Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Btw teruggave

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Op je inkoopfacturen en bonnetjes staat btw. Wat mag je terugvragen? Hoe vraag je dit terug? Je leest er alles over in dit artikel.

Inhoudsopgave

Btw op inkopen

Net zoals jij btw op je verkoopfacturen zet, zetten jouw leveranciers ook btw op hun verkoopfacturen. Dat zijn voor jou de inkoopfacturen. Hierop zit 21%, 9% of 0% btw, afhankelijk van het product of de dienst die je inkoopt. Deze btw mag je terugvragen. We noemen de btw op je inkopen ook wel voorbelasting.

Hoe vraag je btw terug via de btw-aangifte?

In deze video leg ik je uit welke btw je over je inkopen en investeringen wel en niet mag terugvragen en hoe je dat doet via de btw-aangifte. Aan de hand van een rekenvoorbeeld laat ik je zien hoe je inkopen en investeringen die je privé gebruikt corrigeert op de aangifte.

Btw teruggave via btw-aangifte

Btw terugvragen doe je via je btw-aangifte. Alle btw op je inkopen en investeringen van het kwartaal tel je bij elkaar op. Deze neem je op in je btw-aangifte in rubriek 5 'Voorbelasting'. Je hoeft hier alleen het totaal bedrag aan voorbelasting op te nemen. Het bedrag van je inkoopfacturen zelf neem je niet mee in je aangifte.

Welke facturen neem je mee?

Je neemt alle facturen mee die je hebt ontvangen in het afgelopen kwartaal. De datum van de betaling is hierbij niet van belang.

Bijvoorbeeld: je hebt een factuur met btw binnen gekregen op 21 juni. Deze factuur betaal je op 7 juli. De btw vraag je al wel terug in de btw-aangifte van het tweede kwartaal.

Wat mag je niet terugvragen?

Gebruik je bepaalde inkopen of investeringen ook privé? Denk bijvoorbeeld aan een laptop. Dan mag je niet de volledige btw aftrekken.

Bijvoorbeeld: je gebruikt de laptop voor 10% privé. Dan mag je maar 90% van de btw terugvragen. Dit kun je op twee manieren verwerken in je aangifte. Of je neemt de 10% op als privécorrectie (rubriek 1d). Hiermee verhoog je als het ware je af te dragen btw. Of je neemt 90% op als voorbelasting (rubriek 5).

Nog een bekend voorbeeld is de btw op je zakenlunches en diners met klanten. We noemen dit ook wel de zogenaamde representatiekosten. De btw die je hierover hebt betaald, mag je niet aftrekken.

Btw teruggave bij onbelaste omzet

Lever je nu goederen of diensten die onbelast zijn? Dus waar geen btw op zit omdat ze vrijgesteld zijn? Dan mag je ook geen btw terugvragen.

Het kan ook zijn dat je gedeeltelijk belaste en onbelaste goederen of diensten verkoopt. In dat geval mag je alleen de btw terugvragen op inkopen die je nodig hebt voor je belastbare omzet.

Schuine lijn
 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Raadpleeg een expert op het moment dat je twijfels hebt over btw die je wil aftrekken van inkopen of investeringen. Op de accountantslijst vind je een accountant of boekhouder bij jou in de buurt die jou verder kan helpen.

Zorg daarnaast voor een goede registratie van alle facturen en bonnetjes. Ben je een inkoopfactuur kwijt? Vraag deze dan opnieuw op bij je leverancier. Doe je dat niet, dan mag je de btw van deze inkoopfactuur niet terugvragen via de btw-aangifte.

Digitaliseer je boekhouding en bewaar belangrijke documenten in een boekhoudprogramma. e‑Boekhouden.nl is voor startende ondernemers 15 maanden gratis.

Claim nu
15 maanden gratis

Schuine lijnen

Veelgestelde vragen over de btw teruggave

Hoe vraag ik btw terug?

     
Btw op de inkoop- en investeringsfacturen kun je terugvragen. Dit doe je door de btw op deze facturen in te vullen, in de rubriek 'Voorbelasting' in je btw-aangifte.

Welke facturen neem ik mee voor mijn btw-teruggave?

     
Je neemt ieder kwartaal de btw op de facturen die je hebt ontvangen mee. De betaaldatum maakt hiervoor niet uit.

Mag je alle btw terugvragen?

     
Btw op inkopen die je ook (deels) privé gebruikt, mag je niet (volledig) terugvragen. Heb je onbelaste omzet? Dan mag je de btw ook niet terugvragen.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie