Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Btw-aangifte

Btw-aangifte doen klinkt heel spannend, maar is het eigenlijk niet. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, valt het allemaal wel mee. We leggen in het kort uit wat btw is, hoe het werkt en wanneer je btw-aangifte moet doen. Inclusief tips om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken!

 

 

Wat is btw?

Btw betekent belasting over de toegevoegde waarde. Btw wordt ook wel vaker omzetbelasting genoemd. Dit is de belasting die je moet betalen over alle producten en diensten die je verkoopt, oftewel je omzet. Je betaalt ook btw aan je leveranciers. Dit heet voorbelasting.

Voorbelasting

Voorbelasting is btw die je eerder al hebt voorgeschoten. Daar komt de naam voorbelasting ook vandaan. Als bedrijf maak je namelijk kosten doordat je bijvoorbeeld inkopen doet. Je leveranciers brengen dan meestal btw in rekening. Dit bedrag betaal je direct aan de leverancier. De btw die je hebt voorgeschoten, mag je vaak weer aftrekken van de btw die je moet betalen aan de Belastingdienst.

btw-aangifte

Waarom btw-aangifte doen?

Iedere ondernemer moet in Nederland btw-aangifte doen. De Belastingdienst wil namelijk dat je omzetbelasting betaalt over de producten en diensten die je hebt verkocht. Net zoals dat iedere Nederlander belasting moet betalen over bijvoorbeeld zijn inkomen.

Wanneer btw-aangifte doen?

Hoe vaak je btw-aangifte moet doen, hangt af van de hoogte van het bedrag dat je aan de Belastingdienst moet betalen. Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, ontvang je van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe vaak je per jaar aangifte moet doen. Meestal doe je per kwartaal aangifte omzetbelasting.

Aangifte per maand

Aangifte doen per maand mag alleen wanneer je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaalt.

Kwartaalaangifte

In de meest voorkomende gevallen doe je btw-aangifte per kwartaal. Je doet dan aangifte in april, juli, oktober en januari. Dat wil zeggen dat je in april aangifte doet over de maanden januari, februari en maart.

Jaaraangifte

Wanneer je per jaar minder dan € 1.883 aan btw betaalt, mag je jaarlijks btw-aangifte doen.

 

Hulp bij de btw-aangifte

 

Boekhoudprogramma

Gebruik e‑Boekhouden.nl, zodat je eenvoudig je btw-aangifte kunt doen.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Hoe werkt een aangifte omzetbelasting?

In Nederland kennen we verschillende btw-tarieven. Het meest voorkomende tarief is het hoge tarief van 21%, maar er zijn ook producten en diensten die met het lage btw-tarief worden belast. Dit was 6%, maar vanaf 1 januari 2019 is dit 9%. Daarnaast komt het ooit voor dat er 0% btw in rekening wordt gebracht.

Stel, je verkoopt een televisie van € 1.000 exclusief btw. Die televisie is belast met 21% btw. Dat wil zeggen dat je klant voor de televisie (1.000*1,21) € 1.210 moet betalen. De € 210 aan btw moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Nu heb je in diezelfde periode ook 20 afstandsbedieningen ingekocht. Deze afstandsbedieningen kosten 7,50 per stuk exclusief btw. Je rekent bij je leverancier € 181,50 af. Hiervan is € 31,50 btw. Die € 31,50 mag je aftrekken van de € 210 btw van de televisie. Deze heb je namelijk al voorgeschoten en hoef je dus niet meer te betalen. Op je btw-aangifte zie je een bedrag van € 178,50, wat je aan de Belastingdienst moet overmaken.

Eenvoudig de aangifte naar de Belastingdienst versturen

Je begrijpt dat de rekensom van hierboven niet heel ingewikkeld is. Maar zodra je meer producten of diensten in- en verkoopt wordt het al snel wat lastiger. En al helemaal als je dan ook nog te maken krijgt met verschillende btw-tarieven.

Digitale btw-aangifte

Om het gemakkelijk voor je te maken, zijn er verschillende boekhoudpakketten op de markt waarmee je eenvoudig je btw-aangifte doet. Als ondernemer moet je namelijk een boekhouding bijhouden. Wanneer je dit met een online boekhoudprogramma doet, wordt de btw-aangifte automatisch voor je opgesteld.

Hoe werkt het?

De producten of diensten die je in- en verkoopt, verwerk je in het boekhoudprogramma. Alles wat je verkoopt, geef je op als ‘geld ontvangen’ en alles wat je hebt gekocht, boek je op ‘geld uitgegeven’. Hierbij geef je ook aan om welke bedragen het gaat en welk btw-tarief er van toepassing is.

Het boekhoudprogramma gaat dan automatisch voor je aan de slag en berekent de btw-bedragen. Uiteindelijk maakt het programma een simpele rekensom en trekt de voorbelasting van de af te dragen btw af. Zo ontstaat er een positief of negatief bedrag op de btw-aangifte.

Je kunt de btw-aangifte daarna direct vanuit jouw boekhouding naar de Belastingdienst verzenden. Inloggen bij de Belastingdienst is dus niet meer nodig.

Online btw-aangifte uitproberen

Digitaal btw-aangifte doen loont! Je bespaart veel tijd en je hebt ieder moment inzicht in jouw financiële situatie, omdat je btw-aangifte altijd up-to-date is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als, aan het einde van het kwartaal, de rekening toch net wat hoger is dan gedacht.

e‑Boekhouden.nl is voor startende ondernemers de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Dat wil zeggen dat je onbeperkt gebruik mag maken van het boekhoudprogramma én de btw-aangifte met één klik op de knop kunt verzenden naar de Belastingdienst. Waar wacht je nog op?

Zo eenvoudig is btw-aangifte doen met e‑Boekhouden.nl

e‑Boekhouden.nl heeft het maken en direct betalen van de btw-aangifte eenvoudig gemaakt. Voor alle gebruikers die hun administratie in e‑Boekhouden.nl beheren staat de aangifte automatisch klaar en je dient deze met één druk op de knop bij de Belastingdienst in.

 

Probeer ons boekhoudprogramma met btw-aangifte software nu gratis uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie