Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Home > Boekhoudtermen > Voorbelasting

Voorbelasting

Voorbelasting, u heeft vast al eens van de term gehoord. Maar wat houdt het nu precies in, wanneer krijgt u er als ondernemer mee te maken en wat moet u doen? Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is de btw die u betaalt over aankopen die u doet voor uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of productiematerialen. Deze btw mag u, tijdens de btw-aangifte, aftrekken van de btw die u heeft berekend aan uw klanten. Het verschil tussen die twee bedragen moet u betalen aan de Belastingdienst.


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Mag ik de btw altijd aftrekken als voorbelasting?

Nee, dat mag niet altijd. Hiervoor gelden zes basisregels:

  • Berekent u geen btw? Dan mag u die ook niet aftrekken. Als u goederen of diensten verkoopt waarover u geen btw berekent, mag u ook geen btw aftrekken van de inkopen die u daarvoor doet. U kunt worden vrijgesteld van btw omdat u bijvoorbeeld zeer weinig heeft aan te geven of omdat u werkzaam bent in een vrijgestelde branche.
  • Onduidelijke/onvolledige factuur. Heeft u een factuur ontvangen waarop de btw niet duidelijk vermeld staat? Dan mag u geen btw aftrekken. Een factuur moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen.
  • Niet betaald/geleverd. Dit is misschien een open deur; u mag alleen btw aftrekken als voorbelasting als u een factuur ook daadwerkelijk betaald heeft en u de goederen of diensten op de factuur heeft ontvangen.
  • Privéaankopen. Over aankopen die u koopt voor privégebruik, mag u geen btw aftrekken.
  • Eten en drinken. De btw van eten en drinken dat u koopt in een horecagelegenheid of van een cateraar mag u niet aftrekken. Koopt u eten voor op kantoor, bijvoorbeeld voor uzelf en het personeel? Dan gelden er andere regels.
  • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. Faciliteiten zoals huisvesting en fitness, maar ook kerstpakketten vallen onder personeelsvoorzieningen. De btw die u hierover betaalt mag u niet altijd aftrekken als voorbelasting. De btw kan worden afgetrokken als de uitgaven per persoon per jaar niet meer zijn dan € 227.

Voorbelasting

Hoe vraag ik btw terug?

Ieder kwartaal (of iedere maand) doet u btw-aangifte. Daarin geeft u aan hoeveel btw u heeft ontvangen en hoeveel btw u heeft betaalt. U ontvangt btw van uw klanten en u betaalt btw aan leveranciers. Dat houdt u allemaal netjes bij in uw boekhouding, zodat u de aangifte aan het einde van een periode gemakkelijk kunt invullen.

De btw-aangifte vult u in via de website van de Belastingdienst, met behulp van een speciale tool. Er zijn, afhankelijk van uw werkzaamheden, diverse rubrieken die u moet invullen. Als u het eerste gedeelte van de aangifte helemaal heeft ingevuld, ziet u aan het einde bij ‘5a. Verschuldigde omzetbelasting’ het bedrag staan dat u aan btw ontvangen heeft van uw klanten. Bij ‘5b. Voorbelasting’ vult u het bedrag in dat u aan btw heeft betaald aan uw leveranciers.

De tool trekt het bedrag bij 5b vervolgens automatisch af van het bedrag bij 5a. Het bedrag dat overblijft, moet u betalen aan de Belastingdienst. Is de voorbelasting hoger dan de verschuldigde omzetbelasting? Dan krijgt u geld terug van de Belastingdienst.

 Voorbelasting: invullen bij de btw-aangifte in rubriek 5b 

Rekenvoorbeeld voorbelasting

Stel u heeft in een kwartaal in totaal 800 euro aan btw berekend aan uw klanten en u heeft 350 euro aan btw betaald aan leveranciers. Dan moet u dus 800 - 350 = 450 euro betalen aan de Belastingdienst.

Automatisch samenstellen van de btw-aangifte

Geen zin in moeilijke rekensommen? Gebruik dan een online boekhoudpakket waarbij de btw-aangifte automatisch voor u wordt opgesteld. U doet de administratie en vult alle gegevens in en het boekhoudprogramma doet de rest. De voorbelasting wordt automatisch verwerkt in de btw-aangifte en u ziet in één oogopslag hoeveel btw u moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst.

Nieuwsgierig geworden? Probeer ons boekhoudprogramma gratis uit en ervaar het gemak van online boekhouden!


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie