Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Btw-berekening

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Op basis van de btw over je verkopen en inkopen wordt de uiteindelijke btw berekend. Dit gebeurt in de btw-aangifte die je per kwartaal indient. Hoe bereken je de btw over je in- en verkoopfacturen? Wat is belangrijk om te weten over deze berekening? Hoe ziet deze btw-berekening er in jouw administratie uit? Dat lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Btw berekenen over je verkopen

Over al je verkopen reken je btw. Het btw-tarief is afhankelijk van de producten of diensten die je verkoopt 21%, 9% of 0%.

Bijvoorbeeld: je verkoopt kleding. Hierover wordt 21% btw gerekend. Stel dat je een trui verkoopt voor €100. De btw die je op de factuur zet is dan €21. De klant betaalt €121.

 

Tip: ga je nieuwe producten of diensten aanbieden? Kijk dan altijd even op de website van de Belastingdienst welk btw-tarief je hiervoor moet hanteren.

Btw berekenen

In deze video vertel ik je hoe de btw wordt berekend over je inkoopfacturen, bonnetjes en verkoopfacturen. Hoe je inclusief of exclusief btw toepast op je verkoopfacturen. En hoe je de btw berekent voor je btw-aangifte. Daarnaast deel ik nog een aantal praktische tips over het bijhouden van je boekhouding.

Btw berekenen bij meerdere btw-tarieven

Het kan ook zijn dat je op één factuur meerdere btw-tarieven berekent. Omdat je bijvoorbeeld producten of diensten verkoopt met 21% btw, maar ook producten of diensten met 9% btw. Zorg dan dat op de factuur inzichtelijk is welke producten of diensten met 21%, 9% of 0% btw zijn.

Bijvoorbeeld: je verkoopt boeken en woonaccessoires. Op de boeken zit 9% btw en op de woonaccessoires 21% btw. Je maakt een factuur voor een klant met daarop 1 boek van €20 en 1 kandelaar voor €40. Dan neem je dit op je factuur op:

1 boek €20 9% btw (€1,80) €21,80
1 kandelaar €40 21% btw (8,40) €48,40
Totaal €70,20

"Let er bij het maken van een factuur goed op dat je het juiste btw-tarief gebruikt. Als je dit per factuur secuur doet, is de btw-aangifte in e‑Boekhouden.nl al voor je ingevuld."

Inclusief of exclusief btw berekenen

Als btw-plichtige ondernemer doe je er goed aan om altijd exclusief btw te rekenen. De btw op je verkoopfacturen is eigenlijk nooit van jou. Maar altijd van de Belastingdienst. Je hebt dit alleen maar even in bewaring. Reken jezelf dus niet rijk en reken voor jezelf altijd exclusief btw.

Communiceer duidelijk naar je klanten dat het gaat om bedragen in- of exclusief btw. Geef aan hoeveel procent btw er over de producten of diensten gerekend wordt. En geef de uiteindelijke prijs inclusief btw.

 

Let op: lever je aan particulieren? Dan ben je verplicht om de prijs inclusief btw te tonen op bijvoorbeeld je website of in je winkel. Zij kunnen geen btw terugvragen en willen daarom vooral de prijs inclusief btw weten.

Btw berekenen over je inkopen

Op je inkoopfacturen zit vaak ook btw. Deze btw mag je terugvragen. Ook hier kan het weer gaan om 21%, 9% of 0% btw die je ziet op je inkoopfacturen. Net als bij je verkopen, kan het ook gaan om een combinatie van btw-tarieven op 1 factuur. Let dus goed op bij het verwerken van je inkoopfacturen en selecteer het juiste btw-tarief.

Btw berekenen bij je aangifte

Om te berekenen hoeveel btw je bij de btw-aangifte moet opgeven gebruik je de btw over je verkopen en de btw over je inkomen. Het uiteindelijk te betalen bedrag is dan het saldo van:

  Btw berekenen bij je aangifte

Te betalen = btw over je verkopen - btw over je inkopen

Schuine lijn
 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Als startende ondernemer met een eenmanszaak, VOF of BV mag je gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling oftewel KOR. Als je kiest voor de KOR dan mag je geen btw meer in rekening brengen bij je klanten. Daarnaast mag je ook geen btw terugvragen over je inkopen en investeringen.

Of dit interessant voor jou is en hoe je daarvoor in aanmerking komt lees je in het artikel kleineondernemersregeling (KOR).

Schuine lijnen

Veelgestelde vragen over de btw berekening

Hoe bereken ik btw over mijn verkopen?

     
De btw over je verkopen is 21%, 9% of 0% btw. Dit is afhankelijk van de producten of diensten die je verkoopt. Per product of dienst neem je op je verkoopfactuur het juiste btw-tarief op. Je stuurt je klant een factuur van de producten of diensten plus de berekende btw. Je krijgt dan van je klant het totaalbedrag van je producten of diensten plus btw gestort.

Kan ik meerdere btw tarieven berekenen over mijn verkopen?

     
Ja, dat is mogelijk. Splits op je verkoopfactuur de producten of diensten per btw-tarief uit. Zo weet je welke producten of diensten je hebt verkocht met 21%, 9% of 0% btw. Verwerk dit ook zo in je administratie.

Communiceer ik inclusief of exclusief btw aan mijn klanten?

     
Voor klanten moet het duidelijk zijn of je in- of exclusief btw rekent. Ook het btw-percentage vermeld je aan je klanten. Aan particulieren ben je verplicht de prijs inclusief btw te vermelden.

Hoe bereken ik btw over mijn inkopen?

     
Op iedere inkoopfactuur staat 21%, 9% of 0% btw. Boek deze ingekochte producten of diensten ook per btw-tarief in. Betaal het volledige bedrag inclusief btw aan je leveranciers. De btw die je hebt betaald, vraag je terug via je btw-aangifte.

Wat is de uiteindelijke btw-berekening?

     
De btw die je per kwartaal betaalt via je btw-aangifte = Btw over je verkopen - btw over je inkopen.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie