Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Btw verlegd: wanneer gebeurt dit en hoe werkt de regeling?

Je hebt de term 'btw verlegd' vast wel eens voorbij horen komen, of ermee te maken gehad. Maar wat is het nu precies. Wanneer kan iemand de btw naar je verleggen, of wanneer moet jij de btw verleggen naar een andere ondernemer of bedrijf? Als je zaken met het buitenland doet, dan is het zeker belangrijk om te weten hoe de verleggingsregeling in elkaar zit en hoe je deze toepast.

Wat is btw verleggen?

'Btw verleggen' houdt in dat de btw van leverancier naar de afnemer wordt verlegd. Dit wordt ook wel de btw-verleggingsregeling genoemd. Het gaat hier altijd om verkopen tussen ondernemers. In de praktijk betekent dit dat facturen verstuurd worden zonder btw en de betalende partij hier zelf btw over rekent en afdraagt. Als er btw verlegd wordt naar een afnemer, dan moet dit apart vermeld worden op de factuur, inclusief het btw-identificatienummer van de afnemer.

Btw verleggen

Wanneer btw verleggen

Als je één of meerdere van onderstaande vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is de kans groot dat je met btw verleggen te maken hebt of zult krijgen. Btw verlegd komt meestal voor bij de volgende punten:

  • Doe je zaken met het buitenland?
  • Heb je te maken met onderaanneming of het uitlenen van personeel?
  • Hebben jouw geleverde of afgenomen diensten of leveringen van goederen te maken met afval en oude materialen?
  • Verkoop je mobiele telefoons, chips, computerspellen, laptops en/of tablets?
  • Heb je onroerende zaken aangekocht of verkocht?
  • Ben je betrokken bij executieverkopen?
  • In- of verkoop je goud?
  • Is er sprake geweest van de overdracht van emissierechten?

Het meest wordt de regeling ingezet wanneer je zaken doet met het buitenland. En in de bouw bijvoorbeeld bij onderaanneming en het uitlenen van personeel.

Btw verleggen als zzp’er

Als zzp’er ben je verplicht om belasting te betalen over jouw geleverde goederen of diensten. Je zult dit ook netjes moeten bijhouden in je boekhouding. Normaliter draag je de ontvangen btw af aan de Belastingdienst tijdens de btw-aangifte en krijg je betaalde btw ook netjes terug via de btw-aangifte. Maar in sommige gevallen kan de btw worden verlegd en werkt het allemaal net even iets anders.

Direct btw verleggen toepassen in boekhoudprogramma

Weet je al hoe het werkt met btw verlegd? Dan kun je het eenvoudig direct in ons boekhoudprogramma toepassen.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

De btw verleggingsregeling

De btw verleggingsregeling is een speciale btw-regeling van de Belastingdienst. Het gaat hierin om het verleggen van de btw. Van jou naar een andere ondernemer, of andersom als de btw naar jou wordt verlegd.

Ben je de kopende of verkopende partij en handel je met het buitenland? Lees hieronder wat je in bepaalde situaties kunt of moet doen.

Btw verlegd buitenland

Als ondernemende Nederlander doen we al van oudsher veel zaken met het buitenland. Met steeds meer open grenzen, de EU, maar ook handelsrelaties met grote economieën als China of de Verenigde Staten van Amerika, zijn er veel economische voordelen te halen. Bij zakendoen met een buitenland gelden andere regels dan bij zakendoen in Nederland. Een groot verschil is ook nog of je met een onderneming zaken doet binnen of buiten de EU, of dat je met ondernemingen te maken hebt of met particuliere klanten.

Btw verlegd EU

Wanneer je zaken doet binnen de EU, dan is de kans groot dat je met de btw verleggingsregeling te maken krijgt. De btw zal in veel gevallen worden afgedragen in het land van de afnemer. De afnemer betaalt dus zelf de btw in eigen land. Dit heeft met een chique woord ook wel intracommunautaire diensten.

Om btw te kunnen verleggen is het een voorwaarde dat een onderneming waarmee je samenwerkt, een btw-identificatienummer heeft, waarop je de btw dus kunt verleggen. Het is dus zaak om dit nauwkeurig op de factuur op te nemen, zodat je het later kunt vermelden in de btw-aangifte.

Btw verlegd buiten de EU

Lever je producten of diensten buiten de EU, dan zul je merken dat de regelgeving in ieder land verschillend is. Het kan best zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dus niet weet welke regel er in welk land geldt. In theorie kun je er vanuit gaan dat je geen btw in Nederland betaalt.

Zaken doen met bedrijven in het buitenland, hoe werkt dat?

 

Btw verleggen toepassen in ons boekhoudprogramma

In de volgende paragrafen kun je lezen welke acties je vervolgens moet ondernemen om in ons boekhoudprogramma de afhandeling van het btw verleggen in goede banen te leiden.

Btw codes activeren

Bij de verleggingsregeling wordt de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer.
De leverancier brengt dan geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die de goederen of diensten afneemt. Het is goed om te weten hoe je dit kunt instellen in onze software.

Allereerst dien je in ons boekhoudprogramma de uitgebreide btw-codes te activeren. Deze staan niet standaard aan, omdat niet iedere ondernemer met de btw verleggingsregeling te maken krijgt. Schakel hier deze optie in:

Beheer > Inrichting > Instellingen > Functies aan/uit zetten > Btw-codes

Btw verlegd tarieven instellen in boekhoudprogramma <nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr><nobr>e-Boekhouden.nl</nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr></nobr>

Zodoende kun je gebruik maken van de juiste btw tarieven.

Invoeren btw verlegd

Om goed te begrijpen wanneer btw verleggen voorkomt en kan worden toegepast, is het eerst belangrijk om je af te vragen in welke situatie je je bevindt tijdens een levering of opdracht.

  • Heeft een leverancier de btw naar jou verlegd? Dan gaat het om jouw inkopen (1).
  • Heb je de btw verlegd naar een klant? Het gaat hier dan om jouw verkopen (2).

Volg na het bepalen van jouw situatie de onderstaande stappen:

1. Een leverancier heeft de btw naar jou verlegd (inkopen).

  • Wordt de btw naar jou verlegd, dan geef je dit op in de btw-aangifte.
  • Kies bij het boeken voor btw-code Btw verlegd laag of Btw verlegd hoog.
  • De btw verschijnt bij rubriek 2a van de btw-aangifte.

2. Je hebt de btw verlegd naar een klant (verkopen).

  • Als je btw hebt verlegd naar jouw klant, dan breng je zelf geen btw in rekening.
  • Kies bij het inboeken voor btw-code Btw verlegd.
  • Er wordt geen btw berekend over de omzet. De omzet zal op rubriek 1e van de btw-aangifte verschijnen.

Btw verlegd factuur voorbeeld

Het is belangrijk dat je de administratieve afhandeling voor het verleggen van btw goed verzorgt. Doe je dit niet goed, of de ene keer wel en de andere keer niet, dan zul je hier problemen mee krijgen. Zorg er dus goed voor dat je het altijd op jouw factuur aangeeft zodra er btw verlegd wordt.

Btw verlegd factuur voorbeeld

Heb je de btw verlegd naar een klant, dan breng je zelf geen btw in rekening. Op jouw factuur kies je bij het inboeken voor btw-code Btw verlegd. Als het goed is heb je deze btw code al geactiveerd in de Instellingen van ons boekhoudprogramma.

Als je de ‘Btw verlegd ’ selecteert, dan wordt er vervolgens geen btw berekend over de omzet en de omzet zal op rubriek 1e van de btw-aangifte verschijnen.

Vermelden ‘btw verlegd’ én btw nummer afnemer
Wanneer er sprake is van toepassing van de btw-verleggingsregeling naar jouw afnemer, dan moet dit duidelijk op de factuur vermeld worden. Zorg er dus altijd voor dat de tekst ‘Btw verlegd’ én het btw-identificatienummer van jouw klant op de factuur staat.


Veelgestelde vragen  
 

Waarom btw verlegd bij verkoop mobiele telefoons en tablets?

Groen vinkje      
De btw-verleggingsregeling is in 2013 ingesteld rondom de verkoop van mobiele telefoons, chips, spelcomputers, laptops en tablets om fraude te voorkomen. Malafide tussenhandelaren vorderden onterecht btw terug bij de Belastingdienst. De btw-verleggingsregeling maakt dit nu onmogelijk.

Wat te doen als je bent vergeten btw te verleggen op een factuur?

Groen vinkje      
Als je bent vergeten om ‘btw verlegd’ toe te passen op jouw factuur én de aangifte is al gedaan, dan moet er een correctie plaatsvinden van de factuur. Dit kan door de factuur te crediteren en een nieuwe factuur te versturen. Ook kan er een creditfactuur worden uitgereikt met daarop een negatief btw-bedrag. De creditfactuur dient altijd te verwijzen naar de originele factuur door het factuurnummer te noemen. Vervolgens moet de leverancier aantonen dat de afnemer de ten onrechte gefactureerde btw niet in aftrek brengt. Mocht de afnemer de btw al in aftrek hebben gebracht, dan moet de leverancier aantonen dat de afnemer deze btw aangeeft en afdraagt.

Wat zijn intracommunautaire diensten?

Groen vinkje      
Intracommunautaire diensten zijn alle geleverde diensten aan ondernemingen in andere EU-landen. Bij zakendoen met het buitenland is de kans groot dat je met de btw verleggingsregeling te maken krijgt. De btw zal bij deze regeling worden afgedragen in het land van de afnemer. De afnemer betaalt zelf de btw in eigen land.
 

Probeer e‑Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Wil je direct starten met jouw bedrijfsadministratie en op een eenvoudige manier de btw-verleggingsregels toepassen op jouw facturen én correct de ‘btw verlegd’ indienen met de btw-aangifte? Probeer e‑Boekhouden.nl gratis én vrijblijvend uit.

Meld je nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie