Correcties omzetbelasting
Iedere ondernemer moet btw-aangifte doen. In de haast kun je zomaar ergens een foutje maken of iets vergeten. Geen ramp! Je mag de btw-aangifte corrigeren, zodat het allemaal weer klopt. De hoogte van het bedrag, wat je moet corrigeren, bepaalt of je wel of geen suppletieformulier moet opsturen naar de Belastingdienst.
Wat is een suppletie?
Heb je te veel of juist te weinig omzetbelasting (btw) betaald, dan moet je dat corrigeren van de Belastingdienst. Ben je bijvoorbeeld vergeten om een bepaalde factuur mee te nemen in je btw-aangifte dan ontstaat er een gat en betaal je te weinig btw. Je bent verplicht om dit te melden aan de Belastingdienst.
Een suppletie betekent letterlijk een aanvulling op een tekort. Dit geldt uiteraard ook als je te veel omzetbelasting hebt betaald.
Wanneer suppletie omzetbelasting indienen?
Wanneer je merkt dat jouw aangifte omzetbelasting niet klopt, bereken je eerst om wat voor bedrag het gaat.
Meer dan 1.000 euro
Is het verschil namelijk groter dan 1.000 euro dan moet je de btw-aangifte corrigeren met het formulier Suppletie Omzetbelasting. Dit formulier vind je als je bent ingelogd bij de Belastingdienst.
Minder dan 1.000 euro
Gaat het om minder dan 1.000 euro dan mag je de btw-aangifte corrigeren in de eerstvolgende aangifte. De Belastingdienst heeft namelijk geen zin in onnodige handelingen en voor kleinere bedragen mag je daarom gewoon zelf een correctie doorvoeren.
Let op!
De grens van 1.000 euro geldt niet voor ondernemers die gebruikmaken van de Kleineondernemersregeling (KOR).
Versturen naar de Belastingdienst
Laat het de Belastingdienst zo snel mogelijk weten wanneer je te weinig btw hebt betaald. De Belastingdienst kan namelijk een naheffingsaanslag inclusief rente en boete opleggen. De heffingsrente hoef je niet te betalen wanneer je binnen 3 maanden na het einde van het jaar een suppletieformulier opstuurt. De suppletie omzetbelasting kun je digitaal via de Belastingdienst verzenden.