Gratis uitproberenZonder verplichtingen

BTW

Als ondernemer verkoop je producten en/of diensten waarmee je geld verdient. Je onderneming maakt daarmee omzet en hier wordt belasting op geheven.

Wat is btw?

De betekenis van btw is Belasting Toegevoegde Waarde.

Het is belasting die over de toegevoegde waarde (omzet minus kosten) moet worden betaald aan de Belastingdienst. Deze belasting wordt geheven over ieder product of dienst dat wordt verkocht door een onderneming.

Belasting als toegevoegde waarde wordt belast op alles wat een ondernemer verkoopt en een klant koopt. De tarieven hiervoor zijn 0%, 9% of 21% (afhankelijk van type product of dienst).

btw

Hoe werkt de btw?

Btw wordt ook wel omzetbelasting (OB) genoemd. Dit is de belasting die je als ondernemer moet betalen over alle producten en diensten die je verkoopt, met andere woorden de omzet van je onderneming. Je betaalt ook btw aan je leveranciers, dit heet voorbelasting.

Over de omzet moet jouw onderneming een keer per maand of kwartaal belastingaangifte doen en de ingehouden btw terugbetalen aan de Belastingdienst. De btw die je zelf over de zakelijke kosten (inkopen) hebt betaald mag je bij de Belastingdienst aftrekken, en dan krijg je deze weer terug.

 

Voor wie geldt de btw?

Als je ondernemer bent, hef je btw op verkopen en betaal je btw bij inkopen. Je berekent dus btw aan je klanten, en betaalt btw aan je leveranciers. Vervolgens betaal je over jouw omzet btw aan de Belastingdienst (maar niet als je onderneming vrijgesteld is van btw).

Btw-vrijstellingen

Sommige diensten en leveringen zijn vrijgesteld van omzetbelasting, maar de meeste ondernemers zijn gewoon belastingplichtig. Btw kun je op jouw aangifte aftrekken, met uitzondering van:

 • Vrijgestelde diensten en leveringen van goederen.
 • Privégebruik.
 • Intracommunautaire verwerving en levering (0% tarief, btw verlegd).
 • Verhuur of verkoop van onroerende zaken, ouder dan 2 jaar.
 • Onderwijs.
 • Diensten in de gezondheidszorg.
 • Sportorganisaties en sportclubs.
 • Diensten van sociaal-culturele instellingen.
 • Financiële diensten en verzekeringen.
 • Kinderopvang.
 • Zorgdiensten en huishoudelijke verzorging.
 • Diensten door componisten, schrijvers en journalisten.
 • Fondswervende activiteiten.

Ondernemers kunnen zijn vrijgesteld van de omzetbelastingplicht en hebben dan net als de consument wel een kostenpost door de btw.

Btw verleggen

In een aantal gevallen betaal jij niet de btw, maar de ondernemer aan wie je de goederen of diensten levert (btw verleggingsregeling). Dit kan ook omgekeerd voorkomen bij de inkopen van jouw onderneming.

Btw berekenen

Waarover bereken je btw?

Als je in Nederland goederen en/of diensten levert, bereken je btw. De verkoopprijzen die je als ondernemer hanteert zijn inclusief btw.

Hierbij horen ook verzend-, reis-, telefoon- en verpakkingskosten (behalve statiegeld).

Rekenvoorbeeld btw:

We gaan in dit voorbeeld uit van het 21%-tarief.

Verkoop van product of dienst exclusief btw: € 100
21% btw heffing: € 21 +
Verkoop van product of dienst inclusief btw: € 121


Je kunt dit eenvoudig zelf berekenen op een calculator door het exclusief btw bedrag te vermenigvuldigen (x) met 1,21 = inclusief btw.

Rekentool btw calculator

Bereken met deze rekentool bedragen van exclusief naar inclusief 21% btw en andersom.

Exclusief naar inclusief 21% btw
 

 

Inclusief naar exclusief 21% btw
 


Het is een handig hulpmiddel om automatisch btw calculaties te maken.

 

Hulp bij het berekenen van de btw

 

Boekhoudprogramma

Met ons boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl kun je eenvoudig btw berekenen en aangifte doen.

Wanneer je de administratie bijhoudt in e‑Boekhouden.nl, verzend je met één klik je btw-aangifte naar de Belastingdienst. Aan de hand van de ingevoerde gegevens, stelt e‑Boekhouden.nl automatisch de btw-aangifte op. Een verkeerde factuurdatum is verleden tijd en je hanteert altijd het juiste aangifte tijdvak. Ook is het boekhoudprogramma van e‑Boekhouden.nl voorzien van een handige automatische btw-nummer-controle voor jouw zakelijke klanten en leveranciers.

"e‑Boekhouden.nl rekent de btw automatisch uit en boekt deze in een handig overzicht"

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Btw is geen kostenpost

Omzetbelasting wordt door veel ondernemers gezien als een kostenpost, maar dat is niet correct. Alleen de consument of eindgebruiker betaalt btw, en de ondernemer alleen omzetbelasting als hij zelf als consument handelt.

Dit komt omdat ondernemers die omzetbelastingplichtig zijn de omzetbelasting eerst zelf betalen, en later terugvorderen bij de Belastingdienst. Hierdoor treden ondernemers op als inner voor de belastingdienst.

Belasting die een onderneming ontvangt moet afgedragen worden aan de fiscus na aftrek van de belasting die is betaald. Hier treedt dus een wisselwerking op wanneer een niet omzet-belastingplichtige, zoals een consument, een rekening betaalt.

Voorbeeld btw uitleg:

Een handelsonderneming koopt goederen in en verkoopt deze met een winstmarge. De inkoopprijs als de verkoopprijs zijn beide belast met omzetbelasting. De betaalde omzetbelasting voor de inkoop wordt teruggevorderd en de ontvangen omzetbelasting bij verkoop word afgedragen aan de belastingdienst.

Per saldo draagt een ondernemer dus belasting af over de winst / toegevoegde waarde.

Dit is de reden dat omzetbelasting belasting toegevoegde waarde oftewel btw wordt genoemd.

Zolang je dus als ondernemer zelf ook omzetbelasting berekent, heb je dus geen kosten door omzetbelasting.

Btw-tarieven

Er zijn in Nederland zijn er drie btw-tarieven voor de omzetbelasting:

 • 0%-tarief.
 • 9%-tarief.
 • 21%-tarief.


Wanneer je onderneming goederen verkoopt tegen het nultarief, dan ben je omzetbelastingplichtig en heb je recht op vooraftrek van de omzetbelasting.

Het tarief voor gewone producten en diensten is 21%.

Er zijn enkele uitzonderingen in de Wet op de omzetbelasting, zoals het 9%-tarief op eten en drinken als eerste levensbehoefte. Alcoholische dranken vallen daar niet onder.

Lage tarieven worden ook geheven op boeken, tijdschriften en sommige geneesmiddelen.

Het 0%-tarief geldt voor (buitenlandse) ondernemers die vanuit Nederland zaken doen met het buitenland.

Btw-aangifte tips

De omzetbelasting is een aangiftebelasting, deze dien je als ondernemer zelf op te geven aan de belastingdienst. Iedere ondernemer in Nederland is verplicht de aangifte elektronisch in te dienen.

De aangifte kun je indienen met behulp van administratieve software zoals die van e‑Boekhouden.nl of via de internetsite van de Belastingdienst.

 

Checklist btw-aangifte:

 • Ben je ondernemer en lever je uitsluitend vrijgestelde goederen en diensten?
 • Ben je een particulier?
 • Ben je een rechtspersoon of een organisatie die geen ondernemer is voor de btw?
 • Lever je een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel aan een afnemer in een ander EU-land dan Nederland?
 • Heb je een nieuw of bijna nieuw vervoermiddel in een ander EU-land dan Nederland gekocht?
 • Heb je van een buitenlandse ondernemer goederen of diensten afgenomen waarvan de plaats van levering in Nederland is?
 • Heb je goederen ingevoerd waarvoor een verlegging van de btw bij invoer verplicht is?
 • Heb je in het voorgaande kalenderjaar voor meer dan € 10.000 aan goederen gekocht uit een ander EU-land dan Nederland?
 • Heb je in dit kalenderjaar voor meer dan € 10.000 aan goederen gekocht uit een ander EU-land dan Nederland?
 • Heb je ervoor gekozen om goederen altijd belast af te nemen van ondernemers uit andere EU-landen dan Nederland?
 • Heb je accijnsgoederen in een ander EU-land dan Nederland gekocht?
 • Lever je vrijgestelde goederen en/of diensten omdat je hebt gekozen voor de kleineondernemersregeling?
 • Lever je onroerende zaken die in je onderneming zijn gebruikt belast met btw?

 

btw-aangifte

Btw-aangifte invullen & verzenden

In de aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt berekend aan jouw klanten en de btw die leveranciers aan jou hebben berekend. Jouw btw-aangifte wordt met e‑Boekhouden.nl automatisch berekend, zo voorkom je handmatige fouten.

Je hebt hiervoor geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig, e‑Boekhouden.nl is namelijk erkend door de Belastingdienst. Nadat je de btw-aangifte via ons online boekhoudprogramma hebt verstuurd, ontvang je een bevestigingsbericht van de Belastingdienst.

Btw-administratie

De aangifte in jouw bedrijfsadministratie doe je door het boeken van alle verkopen en bij te houden hoeveel btw jouw onderneming moet afdragen. Voor een duidelijk overzicht gebruik je aparte grootboekrekeningen per belastingtarief.

Verplichte gegevens op jouw factuur

Wanneer je in Nederland goederen of diensten inkoopt, krijg je van jouw leverancier een factuur. Let erop dat deze factuur aan een aantal eisen moet voldoen.

Ondernemers belasting

Wanneer ondernemer voor de btw?

Voorwaarden van ondernemerschap zijn:

Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent en daar inkomsten mee verdient.

Belastingdienst

Na de verkoop van goederen en/of diensten moet jouw onderneming de berekende omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst.

Wanneer je een onderneming start, moet je je bij de Kamer van Koophandel aanmelden. Dit wordt gemeld aan de Belastingdienst die vervolgens beoordeeld of je ondernemer bent voor de btw. Je ontvangt van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. Zij geven je jouw eigen unieke btw-nummer dat gekoppeld is aan jouw onderneming. Met dit nieuwe btw identificatienummer (btw id) kun je de aangifte van de btw van jouw onderneming opgeven.

Kleine ondernemers

Kleine ondernemers, die weinig omzetbelasting afdragen komen in aanmerking voor een kortingsregeling. De KOR regeling (kleineondernemersregeling) houdt in dat je geen of minder belasting hoeft af te dragen.

De korting heeft slechts één nadeel, de korting wordt tot de opbrengsten van jouw onderneming gerekend en dan moet jouw onderneming daar inkomstenbelasting over betalen. De inkomstenbelasting kan meevallen wanneer je voldoet aan de criteria voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

 


Veelgestelde vragen  
 

Wat voor belastingheffing is btw?

Groen vinkje      
Btw is een zakelijke omzetbelasting die een onderneming betaalt over de omzet van verkochte goederen en/of diensten.

Is btw-aangifte verplicht?

Groen vinkje      
Ja, als ondernemer ben je verplicht btw-aangifte te doen. Dit doe je digitaal bij de Belastingdienst. Wanneer je dit niet (tijdig) of niet correct doet, riskeer je een boete van de overheid.
 

Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer je korter dan 15 maanden geleden met je bedrijf gestart bent, dan is e‑Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van jouw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie