Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Consolidatie

Misschien heeft u wel eens gehoord van financiële consolidatie bij bedrijven. Maar wat is het precies, is het verplicht en hoe past u het toe? Dat leest u in dit artikel.

Consolidatie heeft trouwens meerdere betekenissen (zoals een medische en een bestuurskundige betekenis), maar hier gaat het over de boekhoudkundige term consolidatie.

Wat is consolidatie?

Consolidatie is het samenvoegen van alle financiële gegevens van uw moeder- en dochterbedrijven. Zo ontstaat er een complete jaarrekening voor uw hele bedrijf. Op die manier ziet u, in één overzicht, wat de financiën zijn van alle onderdelen van uw bedrijf, in plaats van alles in aparte overzichten. Consolideren doet u alleen als de dochterondernemingen samen een groep vormen met een centrale leiding. Dit samen is de zogenaamde groepsmaatschappij.

Voordelen consolidatie

Het voordeel van consolidatie is dat u in een keer voor het hele bedrijf ziet wat de financiële situatie is. Ook ziet u in een oogopslag welke onderdelen het beste presteren, maar ook natuurlijk welke het minder goed doen.

Is consolidatie verplicht?

Als groepshoofd van verschillende dochterondernemingen kan het verplicht zijn om bij de jaarrekening alle dochterbedrijven mee te nemen. Bespreek daarom met uw accountant/boekhouder of consolidatie voor uw bedrijf verplicht is.

Wanneer gebruikt u consolidatie?

Er zijn verschillende redenen om consolidatie toe te passen:

  • Als u verschillende rechtspersonen of rechtsvormen gebruikt. Bijvoorbeeld als u een stichting en eenmanszaak voert, onder één bedrijf. U kunt de cijfers van beide onderdelen dan samenvoegen, via consolidatie.
  • Als u bedrijven heeft in verschillende landen, dus meerdere vestigingen van hetzelfde moederbedrijf.

Hoe past u consolidatie toe?

Als u gaat consolideren, moet u meer doen dan alleen de gegevens van alle onderdelen bij elkaar optellen. Denk hierbij aan de balans en de winst-en-verliesrekening. U moet namelijk ook gebruik maken van ‘eliminatieboekingen’. Alle transactie die tussen de verschillende losse onderdelen hebben plaatsgevonden, moet u weghalen (oftewel ‘elimineren’). Op deze manier blijven alleen de transacties met derden over.

Zelf toepassen?

Zoals u kunt zien is het toepassen van consolidatie een boekhoudkundig en technisch proces. Dit wordt daarom bijna altijd door een accountant of boekhouder gedaan. Bent u op zoek naar een goede accountant om u te ondersteunen? Kijk op onze accountantslijst voor een betrouwbare accountant of boekhouder bij u in de buurt.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie