Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Btw-vrijstellingen

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Een paar beroepsgroepen zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat je als ondernemer geen btw op je factuur zet. Hoe zit het dan met je btw-aangifte? En met je voorbelasting?

Inhoudsopgave

Vrijgestelde beroepen

Bepaalde goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw. Je brengt dan geen btw in rekening. Deze branches zijn vrijgesteld van btw:

 • beleggingsgoud
 • collectieve belangenbehartiging
 • componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten
 • financiële diensten en verzekeringen
 • fondsenwervende activiteiten
 • gezondheidszorg
 • jeugd- en jongerenwerk
 • kansspelen
 • kantines
 • kinderopvang
 • levering roerende bedrijfsmiddelen
 • lezingen, excursies en rondleidingen
 • onderwijs
 • onroerende zaken
 • postdiensten
 • radio en televisie
 • samenwerkingsverbanden (koepelvrijstelling)
 • sociaal-culturele instellingen
 • sportorganisaties en sportclubs
 • uitvaartondernemers

Ben je werkzaam in één van deze branches? Dan hoef je de btw-vrijstelling in principe niet aan te vragen bij de Belastingdienst. Toch kan het soms onduidelijk zijn of sprake is van een btw-vrijstelling. Zo is er voor journalisten een vrijstelling als ze regulier werk schrijven. Bijvoorbeeld een terugkerende opdracht voor een krant. Maar gaat dezelfde journalist teksten schrijven voor een website als commercieel werk, dan is dit wel weer belast met 21% btw.

Voor zzp'ers in de zorg geldt hetzelfde. Factureer je je zorgdiensten rechtstreeks aan de instelling, bijvoorbeeld een ziekenhuis? Dan zijn deze diensten vrijgesteld van btw. Werk je met een zorgbemiddelingsbureau waarbij alleen sprake is van bemiddeling? Dan factureer je alsnog aan de instelling zonder btw. Het wordt anders wanneer er sprake is van tussenkomst. Dan heb je als zzp'er in de zorg een overeenkomst met het zorgbemiddelingsbureau. In dat geval factureer je wel weer met btw.

Deze twee voorbeelden laten zien dat de btw-vrijstelling complex is. Bovendien heeft het grote gevolgen als je wel of niet btw vrijgesteld bent. Voor je facturen, omzet, btw-teruggave, btw-aangifte en administratie. Twijfel je over je btw-vrijstelling? Neem dan altijd even contact op met de Belastingdienst.

"Twijfel je over je btw-vrijstelling? Neem dan contact op met de Belastingdienst."

Facturen maken als btw vrijgestelde ondernemer

Als je btw vrijgesteld bent, zet je geen btw op je facturen. Dit betekent dat er letterlijk staat 'vrijgesteld van btw'. Je kunt dit voor je klanten verduidelijken door op de factuur te zetten dat je activiteiten vrijgesteld zijn van btw en dat daarom geen btw op de factuur is opgenomen.

Zet dus niet 0% btw op je factuur, dat is iets anders dan een vrijstelling. Bij het 0% tarief ben je namelijk niet vrijgesteld van btw. Je hebt dan wel recht op btw-teruggave en je doet btw-aangifte. Bij btw vrijgesteld is dat niet het geval.

Welke beroepsgroepen, goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw?

In deze video vertel ik over de beroepsgroepen, goederen en diensten die zijn vrijgesteld van btw. We zullen ook bespreken hoe je deze vrijstellingen correct verwerkt in je btw-aangifte, inclusief de wettelijke vereisten en administratieve stappen om in overeenstemming te blijven met de geldende btw-regels.

Combinatie btw vrijgestelde en niet-vrijgestelde activiteiten

Het kan ook zijn dat je gedeeltelijk btw vrijgestelde goederen of diensten levert en andere goederen of diensten levert die niet btw vrijgesteld zijn. Zoals bijvoorbeeld een journalist die stukken schrijft voor verschillende opdrachtgevers.

Splits dit goed uit in je administratie. Bijvoorbeeld door het aanmaken van grootboekrekeningen per soort product of dienst met daarin het btw-percentage. Ben ook zorgvuldig met het maken van een factuur. Let er op of het gaat om btw-vrijgestelde activiteiten of btw-belaste activiteiten.

Btw terugvragen

Ga je kosten maken voor je btw-vrijgestelde omzet? Dan mag je de btw die hierop vermeld staat niet terugvragen. Als je een factuur krijgt van een leverancier van €100 plus 21% btw, dan neem je de totale factuur van €121 op aan kosten.

Heb je nu gedeeltelijk btw vrijgesteld en niet-vrijgestelde activiteiten? Dan maak je voor de kosten een splitsing tussen je btw-vrijgestelde en niet-vrijgestelde omzet. Is het duidelijk dat het gaat om inkoop voor je btw-vrijgestelde activiteiten? Dan mag je de btw niet terugvragen. Maak je kosten voor je niet-vrijgestelde activiteiten? Deze btw kun je volledig terugvragen.

Het komt natuurlijk ook voor dat je kosten maakt die voor zowel je btw-vrijgestelde als niet-vrijgestelde omzet zijn. Denk bijvoorbeeld aan algemene kantoorkosten. Maak dan een inschatting van hoeveel procent van de kosten zijn voor de btw-vrijgestelde omzet en niet-vrijgestelde omzet. Is dit bijvoorbeeld 50/50, vraag dan de helft van de btw terug.

Btw-aangifte doen

In principe doe je geen aangifte als je btw-vrijgestelde activiteiten verricht. Let op dat je wel altijd een goede administratie moet bijhouden. Deze heb je ook nodig voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Bovendien kan de Belastingdienst controleren of je terecht een btw-vrijstelling hebt toegepast. Dit kun je doen door duidelijk te omschrijven welke diensten je hebt verricht en waarom deze vrijgesteld zijn van btw.

Bij een combinatie van btw-vrijgestelde en niet-vrijgestelde omzet, doe je wel altijd btw-aangifte. Deze btw belaste omzet neem je op in je btw-aangifte. De btw vrijgestelde omzet neem je niet op in je aangifte. Je hoeft hier ook geen melding van te maken.

 

Tip: Selecteer in e‑Boekhouden.nl de btw-code 'geen btw' voor je btw-vrijgestelde activiteiten. Dan wordt deze omzet ook niet meegenomen in je btw-aangifte.

Heb je een uitnodiging gehad van de Belastingdienst om btw-aangifte te doen, ook al lever je alleen btw-vrijgestelde producten of diensten? Doe dan wel aangifte om boetes te voorkomen. Je kunt dan vervolgens een verzoek indienen bij de Belastingdienst om je activiteiten alsnog als btw-vrijgesteld te bestempelen.

Het kan altijd zijn dat je in incidentele gevallen toch aangifte moet doen. Bijvoorbeeld als je een auto inkoopt in een ander EU land. De Belastingdienst heeft hiervoor een hulpmiddel opgenomen.

 

Let op: heb je een uitnodiging gehad van de Belastingdienst om btw-aangifte te doen, ook al lever je alleen btw-vrijgestelde producten of diensten? Doe dan dus wel aangifte om boetes te voorkomen.

Btw vrijstelling met de Kleineondernemersregeling (KOR)

Een ander soort btw-vrijstelling betreft de Kleineondernemersregeling (KOR). Je mag van deze regeling gebruik maken als je jaaromzet maximaal 20.000 euro is. Het maakt dan niet uit in welke branche je werkzaam bent.

 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Ook als je gebruikmaak van de Kleine ondernemersregeling ben je verplicht om een boekhouding bij te houden. De kleine ondernemersregeling verminderd wel de administratieve lasten met betrekking tot de btw-aangifte. Of de KOR voor jou interessant is lees je in het artikel: Kleineondernemersregeling.

Veelgestelde vragen over btw vrijstellingen

Wanneer ben ik btw vrijgesteld?

     
Enkele beroepen en branches zijn vrijgesteld van btw. Kijk goed of je beroep of branche op deze lijst staat en lees de voorwaarden goed door. Aanmelden voor een dergelijke btw-vrijstelling hoeft niet.

Wat neem ik op op mijn factuur als ik btw vrijgesteld ben?

     
Je neemt op je factuur op dat je geen btw rekent omdat je btw vrijgesteld bent. Neem niet 0% btw op.

Kan ik ook btw-vrijgestelde en niet-vrijgestelde activiteiten leveren?

     
Het is mogelijk dat je zowel btw vrijgestelde als btw belaste activiteiten verricht. Maak een duidelijk onderscheid hiervan in je administratie. Bijvoorbeeld door het aanmaken van verschillende grootboekrekeningen.

Mag ik ook btw terugvragen als ik btw vrijgesteld ben?

     
Nee, als je btw vrijgesteld bent, mag je geen btw terugvragen. Lever je ook btw belaste diensten? Dan mag je voor dat gedeelte wel btw terugvragen.

Dien ik een btw-aangifte in als ik btw vrijgesteld ben?

     
Je doet in principe geen btw-aangifte als je alleen btw-vrijgestelde diensten levert. Lever je wel btw belaste activiteiten? Dan doe je hiervoor wel btw-aangifte. Ook als je een uitnodiging hebt gehad van de Belastingdienst om btw-aangifte te doen, doe je btw-aangifte.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie