Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Boekhouden in Excel

Heb je een eigen onderneming? Dan moet je in de meeste gevallen een boekhouding bijhouden. Niet het allerleukste klusje om te doen, maar wel noodzakelijk. De Belastingdienst wil namelijk graag weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Je boekhouding bijhouden kan op verschillende manieren. Boekhouden in Excel is er daar één van.

 

Voordelen Excel-boekhouding

Het voordeel van Excel is dat je het waarschijnlijk al hebt. Je hoeft dus geen extra kosten te maken. Zeker voor kleinere (startende) ondernemers kan Excel daarom een uitkomst zijn. Als je gebruikmaakt van een gratis Excelsjabloon voor je boekhouding dan hoef je niet alles zelf in te richten, de belangrijkste kolommen en rijen staan dan al ingevuld.

Kasboek

Een kasboek is een lijstje met daarin al je inkomsten en uitgaven. Zo’n kasboek kun je op papier of digitaal bijhouden. Het is het gemakkelijkst om een digitaal kasboek te gebruiken, omdat je daar makkelijk wijzigingen in kunt aanbrengen. Een kasboek is noodzakelijk voor een goede boekhouding. Zonder deze gegevens kun je namelijk geen balans maken of een winst- en verliesrekening bijhouden.

Kasboek Excel

Op het internet staan verschillende voorbeelden van een kasboek in Excel. Dit zijn vaak gratis Excelsjablonen waarin je gemakkelijk jouw boekhouding bijhoudt.

 

Eenvoudig overstappen van Excel boekhouding naar e‑Boekhouden.nl

 

Boekhoudprogramma

Uiteraard beslis je helemaal zelf hoe jij de boekhouding bijhoudt. Al doe je dit met pen en papier, als de gegevens kloppen dan is het prima! Maar waarom moeilijk doen als het makkelijker én bovenal gratis kan?

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Nadelen boekhouden in Excel

Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan Excel. Zo zul je altijd zelf je boekhouding moeten doen én op tijd moeten bijhouden. Iedere factuur moet je zelf helemaal opmaken en elke mutatie (verandering in de boekhouding) zelf invoeren. Hier kun je veel fouten bij maken. Een typefout is immers snel gemaakt. Ook als je bijvoorbeeld bedragen kopieert uit facturen en bij het bijwerken van de voorraad.

Btw-aangifte

Naast het bijhouden van je boekhouding, moet je ook iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar btw-aangifte doen. Je Excel-boekhouding is niet gekoppeld aan de Belastingdienst, wat betekent dat je de btw-aangifte zelf moet invullen en verzenden naar de Belastingdienst.

Factuur maken

Het is mogelijk om een factuur in Excel te maken. In sommige Excelsjablonen is deze functie verwerkt en kun je het standaard factuursjabloon eenvoudig aanpassen. Maar in de meeste Excel-boekhoudingen worden deze facturen niet direct verwerkt in de boekhouding, waardoor je extra tijd kwijt bent.

Gegevensverlies

Daarnaast loop je de kans dat je jouw boekhouding kwijtraakt. Stel dat je computer crasht, gestolen wordt of kapotgaat, dan ben je alles kwijt. Dat wil je natuurlijk liever niet.

Boekhouden in Excel

Online boekhouden

De meeste startende ondernemers hebben in het begin van hun onderneming geen geld voor een betaalde boekhoudoplossing of willen hun geld liever in andere zaken stoppen. Het is begrijpelijk dat je daarom eerst voor een gratis boekhoudoplossing zoals Excel kiest. 

Toch is een online boekhoudpakket het overwegen waard. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan het gebruik van een Excel-boekhouding. Deze nadelen worden met een online boekhoudpakket allemaal van tafel geveegd. Daarbij komt kijken dat je nu de eerste 15 maanden van je onderneming gratis gebruik kunt maken van e‑Boekhouden.nl. Dat betekent boekhouden en factureren zonder extra kosten in de eerste periode van jouw onderneming.

In de basis doet een Excel-boekhouding wat het moet doen, namelijk je gegevens inzichtelijk weergeven zodat je de inkomsten en uitgaven kunt verantwoorden aan de Belastingdienst. Maar een online boekhoudprogramma wordt continu bijgewerkt en bevat vele koppelingen, waardoor je bijna niets meer handmatig hoeft in te voeren. En dát bespaart weer veel (invoer)fouten en tijd. Tijd die je ook goed kunt gebruiken voor andere zaken.

Probeer e‑Boekhouden.nl nu gratis uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met jouw bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van je onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie