Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Je btw-aangifte uitbesteden

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 01-11-2024

Natuurlijk kun je je btw-aangifte uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Het is dan wel belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Over wie wat doet bijvoorbeeld.

Inhoudsopgave

Wie doet wat?

Waarover wil je afspraken maken als je je btw-aangifte gaat uitbesteden? Allereerst de werkzaamheden. Wie doet wat? Hierin zijn veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat jij alles zelf verwerkt in je online boekhoudprogramma. Dat wil zeggen dat je alle in- en verkoopfacturen boekt, alle bankmutaties verwerkt en de btw-aangifte voorbereidt. Je boekhouder of accountant zal dan alleen door de btw-aangifte heen lopen en wellicht ook voor je versturen naar de Belastingdienst.

Je kunt er ook voor kiezen om je boekhouder alle transacties te laten verwerken. Hier hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan. Dus vraag jezelf vooraf goed af wat je zelf wil doen en wat je wil uitbesteden.

Je btw-aangifte uitbesteden? De voor- en nadelen

In deze video vertel ik je alles over het uitbesteden van de btw-aangifte aan een boekhouder of accountant. Wat de voor- en nadelen zijn. Wat je zelf kan doen om de kosten te drukken en hoe je samen goede afspraken maakt over de boekhouding.

Afspraken maken

Maak vervolgens ook afspraken over de timing van de werkzaamheden door je boekhouder. Je bent niet de enige klant van je boekhouder. Dus de kans dat jouw btw-aangifte als eerste gedaan wordt is klein.

Wil je dit wel? Bespreek dit dan voordat je gaat samenwerken. Op die manier kan je boekhouder rekening houden met jouw wensen in zijn of haar planning.

Leg ook de afspraken die jullie maken over de prijs van de werkzaamheden door je boekhouder goed vast. Betaal je je boekhouder per uur of betaal je per periode een vast bedrag? Kun je tussendoor vragen stellen of krijg je daar een aparte factuur voor? Door dit vooraf goed te bespreken en vast te leggen, voorkom je verrassingen.

"Verdiep je in de verschillende aspecten van de btw-aangifte voordat je deze gaat uitbesteden. Op die manier weet je beter wat er van jou als ondernemer verwacht wordt."

Ben open en transparant naar je boekhouder

Geef alles door waarvan jij denkt dat het van belang is voor de btw-aangifte aan je boekhouder. Hoe weet je nu wat van belang is? Door dit tijdens een eerste afspraak goed te bespreken. Op die manier krijg je inzicht in wat je boekhouder van je nodig heeft. Bij twijfel, kun je dit beter een keer te veel dan te weinig met je boekhouder bespreken.

 

Let op: Je bent en blijft als ondernemer altijd zelf verantwoordelijk voor het doen van een juiste, volledige en tijdige btw-aangifte. Een boekhouder vult de aangifte in op basis van de gegevens die jij aanlevert. Als je dus vergeet om iets aan te leveren, kun je je boekhouder hier niet voor aansprakelijk stellen.

Samenwerken in e‑Boekhouden.nl

Eenvoudig samenwerken met je boekhouder kan in e‑Boekhouden.nl. Maak een apart profiel aan voor je boekhouder. Hiermee kan hij of zij gelijktijdig inloggen. Je ziet ook bij iedere transactie of deze verwerkt is door je boekhouder of door jouzelf. Handig wanneer je vragen wil stellen over transacties.

Dit zorgt er ook voor dat je administratie altijd up-to-date is. Je hoeft nooit meer te wachten tot je de cijfers krijgt van je boekhouder.

Kan ik mijn btw-aangifte ook zelf doen?

Ja, je kunt zeker je btw-aangifte zelf doen. Voor veel ondernemers is dit een prima optie. Is je administratie overzichtelijk en goed bijgewerkt? Dan is het zelf doen van je btw-aangifte niet moeilijk.

Krijg je te maken met zakendoen in het buitenland of bijvoorbeeld de verleggingsregeling? Dan doe je er goed aan om een boekhouder te raadplegen.

Je hebt ook de mogelijkheid om je btw-aangifte in eerste instantie zelf op te stellen, waarna je deze door een boekhouder laat checken. Daarmee bespaar je op je boekhouder en heb je meer zekerheid.

 

Tip: Zorg er in dat geval ook voor dat je boekhouder kan inloggen op jouw account van e‑Boekhouden.nl. Je boekhouder kan dit doen met een eigen profiel.

Schuine lijn
 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Breng je boekhouder of accountant tijdig op de hoogte als je je assortiment of dienstverlening van je onderneming gaat uitbreiden. Op nieuwe producten of diensten kan namelijk een ander btw-tarief van toepassing zijn waardoor je btw-aangifte niet meer correct is.

Daarnaast kan je boekhouder of accountant je adviseren bij het berekenen van het te verwachten bedrag dat je moet afdragen aan de Belastdienst. Het is verstandig om dit bedrag dan te reserveren om een grote btw-schuld in de aangifteperiode te voorkomen.

Schuine lijnen

Veelgestelde vragen over je btw-aangifte uitbesteden

Kan ik mijn btw-aangifte uitbesteden?

     
Ja, je kunt je btw-aangifte uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Je kunt er ook voor kiezen om deze zelf voor te bereiden en deze uiteindelijk door een boekhouder of accountant te laten indienen.

Kan ik mijn boekhouder of accountant toegang geven tot mijn administratie?

     
Ja, je kunt voor je boekhouder of accountant een eigen profiel aanmaken. Zo kunnen jullie beide altijd in je online boekhoudprogramma kijken. Je ziet dan ook wie welke transacties heeft verwerkt.

Welke afspraken maak ik met mijn boekhouder of accountant voor het uitbesteden van mijn btw-aangifte?

     
Je wil afspraken maken over wie wat doet. Ook wil je afspreken wanneer de werkzaamheden door je boekhouder of accountant worden uitgevoerd.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie