Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Btw voor ondernemers: de complete gids

Met deze gids heb je alles wat je nodig hebt om je btw-zaken op orde te krijgen. Hier krijg je praktische en direct toepasbare handvaten van de vakexpert Marjan Heemskerk.

Artikelen over Btw

Btw en omzetbelasting zijn onderwerpen die je als ondernemer vaak voorbij hoort komen. e‑Boekhouden.nl helpt jou als ondernemer door je te voorzien van de beste en meest interessante artikelen over btw. e‑Boekhouden.nl maakt deze complexe onderwerpen eenvoudig, zodat je je btw-aangifte correct kunt doen en je niet te veel btw betaalt.

Marjan
  Btw

Wat is btw?

Als ondernemer is dit de eerste belastingsoort waar je mee te maken krijgt: omzetbelasting, ook wel btw. Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Dit betekent dat je op alle producten of diensten die je verkoopt btw rekent. Deze btw draag je periodiek af aan de Belastingdienst door middel van een btw-aangifte. De btw die je hebt betaald over je inkopen mag je hier dan weer vanaf trekken.
Marjan
  Aangifte

Btw aangifte

Hoe betaal je je btw? Hoe zorg je ervoor dat je je btw op tijd terugkrijgt? Dat doe je door middel van een btw-aangifte. In dit artikel lees je meer over wanneer je btw-aangifte doet, je eerste btw-aangifte, wanneer je btw moet betalen en hoe je btw kunt terugvragen.
Marjan
  Aangifte

Software gebruiken bij je btw-aangifte

Je btw-aangifte snel en efficiënt doen? Dat doe je met behulp van een online boekhoudprogramma. Wist je dat je e‑Boekhouden.nl kunt koppelen aan de Belastingdienst? Hierdoor dien je met één druk op de knop je btw-aangifte in. Dat scheelt je als ondernemer veel tijd.
Marjan
  Aangifte

Je btw-aangifte uitbesteden

Natuurlijk kun je je btw-aangifte uitbesteden aan een boekhouder of accountant. Het is dan wel belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Over wie wat doet bijvoorbeeld.
Marjan
  Aangifte

Wanneer doe je btw-aangifte

Wat zijn de deadlines voor het doen van je btw-aangifte? Wanneer je je eerste btw-aangifte doet en wat er gebeurt als je te laat bent met je aangifte of betaling lees je hier.
Marjan
  Aangifte

Btw teruggave

Op je inkoopfacturen en bonnetjes staat btw. Wat mag je terugvragen? Hoe vraag je dit terug? Je leest er alles over in dit artikel.
Marjan
  Btw

Het juiste btw tarief

Voor de btw zijn er verschillende tarieven. Wat de juiste tarieven zijn, hoe je de verschillende btw-tarieven verwerkt en hoe je je online boekhoudprogramma inricht met verschillende btw-tarieven lees je in dit artikel.
Marjan
  Btw

Btw correcties

Het gebeurt iedere ondernemer weleens. Je maakt een fout in je btw-aangifte. Hoe corrigeer je dat?
Marjan
  Btw

Je btw-identificatienummer

Wanneer jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je op korte termijn, binnen 10 werkdagen, een brief van de Belastingdienst. Hierin staat vermeld of je ondernemer bent voor de omzetbelasting. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting? Dan ga je onder andere per kwartaal btw-aangifte doen en houd je dus ook een btw-administratie bij.
Marjan
  Btw

Btw verleggen

Als ondernemer heb je de term 'btw verlegd' vast vaker gehoord. Wat btw verleggen is, wanneer je 'btw verlegd' gebruikt en hoe je het meeneemt in je belastingaangifte lees je hier.
Marjan
  Btw

Controle en boetes

De Belastingdienst kan een controle uitvoeren op je btw-aangifte. Wat controleren ze dan? Ook kan de Belastingdienst een boete opleggen wanneer je een onjuiste btw-aangifte indient. Te laat betalen, niet betalen of geen btw-aangifte indienen kan je ook een boete opleveren. Lees in dit artikel hoe jij boetes voorkomt.
Marjan
  Btw

Btw-berekening

Op basis van de btw over je verkopen en inkopen wordt de uiteindelijke btw berekend. Dit gebeurt in de btw-aangifte die je per kwartaal indient. Hoe bereken je de btw over je in- en verkoopfacturen? Wat is belangrijk om te weten over deze berekening? Hoe ziet deze btw-berekening er in jouw administratie uit? Dat lees je in dit artikel.
Marjan
  Intracommunautaire leveringen

Zakendoen in het buitenland: intracommunautaire leveringen

Ga je zakendoen met klanten in andere Europese landen? Je krijgt daar sneller mee te maken dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer je inkomsten hebt uit Google Adsense. Google is namelijk een Iers bedrijf. Je hebt dan al een intracommunautaire levering. De btw-regels zijn net iets anders dan wanneer je een factuur stuurt naar een Nederlandse klant.
Marjan
  Intracommunautaire leveringen

ICP aangifte doen

Zodra je goederen of diensten gaat leveren aan klanten binnen de EU, krijg je te maken met een ICP-aangifte. ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Wat ICP-aangifte is, hoe je de ICP-aangifte doet en wat de deadlines zijn lees je in dit artikel.
Marjan
  Btw

Btw vrijstelligen

Een paar beroepsgroepen zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat je als ondernemer geen btw op je factuur zet. Hoe zit het dan met je btw-aangifte? En met je voorbelasting?
Contact

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie