Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Investeringsaftrek 2024

Als ondernemer zijn er verschillende regelingen waarmee je geld kunt besparen. Je maakt bijvoorbeeld gebruik van de Startersaftrek, Zelfstandigenaftrek of de kleineondernemersregeling. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals de investeringsaftrek. Wij leggen uit wat de investeringsaftrek inhoudt, welke soorten investeringsaftrek er zijn en hoe hoog de investeringsaftrek is in 2024.

 

Wat is investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een regeling waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Je mag namelijk een deel van het bedrag dat je investeert, aftrekken van jouw winst. Door te investeren, kun je dus weer geld besparen.

Investeringsaftrek

Hoe werkt investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is opgesplitst in soorten, omdat je natuurlijk in diverse dingen kunt investeren en voor iedere soort investering gelden iets andere regels.

Soorten investeringsaftrek

Er zijn in Nederland drie soorten investeringsaftrek:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Energie-investeringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Over het algemeen mag je gebruik maken van investeringsaftrek als jouw bedrijf in Nederland gevestigd is en als je belastingplichtig bent.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) gaat over investeringen in algemene bedrijfsmiddelen; dingen die ieder bedrijf zou kunnen gebruiken voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan computers, printers, meubilair en gereedschap.

Welk bedrag je aan het einde van de rit precies mag aftrekken, is afhankelijk van hoeveel je investeert. Tot een bepaalde hoogte geldt: hoe meer je investeert, hoe meer je kunt aftrekken. Hieronder zie je de verschillende percentages:

Hoogte van de investering

Aftrekbaar percentage

< € 2.800

0%

€ 2.801 - € 69.765

28%

€ 69.766 - € 129.194

€ 19.535

€ 129.195 - € 387.580

€ 19.535 - 7,56% van het deel boven € 129.195

> € 387.580

0%

Niet iedereen komt in aanmerking voor de KIA, maar de meeste ondernemers wel. Je moet natuurlijk aan de algemene eisen voldoen en daarnaast moet je in een periode meer dan 2.800 euro (ex btw) geïnvesteerd hebben in bedrijfsmiddelen. Dat is ook te zien in de tabel hierboven. Als laatste is het belangrijk dat iedere aparte investering in een bedrijfsmiddel minimaal 450 euro is. Een computer of laptop van 300 euro telt bijvoorbeeld niet mee.

 

Hulp bij het berekenen van de investeringsaftrek

 

Boekhoudprogramma

De investeringsaftrek is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Energie-investeringsaftrek

De energie-investeringsaftrek (EIA) kun je gebruiken als je investeert in nieuwe, energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen koopt of je bedrijfspand helemaal energieneutraal maakt.

De energie-investeringsaftrek is 40% als je in 2024 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst. Het minimale investeringsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel. Het maximum investeringsbedrag is € 136 miljoen.

Om gebruik te kunnen maken van de energie-investeringsaftrek moet je aan de algemene eisen voldoen. Daarnaast:

  • Moet het bedrijfsmiddel waarin je hebt geïnvesteerd op de Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan.
  • Mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn.
  • Moet je het bedrijfsmiddel op tijd (binnen 3 maanden nadat je het besteld hebt) melden.
  • Moeten de kosten van de investering per keer minimaal 2.500 euro bedragen. Het maximale bedrag per kalenderjaar per bedrijf is 126 miljoen euro.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is bijvoorbeeld bedoeld voor investeringen in een speciale kas voor biologische teelt of speciale stallen. Investeringen die bijdragen aan een beter milieu dus. De milieu-investeringsaftrek kan gecombineerd worden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar niet met de energie-investeringsaftrek. Tussen die twee regelingen moet je een keuze maken.

De hoogte van de afschrijving van milieu-investeringen hangt af van de categorie waarin een investering valt. Er zijn drie categorieën:

  • Categorie 1: 45%
  • Categorie 2: 36%
  • Categorie 3: 27%

In welke categorie een investering valt, staat op de Milieulijst van het RVO.

De voorwaarden voor de MIA zijn hetzelfde als die voor de EIA.

Sommige milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de VAMIL, de Vrije Afschrijving Milieu-investeringen. Met de VAMIL kun je een investering op ieder gewenst moment aftrekken van je winst. Je stelt de aftrek van een investering dan bijvoorbeeld uit naar volgend jaar, omdat je dan niet zo veel verwacht te investeren. Dan heb je toch nog voordeel van je investering van het jaar ervoor. Deze aftrek is beperkt; je mag tot maximaal 75% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken. De MIA en de VAMIL worden vaak gecombineerd. Welke milieu-investeringen in aanmerking komen voor de MIA of de VAMIL staat allemaal op de Milieulijst van het RVO.

Welke investeringen tellen niet mee?

Zoals je ziet, geeft niet iedere investering recht op aftrek. Daar zijn behoorlijk wat regeltjes aan gebonden. Investeringen in bedrijfsmiddelen die minder dan 450 euro kosten, geven bijvoorbeeld geen recht op aftrek. Daarnaast is er nog een aardige lijst met specifieke uitzonderingen. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.

Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie