Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Urencriterium

Als ondernemer ontkom je er niet aan om je uren te registreren. Een term die daar vaak bij genoemd wordt is het urencriterium. Wat het urencriterium is, waarom je hieraan dient te voldoen, en wat de eisen hiervoor zijn lees je in dit artikel.

Urencriterium

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een norm die de Belastingdienst stelt voor een aantal soorten ondernemersaftrek. Dit criterium geeft onder andere aan hoeveel uren je minimaal voor je onderneming moet werken en bepaalt of je wel of geen recht hebt op bepaalde aftrekposten.

Welke voorwaarden zitten er aan het urencriterium?

Je voldoet aan het urencriterium als je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  • Je besteedt in één kalenderjaar minimaal 1225 uren aan je onderneming. Onderbreek je door zwangerschap tijdelijk je werk als ondernemer? Dan tellen je niet-gewerkte uren over een totaal van 16 weken wél mee als gewerkte uren.
  • Je besteedt meer tijd aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld je werk in loondienst. Deze voorwaarde geldt enkel wanneer je de voorgaande vijf jaar ondernemer bent geweest. Ben je in één van de voorgaande vijf jaar geen ondernemer geweest, dan hoef je niet aan deze voorwaarde te voldoen.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die jij werkt voor je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dus niet alleen je declarabele uren, maar ook de administratie, marketing etcetera. Je dient de uren die je aan je onderneming besteedt wel te kunnen verantwoorden. Dat doe je onder andere met offertes, facturen, je agenda en urenregistratie.

 

Jouw urenregistratie makkelijk en snel in e‑Boekhouden.nl

 

Tijdregistratie

In de app noteer je direct je uren per project of activiteit. Registreer je kilometers en maak direct een factuur!

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Starten met ondernemen op de helft van het jaar

Het urencriterium geldt over een heel kalenderjaar. Ongeacht op welke datum je start, je dient minimaal 1225 uur voor je onderneming te werken om aan het urencriterium te voldoen. Start je bijvoorbeeld in juli, dan moet je van juli tot en met december minstens 1125 uur voor je onderneming werken om het urencriterium te halen.

Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheidsuitkering

Het verlaagd urencriterium is er voor ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Om aanspraak te maken op de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid dien je te voldoen aan het verlaagd urencriterium.

Je voldoet aan het verlaagd urencriterium als je minimaal 800 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt, ongeacht je startdatum.


Veelgestelde vragen  
 

Wat telt mee voor het urencriterium?

Groen vinkje      
Voor het urencriterium tellen alle uren mee die jij voor je onderneming werkt. Zowel de declarabele uren als de werkuren.

Hoe wordt het urencriterium gecontroleerd?

Groen vinkje      
De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs of je aan het urencriterium voldoet. Je wordt gevraagd om bepaalde informatie op te sturen. Met de urenregistratie in e‑Boekhouden.nl kun je in één keer je uren aantonen. In sommige gevallen komt een inspecteur bij je thuis controleren.

Wat als je niet voldoet aan het urencriterium?

Groen vinkje      
Als je niet voldoet aan het urencriterium mag je geen gebruik maken van sommige aftrekposten zoals bijvoorbeeld de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.
 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie