Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Mkb-winstvrijstelling 2024

Als ondernemer heb je recht op mkb-winstvrijstelling. Je hebt er misschien al eens van gehoord, maar wat houdt het precies in en hoe kun je er gebruik van maken? Wij hebben alles op een rijtje gezet.

 

 

Wat is mkb-winstvrijstelling?

Er zijn verschillende regelingen voor ondernemers om geld te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de Startersaftrek en Zelfstandigenaftrek. Deze regelingen doen allemaal hetzelfde: ze zorgen dat je een bepaald bedrag mag aftrekken van je winst. En een lagere winst betekent minder belasting! Als je gebruik maakt van de Zelfstandigenaftrek mag je bijvoorbeeld € 3.750 aftrekken van de winst. Ook mkb-winstvrijstelling is een zogenaamde aftrekpost.

Tarief mkb-winstvrijstelling

In 2024 is de mkb-winstvrijstelling 13,31% van de winst, nadat je deze hebt verminderd met de ondernemersaftrek. In 2024 is de aftrek van de mkb-winstvrijstelling beperkt. Het voordeel wordt berekend met een tarief van 36,97%.

Mkb-winstvrijstelling

Hoe werkt mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aanvulling op de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor o.a. de Startersaftrek en de Zelfstandigenaftrek. Als je als ondernemer gebruikmaakt van mkb-winstvrijstelling moet je dus eerst de Ondernemersaftrek toepassen. Daardoor verminder je je winst. Voor de winst die je overhoudt, mag je mkb-winstvrijstelling gebruiken.

Met mkb-winstvrijstelling mag je 13,31% van de overgebleven winst aftrekken. Je hoeft de mkb-winstvrijstelling niet aan te vragen. De Belastingdienst past dit automatisch toe tijdens jouw inkomstenbelastingaangifte.

 

Hulp bij het berekenen van de mkb-winstvrijstelling

 

Boekhoudprogramma

De mkb-winstvrijstelling is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Wanneer recht op mkb-winstvrijstelling?

Mkb-winstvrijstelling is voor alle ondernemers. Vroeger moest je als ondernemer voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je minstens 1.225 uur aan jouw bedrijf hebt besteed in een jaar. Maar sinds 2010 is dat niet meer nodig.

Voorbeeld

Je hebt in een jaar, na het toepassen van de ondernemersaftrek, nog € 6.500 winst over. 13,31% van die winst (€ 865,15) mag je aftrekken. Je houdt dan dus € 6.500 - € 865,15 = € 5.534,85 euro over waarover je belasting moet betalen.

Vrijstelling en belastingschijven

Je mag een percentage van de overgebleven winst aftrekken. Er zit alleen wel een addertje onder het gras, want volgens de nieuwe belastingplannen wil het kabinet toewerken naar een belastingstelsel met twee belastingschijven. Dat wil zeggen dat er in 2023 een basistarief is van 37,05% en een toptarief van 49,5% voor bedragen boven de € 69.398. De mkb-winstvrijstelling geldt dan alleen nog maar voor de ondernemers die een winst hebben lager dan € 69.398. 

Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie