Claim nu
15 maanden gratis

Vof: Vennootschap onder firma

Een vof, misschien heb je er al ooit iets over gehoord, of wil je zelfs een vof beginnen. Maar wat is het precies en hoe start je een vof? Dat lees je in dit artikel!

Wat is een vof?

Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijfsvorm, waarbij je met meerdere mensen een onderneming start. Het is dus een van de zogenaamde rechtsvormen, zoals ook de eenmanszaak of de bv. Je kunt een vof niet alleen starten, maar dit moet altijd met verschillende personen. De ondernemers die samen in de vof zitten, worden vennoten genoemd.

Voor- en nadelen vof

De vennootschap onder firma heeft verschillende voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Het kost weinig moeite om een vof op te richten (dit leggen we verderop nog verder uit).
  • In tegenstelling tot een bv, heb je bij een vof geen startkapitaal nodig.
  • Je bent met meerdere personen in het bedrijf en zo kun je makkelijker een bedrijf opstarten. Bijvoorbeeld door gezamenlijk evenveel geld in te leggen voor de opstartkosten die je misschien hebt.
  • Je kunt met een vof gebruikmaken van belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Nadelen:

  • Omdat je met meerdere mensen in een bedrijf zit, zul je afspraken moeten maken en jezelf hieraan moeten houden. Je hebt daarom misschien minder vrijheid dan dat je bij een eenmanszaak zou hebben.
  • Net als bij een eenmanszaak ligt de aansprakelijkheid (als de vof schulden heeft) bij jou en je vennoten. Je kunt dus met jouw rivégeld de schulden van het bedrijf moeten betalen als het ooit zover zou komen.

Vof oprichten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bv (waarbij je naar de notaris moet), is een vennootschap onder firma vrij eenvoudig op te richten. Je kunt je, net zoals bij een eenmanszaak, direct inschrijven bij de KvK. Wil je meer weten over hoe je een eigen bedrijf start, lees dan het Stappenplan eigen bedrijf starten.

Vennootschapscontract

Wat belangrijk is bij het oprichten van een vof, is dat je duidelijke afspraken maakt met je andere vennoten. Je stelt dan een zogenaamd vennootschapscontract op. Hierin zet je bijvoorbeeld wat iedere vennoot inbrengt. De een kan geld inbrengen, de andere kennis of bijvoorbeeld een klantenkring. Maar ook wat er gebeurt als een van de vennoten ziek wordt of wat er moet gebeuren als de vof (bijvoorbeeld omdat deze failliet gaat) gestopt gaat worden, neem je mee in het vennootschapscontract.

Welke belasting betaal ik met een vof?

Net zoals de meeste ondernemers moet je btw afdragen en dus btw-aangifte doen. Hierdoor kun je btw die je hebt betaald, terugvragen via de voorbelasting.

Naast de btw-aangifte, die je per maand, kwartaal of jaar doet, heb je ook te maken met inkomstenbelasting. Je moet namelijk belasting betalen over jouw deel van de winst.

Boekhouding opzetten voor een vennootschap onder firma

Als vof is het verplicht om een administratie bij te houden. De cijfers uit je boekhouding gebruik je voor de btw-aangifte en inkomstenbelasting. Daarnaast is het heel handig te weten hoe je bedrijf ervoor staat. Welke onderdelen van de vof presteren goed, welke minder? Kun je ergens kosten op besparen? Dat soort gegevens haal je allemaal uit je boekhouding.

Online boekhouden voor vof

Wil je nu op een gemakkelijke en snelle manier boekhouden met jouw vof? Start dan nu met hét boekhoudprogramma voor iedere vof, bv of eenmanszaak. Probeer e‑Boekhouden.nl gratis uit!

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie