Claim nu
15 maanden gratis

Rechtsvormen

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 11-04-2024

Het starten van je eigen bedrijf is een spannende stap. Na het schrijven van het ondernemingsplan en het doen van de ondernemerscheck is het tijd om te kiezen voor de juiste rechtsvorm. De rechtsvorm heeft invloed op je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. In dit artikel lees je meer over de verschillende rechtsvormen, wat deze betekenen en voor welke jij het beste kunt kiezen als startende. Lees snel verder.

Inhoudsopgave

Wat is een rechtsvorm?

Wanneer jij start met ondernemen en je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, dien je ook een rechtsvorm te kiezen. Een rechtsvorm geeft aan hoe je juridisch alles vastlegt. Ga je bijvoorbeeld alleen te werk of samen met iemand? Deze keuzes bepalen welke vorm bij jou past, wat voor belastingverplichtingen je hebt en hoe je aansprakelijk bent.

Welke rechtsvormen zijn er?

Er zijn verschillende rechtsvormen in Nederland. Het verschil zit in de rechtspersoonlijkheid. Je hebt rechtsvormen met én zonder rechtspersoonlijkheid. Wanneer jij een vorm kiest zonder rechtspersoonlijkheid ben je met je privévermogen aansprakelijk. Stel je maakt schulden met je bedrijf, kan dit privé op jou (en je partner) verhaald worden. Denk dus goed na welke rechtsvorm het beste past bij jou. Zorg ook voor partnerschapsvoorwaarden om aansprakelijkheid van je partner te voorkomen.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Besloten vennootschap (bv) Eenmanszaak
Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof)
Coöperatie Maatschap
Stichting  

Besloten vennootschap (bv)

Een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit wil zeggen dat je niet aansprakelijk bent met je privévermogen. Je kunt samen of alleen een bv oprichten. Wil je een bv oprichten? Dan moet je naar de notaris. Hier zitten kosten aan verbonden. Met een bv doe je als rechtspersoon btw-aangifte. Heeft je bv een jaaromzet van maximaal € 20.000? Maak dan gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR).

Naamloze vennootschap (nv)

Heb je geld nodig voor de start van je bedrijf? Kies dan voor een nv. Aandeelhouders brengen geld in je bedrijf.

 

Let op: Aandeelhouders mogen meebeslissen over je bedrijf.

Het minimum startkapitaal voor een nv is € 45.000. In een nv ben je in principe niet aansprakelijk met privévermogen. Voor deze oprichting ga je ook weer naar de notaris.

Vereniging

Wensen of doelen bereiken, zonder daar winst mee te behalen? Kies dan voor de rechtsvorm vereniging. Je mag als vereniging wel winst maken, maar deze investeer je terug in de vereniging voor activiteiten. De winst mag niet verdeeld worden onder de leden.

Coöperatie

Een coöperatie is een vereniging met een bedrijf, waarbij het niet gaat om het behalen van zo veel mogelijk winst. Kies je voor een coöperatie dan ben je met minimaal twee personen. In een coöperatie profiteer je van de voordelen van een collectief. Dit zit in gezamenlijke inkoop of marketing.

Stichting

Een stichting is ook een organisatie zonder winstdoel. De focus ligt op het behalen van een maatschappelijk sociaal of ideëel doel. Ook hier geldt weer, je mag met een stichting winst maken, al is de voorwaarde dat je de winst investeert in het behalen van het ideële doel.

"Tijdens de start van je bedrijf maak je met een eenmanszaak gebruik van belastingvoordelen."

Eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest gekozen rechtsvorm onder startende ondernemers. Je bent de enige verantwoordelijke voor het bedrijf. Met deze rechtsvorm richt je snel en eenvoudig je bedrijf op. Je schrijft je bedrijf online in bij het Handelsregister van de KVK. Vanuit deze aanmelding wordt automatisch door de Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent voor de btw. Tijdens de start van je bedrijf maak je met een eenmanszaak gebruik van belastingvoordelen. Ideaal wanneer je winst nog niet zo hoog is. Een nadeel van een eenmanszaak is je dat met je privévermogen aansprakelijk bent.

Daarnaast ben je met een eenmanszaak wettelijk verplicht om een administratie bij te houden. De boekhouding is hier een onderdeel van. Vaak wordt het bijhouden van de boekhouding gezien als een saaie en tijdrovende klus. Gelukkig bespaar je met e‑Boekhouden.nl veel tijd, die je weer investeert in de groei van je bedrijf. Ga direct succesvol boekhouden en probeer e‑Boekhouden.nl vandaag nog gratis uit. Voor startende ondernemers zijn de eerste vijftien maanden gratis.

Claim nu
15 maanden gratis

 
 

Waar moet ik op letten?

Sommige rechtsvormen hebben een startkapitaal nodig. Het verschilt per vorm wat het kapitaal is en eventuele andere eisen zijn. Kies je voor een bv, nv of cv, dan heb je en startkapitaal nodig van € 45.000. Kies je voor een eenmanszaak of vof, dan hoef je geen startkapitaal te hebben.

Vennootschap onder firma (vof)

Samen een bedrijf starten? Dat kan! Als rechtsvorm kun je dan kiezen voor een vof. Iedereen die in de vof zit, brengt iets in. Dit kan zijn geld, maar ook goederen of diensten.

Commanditaire vennootschap (cv)

Ben je van plan om een vof te starten maar heb je te weinig geld om in te leggen? Dan kun je kiezen voor een commanditaire vennootschap. In deze rechtsvorm kun je geldschieters toelaten. Zij worden een stille vennoot. Met andere woorden: een commanditaire vennoot.

Maatschap

Ben je met een groep zelfstandig ondernemers werkzaam in hetzelfde beroep? Bijvoorbeeld als fysiotherapeut, advocaat of tandarts? Dan kunnen jullie samen voor de rechtsvorm maatschap kiezen. Onder een gemeenschappelijke naam werk je samen met je partners (maten) aan het gemeenschappelijke beroep.

"De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv)."

Welke rechtsvorm kies ik?

Om een goede keuze te maken in het soort rechtsvorm, bekijk je eerst welke rechtsvorm past bij mijn bedrijf? Kijk bijvoorbeeld hoe je wil samenwerken. Ga je alleen aan de slag of ga je ook met anderen werken? Daarna kijk je hoe je aansprakelijk wil zijn en kijk wat voor jou het meest voordelig is met belastingen.

De meeste startende ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv). In de start fase van je bedrijf, wanneer je nog niet veel winst maakt, zijn deze rechtsvormen erg interessant. Je hebt namelijk vaak recht op belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Ga je ondernemen met meerdere personen? Dan kun je kiezen uit verschillende rechtsvormen. De vennootschap onder firma (vof) wordt veel gekozen.

Via de website van de Kamer van Koophandel doe je eenvoudig een test om erachter te komen welke rechtsvorm het beste past bij jou.

 

Tip: Zorg ervoor dat je alles goed regelt, ongeacht welke rechtsvorm je kiest. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en verklein je mogelijke risico's. Dit doe je onder andere met duidelijke contracten en verzekeringen.

Heb je uiteindelijk een rechtsvorm gekozen en heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan bepaalt de Belastingdienst jouw omzetbelastingnummer (ob-nummer) en je btw-indentifcatienummer (btw-id).

Veelgestelde vragen

Is een zzp een rechtsvorm?

     
Nee, zzp is geen rechtsvorm. Zelfstandige zonder personeel of freelancers vallen onder de rechtsvorm eenmanszaak.

Wat is de rechtsvorm van een bedrijf?

     
De rechtsvorm van een bedrijf kies je wanneer je je gaat inschrijven bij de KVK. De rechtsvorm bepaalt je belastingverplichtingen en je aansprakelijkheid.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie