Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Bedrijfsresultaat

Ondernemen doet u omdat u het leuk vindt, maar uiteraard ook om ervoor te zorgen dat er brood op de plank komt. Daarvoor is het belangrijk dat u winst maakt en dat u inzicht heeft in het bedrijfsresultaat.

Wat is het bedrijfsresultaat?

Het bedrijfsresultaat is het bedrag dat overblijft als alle kosten eraf zijn gehaald. Het bedrijfsresultaat wordt ook wel bedrijfswinst of ondernemingswinst genoemd.

Bedrijfsresultaat berekenen

Het bedrijfsresultaat berekenen doet u in twee stappen. Eerst is het van belang om uw netto-omzet te bepalen om vervolgens de bedrijfskosten van de nettowinst af te halen.

Netto-omzet

De netto-omzet is de omzet die overblijft wanneer van de bruto-omzet alle verkoopkosten zijn afgetrokken. Denk hierbij aan inkoopkosten, schadevergoedingen en eventuele kortingen. Andere bedrijfskosten, zoals personeelskosten, vallen hier niet onder.

Stel dat u producten verkoopt en daarmee een bruto-omzet behaalt van 20.000 euro, maar deze producten heeft u voor 8.000 euro ingekocht. Daarnaast heeft u ook nog 3.000 euro aan verkoopkosten. Uw netto-omzet is dan (20.000 – 8.000 – 3.000) = 9.000 euro.

Bedrijfskosten

Daarnaast heeft u ook nog bedrijfskosten van 5.000 euro. Dit zijn alle overige kosten, zoals personeelskosten, verzendkosten en dergelijke.

Van de netto-omzet gaat dus nog 5.000 euro aan bedrijfskosten af. Het bedrag van 4.000 euro wat overblijft is het bedrijfsresultaat.

Netto-omzet min bedrijfskosten = bedrijfsresultaat

Nettowinst na belasting

In bovenstaande berekening is geen rekening gehouden met de belasting die u nog moet afdragen aan de Belastingdienst. Het bedrijfsresultaat na het betalen van de belasting is het bedrag wat u daadwerkelijk te besteden heeft, uw nettowinst.

Inzicht in uw bedrijfswinst

Om inzicht te krijgen in uw bedrijfswinst is het slim om een goede boekhouding bij te houden. Zo ziet u in één oogopslag de verhouding tussen de kosten en uw omzet. Probeer daarom e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uit en ervaar het gemak.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Hulp nodig?

Een accountant of boekhouder kan u helpen om uw bedrijfsresultaat te berekenen.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie