Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Boekhouder

Heb je een complexere administratie, geen tijd, te weinig inzicht of wil jij je liever focussen op je ondernemerstalent en de groei van je onderneming? Dan kun je de boekhouding uitbesteden of laten controleren door een boekhouder.

Boekhouder

Online samenwerken met een boekhouder

Het kan zijn dat je hulp of financieel advies nodig hebt van een boekhouder. Het voordeel van online boekhouden is dat ondernemers en boekhouders gemakkelijk samen kunnen werken. Zo kun je samen inloggen en aan de administratie werken of cijfers bespreken. Laat je administratie alleen controleren en adviseren of besteed deze volledig uit. Voorbeelden van samenwerking:

 • Controleren van de administratie
 • Controle btw-aangifte
 • Financieel advies
 • Volledig uitbesteden van de administratie

Stap 1: maak een 15 maanden gratis account aan

Boekhoudprogramma

Goed nieuws! Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Die aanbieding laat je toch niet schieten?

Meld je nu gratis aan


Claim nu
15 maanden gratis

 

Claim nu
15 maanden gratis

Stap 2: vind een boekhouder

Vind hieronder een boekhouder die bij je onderneming past. Deze boekhouders kunnen je optimaal helpen met fiscaal advies voor je onderneming. Bepaal samen wie wat doet in de online boekhouding. Alle boekhouders in ons netwerk hebben officiële Boekhouderlicentie van e‑Boekhouden.nl. Op onze boekhouderslijst staan meer dan 5500 boekhouders vermeld die actief werken met e‑Boekhouden.nl. Zij kunnen je vast en zeker verder helpen met je boekhouding.

Vul je postcode of woonplaats in, en neem contact op met een accountant of boekhouder bij jou in de regio. Werk je al met een boekhouder/accountant, maar staat het kantoor er niet bij? Je kunt je accountant of boekhouder eenvoudig koppelen aan jouw zakelijke administratie.

  Stap 3: koppel je boekhouder op e‑Boekhouden.nl

  Nadat je een boekhouder gevonden hebt, kun je jouw boekhouder eenvoudig koppelen aan je financiële administratie.

  Zo koppel je jouw administratie aan een accountant of boekhouder en werk je samen aan je boekhouding:

  • Log in op e‑Boekhouden.nl en ga naar Beheer > Inrichting > Instellingen > Overige > Accountant.
  • Geef de gebruikersnaam van je boekhouder op (deze kun je bij je boekhouder opvragen).

  Ben je op zoek naar een boekhouder?

  Een boekhouder kan je adviseren en helpen met bijvoorbeeld de jaarrekening of bepaalde aangiftes, maar het ‘simpele’ invoerwerk doe je helemaal zelf. Zo houd je toch de controle en heb je dagelijks inzicht in jouw cijfers. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over tijdige btw-aangifte en boekhoudfouten en misgelopen aftrekposten en fiscale regelingen.

  Met e‑Boekhouden.nl heb je altijd een boekhouder binnen handbereik, ongeacht waar je je in Nederland bevindt. Of je onderneming zich nu in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag is gevestigd, er is altijd een e‑Boekhouden.nl professional in de buurt. Deze landelijke dekking betekent dat je kunt rekenen op lokale expertise die perfect aansluit bij jouw unieke zakelijke behoeften.

   


  Veelgestelde vragen  
   

  Wat doet een boekhouder?

  Groen vinkje      

  Een boekhouder helpt je bij het op orde brengen en houden van jouw administratie en kan je veel tijd besparen. Je hoeft namelijk je eigen boekhouding niet bij te houden, als je dit werk door je boekhouder laat doen. Een boekhouder kan echter behoorlijk prijzig zijn, waardoor je onnodig veel geld kwijt bent. Bedenk daarom van tevoren goed bij welke onderdelen van je administratie je ondersteuning nodig hebt.

  Een boekhouder kan je onderneming bij de volgende werkzaamheden ondersteunen in het opstellen en controleren van:

  • Aangifte inkomstenbelasting
  • BTW-aangifte (per kwartaal)
  • Advisering (financiële) bedrijfsvoering
  • Financiële rapportages
  • Inkomsten en uitgaven
  • Balans, winst- en verliesrekening en jaarrekening
  • Belastingadvies
  • Salarisadministratie en jaaropgaven voor werknemers
  • Loonaangiftes en pensioenaangiftes

  Is e‑Boekhouden.nl zonder boekhouder mogelijk?

  Groen vinkje      

  Voor veel ondernemers is het niet nodig om een boekhouder de administratie te laten voeren. Ga online boekhouden met e‑Boekhouden.nl en jouw boekhouder hoeft alleen je boekhouding te controleren en, waar nodig, te corrigeren. Je werkt eenvoudig samen met je boekhouder, direct vanuit het systeem.

  Ons boekhoudprogramma is zo ingericht dat je jouw boekhouding kunt opzetten en beheren zonder hulp van een boekhouder. Je hebt geen kennis van boekhouden nodig om te starten met e‑Boekhouden.nl. Door onze videotrainingen, zoals de training Facturen maken (in eigen huisstijl), en gratis cursus boekhouden leer je direct hoe jij je boekhouding opstart en inricht. Heb je toch nog hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze gratis helpdesk. Handig voor je aan de slag gaat met je eigen boekhouding: 8 tips voor de perfecte boekhouding.

  Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om zelf hun boekhouding te doen. Met ons online boekhoudprogramma is dit namelijk erg gemakkelijk en is het mogelijk om de boekhouding voor een groot deel te automatiseren. e‑Boekhouden.nl kun je bijvoorbeeld eenvoudig koppelen aan je zakelijke bankrekening. Wanneer je dit goed inricht, is het boekhouden niet meer zo spannend.

  Afweging maken

  Allereerst moet je bepalen of je bereid bent energie te steken in jouw eigen boekhouding. Ben je geen held met cijfers en weet je weinig tot niets van boekhouden, dan is het misschien verstandig om je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Zo kun je je volledig focussen op jouw eigen bedrijf en hoef jij je niet druk te maken over jouw administratie. Maar uiteraard zit daar een prijskaartje aan vast.

  Vind je het fijn om inzicht te hebben in jouw eigen cijfers en de touwtjes in eigen handen te houden? Dan kun je ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om je boekhouding bij te houden.

  Wat kost een boekhouder?

  Groen vinkje      

  Als startende ondernemer wil je waarschijnlijk niet te veel kosten maken. Een dure boekhouder past dan niet in het budget. Maar zelf aan de slag gaan met jouw boekhouding zie je misschien ook helemaal niet zitten.

  De kosten van een boekhouder verschillen nogal van elkaar. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van wat jouw boekhouder moet doen. Zet je ieder kwartaal een krat met mappen, facturen en bonnetjes bij hem op de stoep en doe je verder niets, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Hoeft hij alleen maar wat te controleren, dan zullen de kosten wel meevallen. Vaak werken boekhouders met een uurtarief of met vast bedrag per maand. Een boekhouder kost gemiddeld € 75 per uur (excl. btw).

  Door de boekhouding zelf te doen, kun je besparen op de kosten voor een boekhouder. Het is ook mogelijk om samen te werken met je boekhouder. Je doet al het invoerwerk en de boekhouder heeft een controlerende en adviserende rol.

  Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

  Groen vinkje      

  Boekhouders voeren praktisch dezelfde werkzaamheden uit als accountants en administratiekantoren. Onderdelen hiervan zijn het verzorgen en/of ondersteunen van de financiële administratie voor hun klanten in de vorm van:

  • Samenstellingsverklaring (ondersteunen, controleren en samenstellen van de jaarrekening / jaaroverzichten)
  • Controleverklaring (controle van de jaarrekening)
  • Beoordelingsverklaring (beoordeling of de jaarrekening naar waarheid is opgesteld)

  Een verschil tussen boekhouders en accountants is dat accountants voornamelijk voor grotere bedrijven werken. Denk hierbij aan bv’s met minimaal meer dan 20 mensen personeel en/of € 1 miljoen omzet. Naast de administratieve werkzaamheden mogen accountants verschillende verklaringen (m.b.t. de jaarrekening) afgeven. Voor sommige grote organisaties zijn deze verklaringen zelfs verplicht. Afhankelijk van de omzetwaarde van een bv kan een accountant verplicht zijn, integendeel tot eenmanszaken of vof’s waarbij dit niet noodzakelijk is.

  Accountant is een beschermde titel

  Zonder de juiste papieren mag een boekhouder zich dus geen accountant noemen.

  • AA-accountant, (Accountant Administratieconsulent, HBO-opleiding aan hogeschool)
  • RA-accountant, (Register Accountant, WO-opleiding aan universiteit)

  Boekhouders geen verklaring jaarrekening

  Boekhouders mogen geen verklaring van de jaarrekening afgeven. Accountants hebben te maken met een wettelijke controle en een controleverklaring om administratieve onwaarheden te voorkomen.

  Accountants zijn duurder

  Bij kleinere boekhouders ben je meestal een stuk goedkoper uit. Een accountant vraagt gemiddeld tussen de € 100 en € 200 per uur. Een boekhouder heeft een gemiddeld uurtarief van € 75 (excl. btw).

  Boekhouders zijn meer betrokken bij kleine bedrijven

  Een ander verschil tussen boekhouders en accountants is dus de mate van betrokkenheid en de vorm waarin zij adviseren. Een accountant is meer gefocust op het adviseren van grotere ondernemingen, en een boekhouder denkt liever mee over de toekomst van kleinere bedrijven zoals eenmanszaken, zzp'ers, freelancers, kleine mkb-bedrijven.

  Aansprakelijkheid

  Een boekhouder is niet verplicht om zich te verzekeren tegen foutieve adviezen en uitgevoerde werkzaamheden. Dit maakt het ook moeilijker om eventuele schade te verhalen. Een accountant daarentegen is bij wet verplicht een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten namens een verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

   

  Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

  Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

  Meld je nu gratis aan


  Claim nu
  15 maanden gratis

   

  GRATIS voor starters!

  Claim nu
  15 maanden gratis

  Actie