Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Belasting ondernemers

Eigenlijk zijn ondernemers en de Belastingdienst onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ben je ondernemer, dan krijg je in veel gevallen te maken met de Belastingdienst. Je verdient namelijk geld met jouw onderneming en daarvan moet je een gedeelte afstaan aan de Belastingdienst. Maar denk maar zo, hoe meer belasting je moet betalen, hoe beter de zaken gaan!

Belastingdienst ondernemers

Wanneer ben ik een ondernemer voor de Belastingdienst?

De Belastingdienst ziet jou als een ondernemer als je aan een paar voorwaarden voldoet. In principe is iedereen met een eigen bedrijf een ondernemer, maar zo bekijkt de Belastingdienst dit niet. Daarnaast maakt de Belastingdienst onderscheid tussen een ondernemer voor de btw en een ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Ondernemer voor de btw

Heb je een btw-nummer? Dan ben je volgens de Belastingdienst een ondernemer voor de btw.

Toch komt het ooit voor dat je als ondernemer voor de btw géén btw hoeft te betalen. Dit komt dan vaak omdat het bedrag dat je aan btw moet betalen minimaal is of omdat je bent vrijgesteld van btw.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Wanneer je ondernemer bent voor de btw, wil dat niet automatisch zeggen dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst kijkt naar de volgende vragen:

 • Maak je winst en zo ja hoeveel?
  Als je weinig tot geen winst maakt met je bedrijf of zelfs verlies lijdt dan heb je geen inkomsten. Je hebt dan volgens de Belastingdienst géén onderneming.
 • Ben je zelfstandig?
  Het is niet de bedoeling dat anderen je vertellen wat je moet doen. Je bent dan geen zelfstandig ondernemer en de Belastingdienst zal vinden dat je géén onderneming hebt.
 • Heb je voldoende geld?
  Als ondernemer moet je kunnen investeren. Wanneer je niet voldoende geld hebt om je bedrijf op te starten en de eerste tijd draaiende te houden. De Belastingdienst zal afwegen of je voldoende geld op zak hebt om als onderneming te worden gezien.
 • Hoeveel tijd steek je in je onderneming?
  De uren die je in je onderneming steekt, moeten zich uiteraard ook uitbetalen. Als deze uren je niets opleveren is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Heb je meerdere opdrachtgevers?
  Hoe meer opdrachtgevers, hoe zelfstandiger je bent. Dit komt omdat je minder afhankelijk bent van één opdrachtgever en dat vermindert bijvoorbeeld betalingsrisico’s.
 • Loop je ondernemersrisico?
  Wanneer je afhankelijk bent van opdrachtgevers of personen die jouw producten of diensten willen afnemen, dan loop je ondernemersrisico. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat opdrachtgevers niet betalen. Je hebt dan waarschijnlijk een onderneming.
 • Zijn schulden voor jouw rekening?
  Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf, dan ben je mogelijk een ondernemer.

Afhankelijk van de antwoorden die je geeft, zal worden bepaald of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Eenvoudig btw-aangifte doen met e‑Boekhouden.nl

Heb je nog geen online boekhoudprogramma waarmee je je belastingzaken eenvoudig regelt? Probeer e‑Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uit!

Boekhoudprogramma

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

 

Welke aangiftes moet ik doen als ondernemer?

Ben je ondernemer voor de btw dan moet je btw-aangifte doen. Inkomstenbelasting moet je altijd doen, maar bovenstaande vragen zullen bepalen of je ook inkomstenbelasting als ondernemer moet doen of dat je dit gedeelte in deze aangifte mag overslaan.

Voorbelasting

Als ondernemer krijg je ook te maken met voorbelasting.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is, zoals het woord al zegt, een stukje belasting dat je voorfinanciert. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een laptop koopt, je in de winkel het bedrag inclusief 21% btw betaalt. Het bedrag aan btw schiet je dus even voor, maar krijg je bij de btw-aangifte weer terug.

Btw-aangifte

Het betekent niet dat je standaard altijd geld terugkrijgt van de Belastingdienst. In een bepaalde periode (maand, kwartaal of jaar) heb je omzet gemaakt. Deze omzet bestaat uit bedragen inclusief btw. Als een klant jou € 121 euro moet betalen, dan is € 21 daarvan btw.

Alle btw die je in die afgelopen periode hebt ontvangen, verreken je met de btw die je al in voren hebt betaald. Heb je meer btw betaald dan je hebt ontvangen, dan krijg je het verschil terug van de Belastingdienst. Heb je meer btw ontvangen dan je in die periode als voorbelasting hebt opgegeven, dan moet je het verschil bijbetalen aan de Belastingdienst.

Tip! Aftrekposten

Als ondernemer mag je verschillende aftrekposten toepassen. Hierdoor hoef je mogelijk minder belasting te betalen. Wij hebben de verschillende aftrekposten voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet in welke situatie je een aftrekpost mag gebruiken.

Koppeling met de Belastingdienst

e‑Boekhouden.nl heeft een automatische koppeling met de Belastingdienst. Dat betekent dat jouw btw-aangifte met één druk op de knop wordt verzonden naar de Belastingdienst.

Hoe werkt zo'n koppeling met de Belastingdienst?

De Belastingdienst eist van ondernemers dat zij hun activiteiten binnen hun bedrijf administratief vastleggen. Of er nu geld uitgaat of geld binnenkomt, iedere transactie moet jij, inclusief bewijsstuk, vastleggen in een administratie. Wanneer je dit doet in een online boekhoudprogramma dan zijn je gegevens altijd up-to-date. Op ieder gewenst moment kun je zien hoe je bedrijf ervoor staat. Dat betekent ook dat je in één oogopslag ziet hoeveel btw je wel of niet moet betalen aan de Belastingdienst. e‑Boekhouden.nl berekent automatisch hoeveel btw je al hebt ontvangen en hoeveel je al hebt betaald. Wanneer jouw boekhouding netjes is bijgewerkt, staan de cijfers in de btw-aangifte dus al klaar. Je hoeft alleen nog maar te controleren of het klopt en vervolgens verstuur je de aangifte vanuit e‑Boekhouden.nl naar de Belastingdienst. En daarna is het ook nog mogelijk om je btw-aangifte te verwerken in je boekhouding. Een kind kan de was doen, toch?

Suppletie

Foutje gemaakt of een transactie vergeten in te boeken? Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. De meeste fouten of zaken die je bent vergeten, kun je bij de volgende btw-aangifte corrigeren. Alleen als het om een bedrag hoger dan € 1000 gaat, moet je de btw-aangifte corrigeren door middel van een suppletie.

Wat is een suppletie?

Suppletie betekent ‘een aanvulling van een tekort’. Stel je hebt, om wat voor reden dan ook, in de afgelopen periode te veel of juist te weinig btw betaald aan de Belastingdienst, dan moet je dat corrigeren. Wanneer er een verschil is van meer dan € 1000 gebruik je het formulier Suppletie Omzetbelasting van de Belastingdienst. Dit is een aanvulling op de btw-aangifte.  Hiermee zorg je ervoor dat grotere verschillen worden hersteld, zodat je uiteindelijk het juiste btw bedrag afdraagt aan de Belastingdienst.

Uitstel aanvragen

De btw-aangifte moet je op tijd versturen én op tijd betalen. De Belastingdienst is hier erg streng in. Heb je de btw-aangifte wel op tijd verstuurd, maar komt de betaling te laat bij de Belastingdienst binnen dan krijg je alsnog een boete. Alleen in hele specifieke gevallen mag je van de Belastingdienst uitstel aanvragen. Dit mag alleen bij ernstige calamiteiten. Je kunt uitstel aanvragen via een belastingkantoor bij jou in de buurt.

Belastingzaken eenvoudig online bijhouden

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Gebruik e‑Boekhouden.nl, zodat je eenvoudig je btw-aangifte kunt doen.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie