Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Bedrijfsnaam bedenken

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Je hebt eindelijk de stap genomen om een eigen bedrijf te starten. Je weet precies wat je gaat verkopen of welke dienst je gaat aanbieden. Het enige waar je nog niet over nagedacht hebt is hoe je bedrijf gaat heten. Een bedrijfsnaam bedenken is best een lastige klus. Daarom delen wij een aantal tips zodat jij de perfecte naam voor jouw bedrijf kiest.

Inhoudsopgave

Wat is een goede bedrijfsnaam?

Wanneer je een bedrijfsnaam gaat kiezen is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Allereerst bepaal je wat je wil uitstralen met je bedrijf. Bepaal je identiteit: waar sta je voor, wat ga je verkopen of aanbieden en op welke manier ga je dit doen? Houd de omschrijving van je bedrijf beknopt, zodat je hier een pakkende bedrijfsnaam aan kunt koppelen.

Houd rekening met de volgende regels wanneer je een bedrijfsnaam gaat kiezen:

  • Kies een onderscheidende en originele bedrijfsnaam
  • Voorkom misleiding met je bedrijfsnaam. Doe in je bedrijfsnaam geen beloftes die je niet waar kan maken. Zo is de bedrijfsnaam ‘Kapsalon het Ventieltje’ niet geschikt voor een fietsenwinkel.
  • Kies een duidelijke en pakkende bedrijfsnaam
  • Ga voor een eenvoudige bedrijfsnaam
  • Sommige beroepen zijn wettelijk beschermd. Denk hierbij aan een arts of advocaat. Je moet de juiste papieren hebben om deze titel te mogen gebruiken
  • Je mag de naam van iemand anders niet gebruiken
  • Je bedrijfsnaam mag niet te veel lijken op die van je concurrent
  • Gebruik geen bestaande merknaam in je bedrijfsnaam

Denk aan de toekomst

Ben je van plan om in de toekomst je bedrijf verder uit te breiden? Houd hier dan ook rekening mee bij het kiezen van je bedrijfsnaam. Misschien droom je ervan om internationaal te gaan opereren. Kies dan een bedrijfsnaam die goed uit te spreken en te begrijpen is in een andere taal. Denk goed na over waar jij jezelf en je bedrijf ziet over een aantal jaar en kies een bedrijfsnaam die daar bij past.

Spreek je doelgroep aan

Je weet precies wat je wil uitstralen met je bedrijf, maar heb je ook aan je doelgroep gedacht? De naam van je bedrijf moet namelijk niet alleen jou, maar ook je (toekomstige) klanten aanspreken. Bepaal welke doelgroepen jij wil bereiken en pas hier je bedrijfsnaam op aan. Een student wil bijvoorbeeld op een heel andere manier aangesproken worden dan een fiscalist.

 

Tip: Maak een top 10 van de bedrijfsnamen die je in gedachte hebt. Vraag input van vrienden en familie voor wat extra inspiratie.

KVK-bedrijfsnaam checken

Nu je een aantal mogelijke bedrijfsnamen bedacht hebt, is het tijd om een keuze te maken. Heb je een favoriet? Check dan of deze nog beschikbaar is bij de Kamer van Koophandel. Wanneer de bedrijfsnaam die jij in gedachte hebt al bezet is, wil dit niet zeggen dat je deze helemaal niet meer kunt kiezen.

 

Tip: Is je bedrijfsnaam beschikbaar? Check dan ook direct of de domeinnaam nog vrij is. Wel zo handig als je een website nodig hebt voor je bedrijf.

Veelgestelde vragen

Hoe bedenk je een bedrijfsnaam?

     
Een bedrijfsnaam bedenk je door goed na te denken over waar je bedrijf voor staat en wat je precies gaat bieden of leveren aan je klant. Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam herkenbaar, uniek en tijdloos is.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie