Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Voorbelasting

Voorbelasting, je hebt vast al eens van de term gehoord. Maar wat houdt het nu precies in, wanneer krijg je er als ondernemer mee te maken en wat moet je doen? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is de btw die je betaalt over aankopen die je doet voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of productiematerialen. Deze btw mag u, tijdens de btw-aangifte, aftrekken van de btw die je hebt berekend aan jouw klanten. Het verschil tussen die twee bedragen moet je betalen aan de Belastingdienst.

 

Mag ik de btw altijd aftrekken als voorbelasting?

Nee, dat mag niet altijd. Hiervoor gelden zes basisregels:

  • Bereken je geen btw? Dan mag je die ook niet aftrekken. Als je goederen of diensten verkoopt waarover je geen btw berekent, mag je ook geen btw aftrekken van de inkopen die je daarvoor doet. Je kunt worden vrijgesteld van btw omdat je bijvoorbeeld zeer weinig hebt aan te geven of omdat je werkzaam bent in een vrijgestelde branche.
  • Onduidelijke/onvolledige factuur. Heb je een factuur ontvangen waarop de btw niet duidelijk vermeld staat? Dan mag je geen btw aftrekken. Een factuur moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen.
  • Privéaankopen. Over aankopen die je koopt voor privégebruik, mag je geen btw aftrekken.
  • Eten en drinken. De btw van eten en drinken dat je koopt in een horecagelegenheid of van een cateraar mag je niet aftrekken. Koop je eten voor op kantoor, bijvoorbeeld voor jouzelf en het personeel? Dan gelden er andere regels.
  • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. Faciliteiten zoals huisvesting en fitness, maar ook kerstpakketten vallen onder personeelsvoorzieningen. De btw die je hierover betaalt mag je niet altijd aftrekken als voorbelasting. De btw kan worden afgetrokken als de uitgaven per persoon per jaar niet meer zijn dan € 227.

Voorbelasting

Hoe vraag ik btw terug?

Ieder kwartaal (of iedere maand) doe je btw-aangifte. Daarin geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hoeveel btw je hebt betaalt. Je ontvangt btw van je klanten en je betaalt btw aan leveranciers. Dat houd je allemaal netjes bij in je boekhouding, zodat je de aangifte aan het einde van een periode gemakkelijk kunt invullen.

De btw-aangifte vul je in via de website van de Belastingdienst, met behulp van een speciale tool. Er zijn, afhankelijk van jouw werkzaamheden, diverse rubrieken die je moet invullen. Als je het eerste gedeelte van de aangifte helemaal hebt ingevuld, zie je aan het einde bij ‘5a. Verschuldigde omzetbelasting’ het bedrag staan dat je aan btw ontvangen hebt van je klanten. Bij ‘5b. Voorbelasting’ vul je het bedrag in dat je aan btw hebt betaald aan jouw leveranciers.

De tool trekt het bedrag bij 5b vervolgens automatisch af van het bedrag bij 5a. Het bedrag dat overblijft, moet je betalen aan de Belastingdienst. Is de voorbelasting hoger dan de verschuldigde omzetbelasting? Dan krijg je geld terug van de Belastingdienst.

 Voorbelasting: invullen bij de btw-aangifte in rubriek 5b 

Rekenvoorbeeld voorbelasting

Stel je hebt in een kwartaal in totaal 800 euro aan btw berekend aan je klanten en je hebt 350 euro aan btw betaald aan leveranciers. Dan moet je dus 800 - 350 = 450 euro betalen aan de Belastingdienst.

Automatisch samenstellen van de btw-aangifte

Geen zin in moeilijke rekensommen? Gebruik dan een online boekhoudpakket waarbij de btw-aangifte automatisch voor jou wordt opgesteld. Je doet de administratie en vult alle gegevens in en het boekhoudprogramma doet de rest. De voorbelasting wordt automatisch verwerkt in de btw-aangifte en je ziet in één oogopslag hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst.

Nieuwsgierig geworden? Probeer ons boekhoudprogramma gratis uit en ervaar het gemak van online boekhouden!

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie