Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Btw correcties

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Het gebeurt iedere ondernemer weleens. Je maakt een fout in je btw-aangifte. Hoe corrigeer je dat?

Inhoudsopgave

Veelgemaakte fouten

Het kan altijd gebeuren. Je ontvangt toch nog een factuur van het afgelopen kwartaal. De btw heb je niet opgenomen als voorbelasting. Of je bent een verkoopfactuur vergeten te versturen. Dan heb je dus te weinig belasting afgedragen in het kwartaal. Een correctie kan dus gaan om te weinig of te veel af t dragen btw. Gelukkig is dat relatief eenvoudig te corrigeren.

Kleine correcties van minder dan € 1.000

Bepaal of het gaat om een btw-correctie van minder dan € 1.000. Hier hebben we het over btw-correctie, niet over een factuur van € 1.000. Om tot een btw-correctie groter dan € 1.000 te komen, gaat het bijvoorbeeld om een verkoopfactuur van minimaal € 4.800 (21% btw).

Is de totale correctie minder dan € 1.000? Dan verwerk je dit in de eerstvolgende btw-aangifte. Je neemt de te veel of te weinig opgegeven btw op in de juiste rubriek. Ben je bijvoorbeeld een factuur van € 200 plus 21% btw vergeten? Dan tel je die € 200 omzet en € 42 btw op bij je vooraf ingevulde btw-aangifte.

Je krijgt hier geen bericht van van de Belastingdienst. Je krijgt ook geen naheffingsaanslag of teruggaafbeschikking.

 

Tip: neem een duidelijke notitie op in je administratie dat je deze correctie hebt gedaan.

Correcties groter dan € 1.000

Een correctie van te veel of te weinig afgedragen btw hoger dan € 1000, kun je niet corrigeren in de eerstvolgende btw-aangifte. Hiervoor vul je een suppletie-omzetbelasting in. Log hiervoor in via Mijn Belastingdienst Zakelijk en vul dit formulier in.

In dit formulier vul je de cijfers in die je had moeten invullen. Niet alleen de correctie. Deze suppletie omzetbelasting vervangt daarmee als het ware je oorspronkelijk ingediende btw-aangifte.

Het bedrag dat je in je oorspronkelijke btw-aangifte hebt aangegeven, vul je in in rubriek 5 'saldo al aangegeven bedrag'. Het verschil tussen de oorspronkelijke aangifte en je suppletie krijg je terug of moet je nog betalen.

 

Let op: het corrigeren van te veel of te weinig aangegeven btw is verplicht voor de afgelopen 5 jaar.

Na het indienen van de suppletie omzetbelasting

Krijg je geld terug van de Belastingdienst? Dan ontvang je binnen enkele weken na het indienen van je suppletie omzetbelasting een teruggaafbeschikking. Dit geld wordt op je rekening gestort of verrekend met openstaande facturen.

Nog btw betalen? Betaal dan niet direct het bedrag op je suppletie-omzetbelasting. De Belastingdienst stuurt je een naheffingsaanslag waar de betalingsgegevens op staan.

Krijg je drie maanden na het afsluiten van het boekjaar btw terug én doet de Belastingdienst er meer dan 8 weken over om je een teruggaafbeschikking te sturen? Dan krijg je mogelijk belastingrente.

Je betaalt belastingrente als je de suppletie later dan 3 maanden na afloop van het jaar waarin je de btw moest betalen instuurt. Verstuur je de suppletie binnen het jaar waarop de correctie betrekking heeft, dan betaal je geen belastingrente.

Heb je te weinig btw aangegeven en stuur je geen suppletie omzetbelasting in? Dan kun je een boete krijgen. Dat geldt ook als je het suppletieformulier te laat instuurt.

Veelgestelde vragen over btw corrigeren

Hoe corrigeer ik een kleine correctie in mijn btw-aangifte?

     
Je kunt te veel of te weinig btw aangegeven hebben. Als dit gaat om een btw-correctie die kleiner is dan € 1.000, verwerk je dat in de eerstvolgende btw-aangifte. Neem de omzet en btw of voorbelasting op in de rubriek waar je dit had moeten invullen.

Hoe corrigeer ik btw-correcties groter dan € 1.000?

     
Download het formulier 'suppletie-omzetbelasting' op de website van de Belastingdienst. Vul hier de bedragen in die je in had moeten vullen. De suppletie vervangt hiermee je oorspronkelijke btw-aangifte.

Krijg ik bericht van de Belastingdienst van mijn correctie?

     
De Belastingdienst stuurt je een teruggaafbeschikking als je btw terugkrijgt. Of een naheffingsaanslag als je btw moet betalen. Bij een kleine correctie onder de € 1.000 krijg je geen bericht van de Belastingdienst.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie