Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Voorbelasting

Voorbelasting, u heeft vast al eens van de term gehoord. Maar wat houdt het nu precies in, wanneer krijgt u er als ondernemer mee te maken en wat moet u doen? Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet.

Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is de btw die u betaalt over aankopen die u doet voor uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van kantoorartikelen of productiematerialen. Deze btw mag u, tijdens de btw-aangifte, aftrekken van de btw die u heeft berekend aan uw klanten. Het verschil tussen die twee bedragen moet u betalen aan de Belastingdienst.

 

Mag ik de btw altijd aftrekken als voorbelasting?

Nee, dat mag niet altijd. Hiervoor gelden zes basisregels:

  • Berekent u geen btw? Dan mag u die ook niet aftrekken. Als u goederen of diensten verkoopt waarover u geen btw berekent, mag u ook geen btw aftrekken van de inkopen die u daarvoor doet. U kunt worden vrijgesteld van btw omdat u bijvoorbeeld zeer weinig heeft aan te geven of omdat u werkzaam bent in een vrijgestelde branche.
  • Onduidelijke/onvolledige factuur. Heeft u een factuur ontvangen waarop de btw niet duidelijk vermeld staat? Dan mag u geen btw aftrekken. Een factuur moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen.
  • Privéaankopen. Over aankopen die u koopt voor privégebruik, mag u geen btw aftrekken.
  • Eten en drinken. De btw van eten en drinken dat u koopt in een horecagelegenheid of van een cateraar mag u niet aftrekken. Koopt u eten voor op kantoor, bijvoorbeeld voor uzelf en het personeel? Dan gelden er andere regels.
  • Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken. Faciliteiten zoals huisvesting en fitness, maar ook kerstpakketten vallen onder personeelsvoorzieningen. De btw die u hierover betaalt mag u niet altijd aftrekken als voorbelasting. De btw kan worden afgetrokken als de uitgaven per persoon per jaar niet meer zijn dan € 227.

Voorbelasting

Hoe vraag ik btw terug?

Ieder kwartaal (of iedere maand) doet u btw-aangifte. Daarin geeft u aan hoeveel btw u heeft ontvangen en hoeveel btw u heeft betaalt. U ontvangt btw van uw klanten en u betaalt btw aan leveranciers. Dat houdt u allemaal netjes bij in uw boekhouding, zodat u de aangifte aan het einde van een periode gemakkelijk kunt invullen.

De btw-aangifte vult u in via de website van de Belastingdienst, met behulp van een speciale tool. Er zijn, afhankelijk van uw werkzaamheden, diverse rubrieken die u moet invullen. Als u het eerste gedeelte van de aangifte helemaal heeft ingevuld, ziet u aan het einde bij ‘5a. Verschuldigde omzetbelasting’ het bedrag staan dat u aan btw ontvangen heeft van uw klanten. Bij ‘5b. Voorbelasting’ vult u het bedrag in dat u aan btw heeft betaald aan uw leveranciers.

De tool trekt het bedrag bij 5b vervolgens automatisch af van het bedrag bij 5a. Het bedrag dat overblijft, moet u betalen aan de Belastingdienst. Is de voorbelasting hoger dan de verschuldigde omzetbelasting? Dan krijgt u geld terug van de Belastingdienst.

 Voorbelasting: invullen bij de btw-aangifte in rubriek 5b 

Rekenvoorbeeld voorbelasting

Stel u heeft in een kwartaal in totaal 800 euro aan btw berekend aan uw klanten en u heeft 350 euro aan btw betaald aan leveranciers. Dan moet u dus 800 - 350 = 450 euro betalen aan de Belastingdienst.

Automatisch samenstellen van de btw-aangifte

Geen zin in moeilijke rekensommen? Gebruik dan een online boekhoudpakket waarbij de btw-aangifte automatisch voor u wordt opgesteld. U doet de administratie en vult alle gegevens in en het boekhoudprogramma doet de rest. De voorbelasting wordt automatisch verwerkt in de btw-aangifte en u ziet in één oogopslag hoeveel btw u moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst.

Nieuwsgierig geworden? Probeer ons boekhoudprogramma gratis uit en ervaar het gemak van online boekhouden!

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie