale partner werkt, bepaalt hoeveel procent je mag aftrekken van je winst. Zie hieronder voor een tabel. Om gebruik te mogen maken van deze aftrekpost, moet je wel kunnen aantonen dat deze uren ook daadwerkelijk zijn gewerkt. Dit kun je doen in een agenda of bijvoorbeeld met urenregistratiesoftware.

Gewerkte uren

Aftrek

Minder dan 525 uur

Geen aftrek mogelijk

525 tot 875 uur

1,25% van de winst

875 tot 1225 uur

2% van de winst

1225 tot 1750 uur

3% van de winst

Meer dan 1750 uur

4% van de winst

Heb je dus een fiscale partner die je helpt met jouw onderneming, dan is het mogelijk met de meewerkaftrek te profiteren van fiscaal voordeel bij de aangifte inkomstenbelasting.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie