Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Je btw-identificatienummer

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 01-10-2024

Wanneer jij je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je op korte termijn, binnen 10 werkdagen, een brief van de Belastingdienst. Hierin staat vermeld of je ondernemer bent voor de omzetbelasting. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting? Dan ga je onder andere per kwartaal btw-aangifte doen en houd je dus ook een btw-administratie bij.

Daarnaast krijg je twee nummers opgestuurd van de Belastingdienst: je btw-identificatienummer en je omzetbelastingnummer. Wat het verschil is tussen deze nummers en wanneer je welk nummer gebruikt lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Btw-identificatienummer

Je btw-identificatienummer (vaak afgekort met btw-id), gebruik je naar de buitenwereld. Denk bijvoorbeeld aan klanten en leveranciers. Dat wil zeggen dat je je btw-id op je facturen en je website zet. Met je btw-id laat je zien dat je een btw-plichtige ondernemer bent.

Het btw-id nummer bestaat uit:

  • landcode NL
  • 9 cijfers
  • letter B
  • 2 cijfers (subnummers)

Bijvoorbeeld: NL123456789B01

Omzetbelastingnummer

Het tweede nummer dat je van de Belastingdienst krijgt, is je omzetbelastingnummer. Dit wordt ook wel afgekort met ob-nummer. Dit nummer heb je alleen nodig voor je contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld wanneer je belt met de BelastingTelefoon of een brief stuurt naar de Belastingdienst.

Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit:

  • 9 cijfers: heb je een eenmanszaak, dan zijn dit de 9 cijfers van je BSN
  • letter B
  • 2 cijfers (subnummers)

Bijvoorbeeld: 123456789B01

Btw-id, wanneer gebruik je het?

In deze video vertel ik je het verschil tussen het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer. Waar en hoe je de nummers toepast en ik geef je nog een handige tip waar je beide nummers kan terugvinden.

De reden van twee nummers

Als je een eenmanszaak hebt, zit in je omzetbelastingnummer jouw BSN (de eerste 9 cijfers). Iedere klant, leverancier of bezoeker van je website zou dan dus met dit nummer je BSN kunnen achterhalen. Om je privacy beter te beschermen heb je daarom ook een btw-identificatienummer gekregen. Dit btw-identificatienummer is op geen enkele manier gekoppeld met je BSN en daardoor veilig te gebruiken.

Wat nu als ik mijn brief kwijt ben?

Ook als je de brieven met je btw-identificatienummer of omzetbelastingnummer niet meer hebt, kun je deze terugvinden. Log daarvoor in op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hier vind je zowel je btw-identificatienummer als je omzetbelastingnummer.

 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Heb je een eenmanszaak? Zet je omzetbelastingnummer dan niet op je website of briefpapier. Zo voorkom je identiteitsfraude of andere vormen van misbruik. De eerste 9 cijfers van je omzetbelastingnummer komen namelijk overeen met je Burgerservicenummer.

Veelgestelde vragen over het btw-identificatienummer

Wat is mijn btw-identificatienummer?

     
Een btw-identificatienummer bestaat uit een landcode (NL), 9 cijfers, de letter B en 2 cijfers (subnummers). Hiermee laat je zien dat je een btw-plichtige ondernemer bent.

Waar gebruik ik mijn btw-identificatienummer?

     
Je btw-identificatienummer gebruik je in je communicatie naar bijvoorbeeld klanten en leveranciers. Dit nummer zet je op je facturen en website.

Wat is mijn omzetbelastingnummer?

     
Je omzetbelastingnummer bestaat uit 9 cijfers (je BSN als je een eenmanszaak hebt), de letter B en 2 subnummers.

Waar gebruik ik mijn omzetbelastingnummer?

     
Het omzetbelastingnummer gebruik je alleen in communicatie met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je een brief stuurt naar de Belastingdienst of belt met de BelastingTelefoon.

Waarom krijg ik twee nummers?

     
In het omzetbelastingnummer zit je BSN verscholen als ondernemer met een eenmanszaak. Om je privacy te beschermen heb je een apart btw-identificatienummer gekregen.

Waar vind ik mijn btw-identificatienummer en mijn omzetbelastingnummer?

     
Je krijgt allebei de nummers in een brief van de Belastingdienst. Je kunt ze ook vinden als je inlogt op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie