Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Sluiten

ICP-aangifte

Registeraccountant (RA)

  Geplaatst: 23-10-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Zodra je goederen of diensten gaat leveren aan klanten binnen de EU, krijg je te maken met een ICP-aangifte. ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Wat ICP-aangifte is, hoe je de ICP-aangifte doet en wat de deadlines zijn lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

De ICP-aangifte

ICP-aangifte kun je zien als een specificatie van je leveringen van goederen en diensten. Zodra je in je btw-aangifte iets hebt ingevuld in rubriek 3b 'Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU', dien je ook een ICP-aangifte in. Het totaalbedrag in je btw-aangifte in rubriek 3b sluit aan op het totaalbedrag van je ICP-aangifte.

ICP-aangifte doen

In deze video leg ik uit wat de opgaaf intracommunautaire prestaties is (ICP-aangifte). Wanneer je hiervan als ondernemer gebruikmaakt en wat de deadlines zijn voor het indienen van de ICP-aangifte bij de Belastingdienst. Daarnaast geef ik praktische tips hoe je fouten voorkomt en tijd bespaart op de ICP-aangifte.

Zo doe je ICP-aangifte

Als je administratie op orde is, zie je direct je ICP-aangifte. Heb je een verkoopfactuur gemaakt naar een btw-plichtige klant binnen de EU, dan kies je in e‑Boekhouden.nl een van de volgende opties:

  • Levering naar binnen EU 0% als het gaat om levering van goederen; of
  • Diensten naar binnen EU 0% als het gaat om levering van diensten

Wanneer je deze btw-codes goed toepast, worden de omzetcijfers automatisch opgenomen in de juiste rubriek in je btw-aangifte. Ook wordt de ICP automatisch voor je klaar gezet.

Voordat je zakendoet met een klant uit een ander EU land is het belangrijk om het btw-nummer te controleren. Dit btw-nummer geef je namelijk ook op bij je ICP-aangifte. Vraag dit dus direct op voordat je start met je werkzaamheden voor de klant. Btw-nummers controleer je vervolgens via deze website van de EU. Dit geldt natuurlijk alleen voor btw-plichtige klanten.

 

Tip: Heb je te maken met particulieren? Zij hebben geen btw-nummer. Maar je hoeft hen ook niet op te geven in je ICP-aangifte.

Deadlines voor de ICP-aangifte

ICP-aangifte doe je net als de btw-aangifte per maand, per kwartaal of per jaar. Per maand mag, maar is verplicht als je per kwartaal meer dan 50.000 euro aan goederen levert. Wil je per jaar ICP-aangifte doen? Daar moet je een vergunning voor aanvragen. In de praktijk doen de meeste ondernemers de ICP-aangifte per kwartaal, gelijktijdig met hun btw-aangifte.

Heb je het ene kwartaal geen leveringen gedaan binnen de EU? Dan hoef je ook geen ICP-aangifte te doen. Een fout gemaakt in je ICP-aangifte? Dan kun je dat in de eerstvolgende ICP-aangifte corrigeren.

 

Tip: Wen jezelf aan om direct na het doen van je btw-aangifte per kwartaal, ook je ICP-aangifte te doen. Zo voorkom je dat je deze ICP-aangifte vergeet.

Per saldo betaal je geen btw over je ICP-aangifte. Het gaat om 0% btw (goederen) of btw (diensten). Het is wel belangrijk om een juiste ICP-aangifte te doen. Een ICP-aangifte is een onderwerp dat veel gecontroleerd wordt door de Belastingdienst.

"Ondernemers die intracommunautaire prestaties leveren naar landen binnen de Europese Unie zijn verplicht om het btw-nummer van de klant te controleren. e‑Boekhouden.nl is standaard uitgerust met een btw-nummer-controle, waardoor je fouten voorkomt."

 
 

De Tip van Marjan Heemskerk

Doe jij al zaken met landen binnen de Europese Unie of ben je dat van plan? Zorg er dan voor dat je het btw-nummer van je klant altijd controleert. Een boekhoudprogramma controleert automatisch btw-nummers en kan hierdoor werk voor jou uit handen nemen. Bovendien verstuur je via een boekhoudprogramma je ICP-aangifte met 1 druk op de knop naar de Belastingdienst.

Claim nu
15 maanden gratis

Veelgestelde vragen over de ICP-aangifte

Wat is de ICP-aangifte?

     
De ICP-aangifte is een specificatie van je leveringen naar of diensten in landen binnen de EU. In de ICP-aangifte geef je per klant aan hoeveel euro je geleverd hebt. Het totaalbedrag van je ICP-aangifte sluit aan op het bedrag dat je in je btw-aangifte hebt ingevoerd onder rubriek 3b 'Leveringen naar of diensten in landen naar de EU'.

Wanneer moet ik mijn ICP-aangifte doen?

     
Zodra je een bedrag hebt ingevuld in de rubriek 3b 'Leveringen naar of diensten in landen naar de EU', doe je ook ICP-aangifte. ICP-aangifte doe je ook per kwartaal. Als je in een kwartaal geen omzet hebt gemaakt naar klanten binnen de EU, dan vul je ook geen ICP-aangifte in.

Hoe doe ik mijn ICP-aangifte?

     
ICP-aangifte doe je via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Als je e‑Boekhouden.nl gebruikt, staat je ICP-aangifte automatisch voor je klaar. Door een koppeling met de Belastingdienst, kun je je ICP-aangifte direct bij de Belastingdienst indienen.

Wil jij een voorsprong nemen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang praktische tips die jou op weg helpen met de boekhouding.

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie