Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

Wanneer moet ik mijn btw-aangifte doen?

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 09-02-2024

Wat zijn de deadlines voor het doen van je btw-aangifte? Wanneer je je eerste btw-aangifte doet en wat er gebeurt als je te laat bent met je aangifte of betaling lees je hier.

Inhoudsopgave

Eerste btw-aangifte

Het kan zijn dat je je eerste btw-aangifte nog op papier moet doen. In dat geval staat dat in de brief die je van de Belastingdienst ontvangt. Het kan ook zijn dat je de eerste btw-aangifte al digitaal kunt indienen. Daarvoor log je in op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Heb je een eenmanszaak in Nederland? Dan kun je inloggen met je DigiD.

 

Tip: Maak direct een koppeling tussen e‑Boekhouden.nl en de Belastingdienst. Daarmee kun je je btw-aangifte direct naar de Belastingdienst verzenden. Je hoeft dan niets meer over te typen in het aangifte programma van de Belastingdienst.

Voorkom boetes, doe op tijd btw-aangifte

In deze video vertel ik je alles over wanneer je btw-aangifte doet, wanneer de deadlines zijn en wat de consequenties zijn als je te laat je btw-aangifte indient bij de Belastingdienst. Daarnaast geef ik je een aantal praktische tips zodat je boetes van de Belastingdienst in de toekomst kan voorkomen.

Deadlines btw-aangifte per kwartaal

Het merendeel van de ondernemers kiest voor een btw-aangifte per kwartaal. In dat geval moet je btw-aangifte een maand na het aflopen van het kwartaal bij de Belastingdienst binnen zijn. De betaling dient ook op deze deadline bij de Belastingdienst binnen te zijn.

De deadlines van de btw-aangifte per kwartaal:

Tijdvak Je aangifte en betaling moeten binnen zijn op:
4e kwartaal 2023 31 januari 2024
1e kwartaal 2024 30 april 2024
2e kwartaal 2024 31 juli 2024
3e kwartaal 2024 31 oktober 2024
4e kwartaal 2024 31 januari 2025

Deadlines btw-aangifte per maand

Standaard zal de Belastingdienst je btw-aangifte per kwartaal laten doen. Je kunt wel een verzoek indienen om per maand of per jaar aangifte te doen. Je krijgt binnen 6 weken een reactie van de Belastingdienst. Wacht deze bevestiging van de Belastingdienst wel af. De wijziging gaat in bij de start van een nieuw tijdvak.

Het kan ook zijn dat de Belastingdienst je een maandelijkse aangifte oplegt. Bijvoorbeeld als je meerdere keren te laat was met je aangifte of te laat hebt betaald. Je krijgt hier dan apart bericht van.

De deadlines voor het doen van je btw-aangifte én betaling per maand, zijn:

Aangiftetijdvak Uiterste ontvangsdatum aangifte en betaling
december 2023 31 januari 2024
januari 2024 28 februari 2024
februari 2024 31 maart 2024
maart 2024 30 april 2024
april 2024 31 mei 2024
mei 2024 30 juni 2024
juni 2024 31 juli 2024
juli 2024 31 augustus 2024
augustus 2024 30 september 2024
september 2024 31 oktober 2024
oktober 2024 30 november 2024
november 2024 31 december 2024
december 2024 31 januari 2025

Deadlines btw-aangifte per jaar

Doe je jouw aangifte per jaar? Dan is de deadline 31 maart van het eerstvolgende jaar. Om btw-aangifte per jaar te mogen doen, dien je een verzoek in bij de Belastingdienst. Er gelden dan wel de volgende voorwaarden:

  • Je betaalt jaarlijks minder dan €1.883 btw; en
  • Je hebt geen vergunning artikel 23 (van toepassing als je goederen invoert vanuit een niet-EU-land. Met deze vergunning betaal je de btw over de goederen niet bij de grens, maar neem je dat op in je btw-aangifte); en
  • Je hebt een eenmanszaak, maatschap of vof; en
  • Je hebt jaarlijks voor minder dan €10.000 aan intracommunautaire leveringen, diensten, verwervingen of afgenomen intracommunautaire diensten.

Als je niet meer voldoet aan deze voorwaarden, dan verandert de Belastingdienst dit. Je krijgt hier dan een bericht van.

Doe altijd aangifte

Heb je geen omzet of kosten gemaakt? Doe dan wel altijd aangifte. Zeker voor startende ondernemers komt het voor dat in het eerste kwartaal geen omzet wordt behaald. Ook dan doe je op tijd aangifte. Doe je geen aangifte of te laat? Dan krijg je een naheffingsaanslag en een boete.

"Ook als je geen omzet of kosten had in de afgelopen periode doe je btw-aangifte. Je doet dan een zogenaamde nihilaangifte, zo voorkom je een naheffingsaanslag."

Niet op tijd je btw-aangifte indienen

Uitstel aanvragen voor je btw-aangifte is niet zo eenvoudig. Alleen in het geval van ernstige calamiteiten kun je uitstel aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt gehad met een brand of overstroming waardoor je administratie (tijdelijk) niet beschikbaar is.

Dien je de btw-aangifte niet op tijd in? Dan krijg je een naheffingsaanslag. In deze naheffingsaanslag maakt de Belastingdienst een inschatting van je afgedragen en te vorderen btw. Dit is vaak hoger dan de werkelijke bedragen.

Btw-aangifte niet op tijd betalen

De Belastingdienst rekent met een coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Betaal je alsnog binnen dit termijn? Dan krijg je mogelijk geen boete. Dat ligt er wel aan of je de vorige aangifte op tijd en volledig betaalde. Betaalde je voorheen wel op tijd? Dan krijg je geen betaalverzuimboete. Je krijgt wel een verzuimmededeling.

Wanneer het niet de eerste keer is dat je te laat betaalt krijg je een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag. Met een minimum van €50 en een maximum van €5.514.

Je betaalt te laat na de coulance datum? Dan geldt ook weer dezelfde betaalverzuimboete van 3%, met een minimum van €50 en een maximum van €5.514. Ook wanneer je niet betaalt, gelden deze percentages en bedragen.

Schuine lijn
 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Plan een vast moment per kwartaal in voor je btw-aangifte. Kies bijvoorbeeld een specifieke dag uit en markeer deze in je agenda. Door consequent te plannen verklein je de kans op het vergeten van de deadlines.

Schuine lijnen

Veelgestelde vragen over de deadlines van de btw-aangifte

Wanneer moet ik mijn eerste btw-aangifte doen?

     
Je krijgt van de Belastingdienst een brief met daarin de uitnodiging om je eerste btw-aangifte te doen. Hierin staat ook wanneer deze btw-aangifte (en eventuele betaling) uiterlijk bij de Belastingdienst binnen moet zijn.

Wat zijn de deadlines voor de btw-aangifte per kwartaal?

     
Je btw-aangifte per kwartaal dient altijd binnen te zijn voor het einde van de eerstvolgende maand. Dus 30 april, 31 juli, 31 oktober en 31 januari. Ook de betaling moet dan binnen zijn.

Wat zijn de deadlines voor de btw-aangifte per maand?

     
De deadlines zijn altijd voor het einde van de volgende maand. Bijvoorbeeld: de btw-aangifte (én betaling) voor januari moet op 28 februari binnen zijn.

Wat zijn de deadlines voor de btw-aangifte per jaar?

     
De btw-aangifte én betaling dient voor 1 april in het eerstvolgende jaar bij de Belastingdienst binnen te zijn.

Doe ik ook btw-aangifte als ik geen omzet of kosten heb gehad afgelopen kwartaal?

     
Ja, doe altijd btw-aangifte als je een uitnodiging hebt gehad van de Belastingdienst. Ook al zijn je omzet en kosten nul.

Wat als ik de deadline niet kan halen?

     
Uitstel aanvragen voor je btw-aangifte kan alleen in het geval van ernstige calamiteiten. Doe je niet op tijd aangifte? Dan krijg je een naheffingsaanslag. Betaal je niet op tijd maar binnen de coulancetermijn van 7 dagen? En is het de eerste keer dat je te laat betaalt. Dan kan het zijn dan je geen boete krijgt. Betaal je na deze coulancetermijn? Dan betaal je een boete.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie