Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Offerte maken

U wilt een offerte maken, maar weet niet precies hoe zo'n offerte er precies uit moet zien en waar u rekening mee moet houden? Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet. 

Wat moet er op een offerte staan?

 • Contactgegevens van u en de klant
 • Datum van de offerte
 • Een offertenummer
 • Een korte beschrijving van de werkzaamheden of producten
 • Het uurtarief of de prijs
 • Hoe lang de offerte geldig is

Wel of geen algemene voorwaarden

Vraagt u zich af of u moet verwijzen naar de algemene voorwaarden? Dit is niet verplicht. Maar als u ze toch al heeft, is het beter om op de offerte wel te verwijzen naar uw algemene voorwaarden. Dit voorkomt later conflicten over bijvoorbeeld aansprakelijkheid. De klant is dan namelijk al akkoord gegaan met de algemene voorwaarden.

Inclusief of exclusief btw

Om misverstanden te voorkomen is het verstandig om transparant en duidelijk te zijn op de offerte. Zijn de prijzen die u noemt bijvoorbeeld inclusief of exclusief btw? En wat valt er binnen de werkzaamheden en wat valt erbuiten? Op deze manier is de kans op discussies achteraf veel kleiner.

Waar moet u nog meer op letten?

 • Gooi niet alles op één grote hoop. Misschien wil de klant wel een gedeelte van de offerte afnemen, maar heeft hij of zij nu helemaal geen idee wat de losse onderdelen moeten kosten.  Met het splitten van de verschillende onderdelen, creëert u een beter overzicht.
 • Maak het aantrekkelijk voor uw klant. Maak uw offerte in uw eigen huisstijl en gebruik geen moeilijke vaktermen. Daar snapt de klant waarschijnlijk niets van.
 • Na het tekenen van de offerte is deze bindend. Controleer dus goed of alles op de offerte klopt, voordat u hem verstuurt. Toch vervelend als u een cijfertje bent vergeten bij de prijs, waardoor uw klant veel te weinig betaalt.

Online offertes maken

Het is nog niet zo lang geleden dat bijna iedereen zijn of haar offertes in Word of Excel maakte en per post verstuurde. Inmiddels gaat dit bijna allemaal via de e-mail, maar het kan nog gemakkelijker.

Er zijn verschillende programma’s waarmee u eenvoudig online uw offertes maakt, verstuurt en verwerkt in uw boekhouding.

Voordelen van online offertes

Met een online offerteprogramma automatiseert u het offerteproces. Alle offertes staan direct in uw eigen huisstijl, inclusief de juiste gegevens. U hoeft deze alleen nog maar aan te vullen.

 • Niet meer eindeloos zoeken naar offertes, maar een handige zoekfunctie op offertes op te sporen.
 • Het maken van een offerte gaat sneller en u maakt minder fouten.
 • Online offertes zijn duurzamer en milieubewuster.
 • Een verzorgde offerte komt professioneel over en levert u waarschijnlijk meer opdrachten op.

Integratie met uw boekhouding

Het grootste voordeel is misschien wel dat u de offertesoftware kunt integreren met uw boekhouding, als u ook gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. De meeste boekhoudprogramma’s hebben namelijk de mogelijkheid om met een simpele handeling van een offerte een factuur te maken. Met een totaaloplossing (waarmee u de boekhouding doet, offertes opstelt en facturen maakt) kunt uw wel 90% van uw administratie automatiseren. Zo heeft u alles in één overzicht en worden offertes en facturen direct verwerkt in uw boekhouding.

Offertesoftware uitproberen

Wilt u eens kennismaken met offertesoftware? Dat kan! e-Boekhouden.nl is de eerste 14 dagen helemaal gratis. Zo kunt u boekhouden, factureren en offertes maken zonder verplichtingen. Uw account verloopt automatisch, u zit dus nergens aan vast.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie