Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Zelfstandigenaftrek 2024

Als (startende) ondernemer met een eenmanszaak mag je in veel gevallen gebruikmaken van verschillende aftrekposten, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Zo hoef je uiteindelijk minder belasting te betalen. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, leggen we je graag uit.

 

 

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers. Dat wil zeggen dat je een bedrag mag aftrekken van je winst, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Dit mag niet zomaar, je moet bijvoorbeeld wel een ondernemer zijn.

Zelfstandigenaftrek

Wanneer mag je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek?

Alle voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek op een rijtje:

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek?

Ben je een ondernemer en haal je het urencriterium? Dan mag je gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek.

De zelfstandigenaftrek is in 2024 € 3.750. Voor dit jaar betekent dat dus dat je maximaal € 3.750 mag aftrekken van je winst, dit voordeel wordt berekend met een tarief van 36,97%.

Wanneer je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt, dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd

Het kabinet wil de afbouw van de zelfstandigenaftrek versnellen. Bij het versneld afbouwen wordt de zelfstandigenaftrek al in 2026 teruggebracht tot € 1.200 en in 2027 verder verlaagd naar € 900.

De verhoging van de zelfstandigenaftrek voor starters, de startersaftrek, blijft ongewijzigd.

Daarnaast wil het kabinet de arbeidskorting verhogen. Dat is een voordeel voor iedereen die werkt. En de meeste zelfstandigen gaan er volgend jaar per saldo (van zelfstandigenaftrek en arbeidskorting) op vooruit.

Zelfstandigen met een winst vanaf ongeveer € 70.000 gaan er per saldo echter wat op achteruit.

Kleinere belastingverschillen tussen werknemers en zelfstandigen

Met deze maatregel worden de verschillen in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen (ondernemers voor de inkomstenbelasting) kleiner. Zo wil het kabinet de arbeidsmarkt meer in balans brengen.

 

Hulp bij het berekenen van de zelfstandigenaftrek

 

Boekhoudprogramma

De zelfstandigenaftrek is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Wanneer je bedrijfswinst te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig te gebruiken, mag je de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen. Je krijgt hiervoor de mogelijkheid om het bedrag dat je niet hebt gebruikt in de komende 9 jaar te verrekenen. De winst moet in de opvolgende jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Voorbeeld

In 2021 is de winst vóór zelfstandigenaftrek € 5.000. Je hebt recht op een zelfstandigenaftrek van € 6.670. Maar de zelfstandigenaftrek mag niet hoger zijn dan de winst. De zelfstandigenaftrek is dus beperkt tot € 5.000. De winst na zelfstandigenaftrek is € 0. Je hebt dan in 2021 een niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek van € 6.670 - € 5.000 = € 1.670. In 2022 is de winst vóór zelfstandigenaftrek € 100.000. Je hebt recht op een zelfstandigenaftrek over 2022 van € 6.310. De winst na zelfstandigenaftrek is € 93.690. Er is in 2022 voldoende ruimte om de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek uit 2021 te verrekenen. Na het verrekenen blijft er een winst over van € 93.690 - € 1.670 = € 92.020. Het restant van je niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek is nu € 0.

Toepassen zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek pas je toe bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting die iedereen in Nederland moet doen. Hier geef je aan wat je inkomen is geweest in het afgelopen jaar. Met de zelfstandigenaftrek verlaag je je winst (dus je inkomen), waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het zou daarom zonde zijn om deze aftrekpost niet te gebruiken.

Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van jouw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie