Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Boekhouden in Excel

Heeft u een eigen onderneming? Dan moet u in de meeste gevallen een boekhouding bijhouden. Niet het allerleukste klusje om te doen, maar wel noodzakelijk. De Belastingdienst wil namelijk graag weten wat uw inkomsten en uitgaven zijn. Uw boekhouding bijhouden kan op verschillende manieren. Boekhouden in Excel is er daar één van.

 

Voordelen Excel-boekhouding

Het voordeel van Excel is dat u het waarschijnlijk al heeft. U hoeft dus geen extra kosten te maken. Zeker voor kleinere (startende) ondernemers kan Excel daarom een uitkomst zijn. Als u gebruikmaakt van een gratis Excelsjabloon voor uw boekhouding dan hoeft u niet alles zelf in te richten, de belangrijkste kolommen en rijen staan dan al ingevuld.

Kasboek

Een kasboek is een lijstje met daarin al uw inkomsten en uitgaven. Zo’n kasboek kunt u op papier of digitaal bijhouden. Het is het gemakkelijkst om een digitaal kasboek te gebruiken, omdat u daar makkelijk wijzigingen in kunt aanbrengen. Een kasboek is noodzakelijk voor een goede boekhouding. Zonder deze gegevens kunt u namelijk geen balans maken of een winst- en verliesrekening bijhouden.

Kasboek Excel

Op het internet staan verschillende voorbeelden van een kasboek in Excel. Dit zijn vaak gratis Excelsjablonen waarin u gemakkelijk uw boekhouding bijhoudt.

 

Eenvoudig overstappen van Excel boekhouding naar e-Boekhouden.nl

 

Boekhoudprogramma

Uiteraard beslist u helemaal zelf hoe u de boekhouding bijhoudt. Al doet u dit met pen en papier, als de gegevens kloppen dan is het prima! Maar waarom moeilijk doen als het makkelijker én bovenal gratis kan?

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Nadelen boekhouden in Excel

Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan Excel. Zo zult u altijd zelf uw boekhouding moeten doen én op tijd moeten bijhouden. Iedere factuur moet u zelf helemaal opmaken en elke mutatie (verandering in de boekhouding) zelf invoeren. Hier kunt u veel fouten bij maken. Een typefout is immers snel gemaakt. Ook als u bijvoorbeeld bedragen kopieert uit facturen.

Btw-aangifte

Naast het bijhouden van uw boekhouding, moet u ook iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar btw-aangifte doen. Uw Excel-boekhouding is niet gekoppeld aan de Belastingdienst, wat betekent dat u de btw-aangifte zelf moet invullen en verzenden naar de Belastingdienst.

Factuur maken

Het is mogelijk om een factuur in Excel te maken. In sommige Excelsjablonen is deze functie verwerkt en kunt u het standaard factuursjabloon eenvoudig aanpassen. Maar in de meeste Excel-boekhoudingen worden deze facturen niet direct verwerkt in de boekhouding, waardoor u extra tijd kwijt bent.

Gegevensverlies

Daarnaast loopt u de kans dat u uw boekhouding kwijtraakt. Stel dat uw computer crasht, gestolen wordt of kapotgaat, dan bent u alles kwijt. Dat wilt u natuurlijk liever niet.

Boekhouden in Excel

Online boekhouden

De meeste startende ondernemers hebben in het begin van hun onderneming geen geld voor een betaalde boekhoudoplossing of willen hun geld liever in andere zaken stoppen. Het is begrijpelijk dat u daarom eerst voor een gratis boekhoudoplossing zoals Excel kiest. 

Toch is een online boekhoudpakket het overwegen waard. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan het gebruik van een Excel-boekhouding. Deze nadelen worden met een online boekhoudpakket allemaal van tafel geveegd. Daarbij komt kijken dat u nu de eerste 15 maanden van uw onderneming gratis gebruik kunt maken van e-Boekhouden.nl. Dat betekent boekhouden en factureren zonder extra kosten in de eerste periode van uw onderneming.

In de basis doet een Excel-boekhouding wat het moet doen, namelijk uw gegevens inzichtelijk weergeven zodat u de inkomsten en uitgaven kunt verantwoorden aan de Belastingdienst. Maar een online boekhoudprogramma wordt continu bijgewerkt en bevat vele koppelingen, waardoor u bijna niets meer handmatig hoeft in te voeren. En dát bespaart weer veel (invoer)fouten en tijd. Tijd die u ook goed kunt gebruiken voor andere zaken.

Probeer e-Boekhouden.nl nu gratis uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Bent u tevreden met de informatie op deze pagina?
Bedankt voor uw feedback

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie