Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Software gebruiken bij je btw-aangifte

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Je btw-aangifte snel en efficiënt doen? Dat doe je met behulp van een online boekhoudprogramma. Wist je dat je e‑Boekhouden.nl kunt koppelen aan de Belastingdienst? Hierdoor dien je met één druk op de knop je btw-aangifte in. Dat scheelt je als ondernemer veel tijd.

Inhoudsopgave

Je online boekhoudprogramma inrichten

Als je gebruik wil maken van de mogelijkheden van een online boekhoudprogramma bij het invullen van je btw-aangifte zijn er een paar belangrijke aandachtspunten. Zo is het allereerst belangrijk dat je de juiste btw-percentages gebruikt. Let daarom bij iedere verkoopfactuur die je maakt goed op dat je het juiste btw-tarief opneemt.

Weet je niet welk btw-percentage je moet hanteren voor je producten of diensten? Hier hebben we meer uitleg over de verschillende btw-tarieven.

Hetzelfde geldt voor alle inkoopfacturen en bonnen die je binnenkrijgt. Ben bij iedere factuur alert dat je het juiste btw-tarief opneemt in je administratie.

Bespaar tijd met online boekhouden

In deze video vertel ik je het voordeel van het gebruik van een boekhoudprogramma ten opzicht van het handmatig indienen van de btw-aangifte op Belastingdienst Zakelijk.

Daarnaast geef ik je nog een aantal handige tips mee die je direct kan toepassen.

Vooraf ingevulde btw-aangifte

Ben zorgvuldig met het opnemen van je in- en verkoopfacturen. Vooral met het opnemen van de juiste btw-tarieven. Want dan komt je btw-aangifte automatisch in je online boekhoudprogramma naar voren.

De vooraf ingevulde btw-aangifte ziet er hetzelfde uit als de btw-aangifte die je via Mijn Belastingdienst Zakelijk ziet. Het grote voordeel is dat je niets hoeft over te typen. Dat verkleint de kans op fouten. En het scheelt je natuurlijk veel tijd.

Door in de vooraf ingevulde aangifte op de verschillende bedragen te klikken zie je direct waarop dit bedrag gebaseerd is. Op die manier kun je de vooraf ingevulde btw-aangifte voor jezelf controleren. Klopt er iets niet? Dan kun je hier zelf de juiste cijfers invullen.

Koppeling met de Belastingdienst

Maak eenmalig een koppeling met de Belastingdienst. Daarmee kun je je btw-aangifte vanuit e‑Boekhouden.nl direct doorzetten naar de Belastingdienst. Je hoeft dan niet meer in te loggen via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Is de aangifte bij de Belastingdienst binnen en verwerkt? Dan krijg je daar een bericht van.

Direct je betaling doen

Als je btw moet betalen, dan kan dat ook eenvoudig via e‑Boekhouden.nl. Dien eerst je btw-aangifte in. Dan zie je of je btw moet betalen. Is dat het geval, dan kun je dat direct via iDEAL doen.

 

Tip: Doe de betaling direct na het indienen van je btw-aangifte. Zo voorkom je dat je de betaling vergeet.

Krijg je btw terug? Controleer dan of de Belastingdienst je juiste rekeningnummer heeft. Als ze namelijk geen bankrekeningnummer van je hebben, krijg je eerst een brief waarin dit staat uitgelegd. Dan vul je je bankrekeningnummer in, waarna je je btw terugkrijgt. Dan ben je dus best lang aan het wachten op je geld. Je versnelt dit proces door dit vooraf te controleren. Dit doe je via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Btw verwerken in je administratie

Vergeet niet om per kwartaal je btw-aangifte te boeken. Deze boeking kan door middel van één druk op de knop worden verwerkt in e‑Boekhouden.nl. De btw-bedragen worden dan verplaatst naar de Rekening Courant (R/C). Op die manier zijn jouw btw-bedragen van het afgelopen kwartaal als het ware opgeschoond. Vervolgens verwerk je de btw-betaling bij de Belastingdienst. Die kun je dan boeken op deze btw R/C.

Schuine lijn
 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Doe je boekhouding in een boekhoudprogramma zoals e‑Boekhouden.nl. Alle btw-bedragen over je in- en verkoopfacturen worden dan automatisch voor je uitgerekend. Dit bespaart je veel tijd en hierdoor minimaliseer je de kans op fouten in je btw-aangifte.

Ervaar zelf hoe eenvoudig het is om btw-aangifte te doen met een e‑Boekhouden.nl. Voor startende ondernemers is e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden gratis.

Claim nu
15 maanden gratis

Schuine lijnen

Veelgestelde vragen over software gebruiken bij je btw-aangifte

Is het mogelijk om direct vanuit mijn online boekhoudprogramma mijn btw-aangifte in te dienen?

     
Ja, door een automatische koppeling tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst dien je eenvoudig je btw-aangifte in. Hiervoor leg je eenmalig de koppeling tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst.

Kan ik de cijfers vanuit de vooraf ingevulde aangifte gebruiken voor mijn btw-aangifte?

     
Ja, belangrijk is dan wel dat je alle in- en verkoopfacturen goed geboekt hebt. Dat wil zeggen dat je de juiste btw-tarieven hebt gebruikt.

Krijg ik bericht van de Belastingdienst als ik mijn btw-aangifte via e‑Boekhouden.nl heb ingediend?

     
Ja, je krijgt een bericht van de Belastingdienst. Hierin is een bevestiging opgenomen dat ze je btw-aangifte via een digitaal boekhoudprogramma hebben ontvangen.

Kan ik de btw-aangifte direct betalen vanuit e‑Boekhouden.nl?

     
Ja, je kunt direct betalen via iDEAL.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie