Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Btw verleggen

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Als ondernemer heb je de term 'btw verlegd' vast vaker gehoord. Wat btw verleggen is, wanneer je 'btw verlegd' gebruikt en hoe je het meeneemt in je belastingaangifte lees je hier.

Inhoudsopgave

Wat is btw verleggen?

Btw verleggen is waneer de btw wordt verlegd van leverancier naar afnemer. De btw wordt dan niet door de ondernemer die de producten of diensten levert afgedragen aan de Belastingdienst. De btw wordt in bij deze verlegginsregeling afgedragen door de ondernemer die de producten of diensten afneemt.

Facturen met btw verlegd

Btw kan naar jou worden verlegd of jij kan zelf btw verleggen. Je kunt als leverancier de btw verleggen naar de ondernemer die de goederen of diensten afneemt. Je brengt dan geen btw in rekening maar zet 'btw verlegd' op de factuur. Het is hiervoor belangrijk dat je het btw-nummer van je afnemer op je factuur noteert. Zorg er dus voor dat je vooraf het btw-nummer weet. De afnemer naar wie je de btw verlegd moet namelijk wel een btw-ondernemer zijn, omdat deze ondernemer de btw gaat afdragen.

Wanneer gebruik je btw-verlegd

In deze video vertel ik je wanneer je btw verlegd toepast, wat het inhoudt en hoe je het moet verwerken in je belastingaangifte. We zullen de specifieke situaties bespreken waarin de btw-verleggingsregeling van toepassing is, zoals bij intracommunautaire transacties en bepaalde diensten in de bouwsector. Daarnaast zal ik uitleggen hoe je de vereiste administratieve stappen moet volgen om btw-verlegging correct toe te passen en te rapporteren in je belastingaangifte.

Wanneer gebruik je 'btw verlegd'?

'Btw verlegd' zie je veel bij onderaanneming of het uitlenen van personeel. Met name in branches zoals de bouw, scheepsbouw, schoonmaak en groenvoorziening (hoveniers) wordt vaak btw verlegd. Je verlegd de btw als het gaat om fysieke werkzaamheden aan onroerende zaken of schepen. Zoals bouwen, slopen, aanleggen, onderhouden, herstellen en schoonmaken. De verleggingsregeling pas je niet toe bij ontwerpwerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld een (tuin)architect. Maar ook voor bewaking en verhuur geldt geen btw verlegd.

Btw verleggen gebeurd daarnaast ook wanneer je zaken doet met het buitenland. Hierbij kan het gaan om in- of verkoop uit andere EU-landen. Ook wanneer je diensten vanuit niet-EU-landen inkoopt gebruik je de verleggingsregeling.

Btw verlegd in je btw-aangifte

Let goed op het verwerken van 'btw verlegd' in je btw-aangifte. Er zijn 2 verschillende opties om de btw-verlegging mee te nemen in je btw-aangifte:

 

Optie 1: Er is btw naar jou verlegd (je hebt goederen of diensten ingekocht)

Je vult in hoeveel btw er naar jou verlegd is. Op basis van je facturen reken je dat zelf uit. Dit is 21% of 9%. Hiervoor kijk je per product of dienst welk btw-tarief er normaal gesproken bij zou horen. Dit vul je vervolgens in in rubriek 2 (Leveringen/diensten waarbij de heffing van omzetbelasting naar jou is verlegd) of rubriek 4 (Aan jou verrichte leveringen vanuit het buitenland).

De btw die naar jou is verlegd, mag je weer aftrekken als voorbelasting. Je moet de inkopen dan wel gedaan hebben voor btw belaste activiteiten. Als je de 'btw verlegd' ook invult in rubriek 5 'voorbelasting' betaal je per saldo niets. Ook dit doet e‑Boekhouden.nl automatisch voor je.

 

Optie 2: Je hebt btw verlegd (je hebt goederen of diensten verkocht)

Je vult in hoeveel omzet je hebt verlegd naar je afnemer. Hierbij hoef je alleen de omzet in te vullen. De btw-bedragen vul je niet in.

Heb je verkocht aan een Nederlandse afnemer? Dan vul je de omzet in bij rubriek 1e (Leveringen/ diensten belast met 0% of niet bij u belast).

Gaat het om een levering waarbij je btw verlegd naar een ondernemer uit een ander EU land? Vul dan de omzet in bij rubriek 3b (Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU). Het kan ook gaan om installatie of afstandsverkopen. Dit vul je dan weer in bij rubriek 3c (Installaties/ afstandverkopen binnen de EU). Dit laatste is bijvoorbeeld van toepassing als je op locatie nog goederen moet installeren of monteren.

 

Let op: vul je iets in bij rubriek 3b, wanneer je producten of diensten hebt verkocht aan een klant binnen de EU? Dan vul je ook de ICP-aangifte in.

Fouten bij btw verleggen

Krijg je een factuur waarop de verleggingsregeling niet of onjuist is toegepast? Waar bijvoorbeeld wel btw op staat terwijl hier 'btw verlegd' op had moeten staan? Vraag dan om een gecorrigeerde factuur. De btw mag je niet aftrekken als voorbelasting.

Heb je als leverancier onterecht de verleggingsregeling niet toegepast? Dan heb je dus ten onrechte een factuur gestuurd met btw. Deze btw moet je dan toch aangeven en betalen.

"Verleg je als leverancier de btw naar de afnemer, breng dan geen btw in rekening maar zet 'btw verlegd' op de factuur. Het is hierbij belangrijk dat je het btw-nummer van de afnemer op je factuur noteert."

 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Zorg ervoor dat je alle vereiste informatie en documentatie van je zakelijke partners verzamelt, inclusief hun btw-identificatienummers en bedrijfsgegevens. Dit is van cruciaal belang om te bewijzen dat de btw-verlegging op de juiste wijze is toegepast, en het helpt om mogelijke problemen tijdens belastingcontroles te voorkomen en de administratieve procedures voor btw-verlegging goed te laten verlopen.

Veelgestelde vragen over btw verlegd

Wat houdt 'btw verlegd' in?

     
Bij 'btw verlegd' verleg je de btw naar de afnemer. In plaats van btw afdragen over de omzet als leverancier, draagt juist de afnemer de btw af.

Wanneer pas ik btw verlegd toe?

     
Btw verleg je bij onderaanneming of uitlening van personeel, fysieke werkzaamheden aan onroerende zaken of schepen en bij zakendoen met het buitenland.

Kan iemand btw naar mij verleggen?

     
Ja, btw kan naar jou als afnemer worden verlegd. Maar jij kunt als leverancier ook btw verleggen.

Hoe verwerk ik 'btw verlegd' in mijn btw-aangifte?

     
  • Is btw naar jou verlegd? Verwerk dit dan in rubriek 2 (Leveringen/diensten waarbij de heffing van omzetbelasting naar jou is verlegd) of rubriek 4 (Aan jou verrichte leveringen vanuit het buitenland).
  • Heb jij btw verlegd naar een Nederlandse afnemer? Dan vul je de omzet in bij rubriek 1e (Leveringen/ diensten belast met 0% of niet bij u belast).
  • Heb jij btw verlegd naar een ondernemer uit een ander EU-land? Vul dan de omzet in bij rubriek 3b (Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU). Het kan ook gaan om installatie of afstandsverkopen. Dit vul je dan weer in bij rubriek 3c (Installaties/ afstandverkopen binnen de EU).

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie