Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Kasboek

Het kasboek, een oude term uit de boekhoudwereld. Wat is het kasboek en wanneer maak je gebruik van een kasboek? Je leest het in dit artikel.

Wat is een kasboek?

Het kasboek gebruik je als je een onderneming hebt waarin contant geld wordt gebruikt. Bijvoorbeeld als je een winkel of een horecabedrijf hebt. Betalen jouw klanten onder andere met munt- en briefgeld, dan moet je een kasboek bijhouden.

Wat zet je in het kasboek?

Alle transacties die in en uit jouw kassa gaan (alle contante betalingen), houd je bij in het kasboek. Er zijn van vroeger uit eigenlijk twee betekenissen voor de term kasboek, die veel met elkaar te maken hebben. Er zijn twee soorten kasboeken:

  1. Een overzicht waar alle contante betalingen in worden bijgehouden. Dit werd vroeger in een boek gedaan (vandaar het woord kasboek), tegenwoordig vaak in een Excelbestand. Meestal werd het kasboek aan het eind van de dag gecontroleerd.
  2. Een onderdeel van de complete boekhouding. Als je werkt met een online boekhoudprogramma, zit daar vaak ook een ingebouwd kasboek in. Hier voer je handmatig (of geautomatiseerd) alle kastransacties van een bepaalde periode in.

 

Veel ondernemers werken met beide soorten kasboeken. Zo wordt dan, bijvoorbeeld tijdens de openingstijden van de winkel, de kas bijgehouden (in een kassa). Aan het eind van de dag wordt dan de kas gecontroleerd. De volledige kas wordt een keer per periode in de boekhouding toegevoegd aan het kasboek.

Hoe vul je een kasboek?

Je kunt jouw kasboek handmatig of automatisch bijhouden. Als je met contant geld werkt, heb je vaak een kassa. Daarin worden alle betalingen, zowel contant als elektronisch, bijgehouden. Je kunt vervolgens handmatig alle contante betalingen in jouw kasboek opnemen. Maar je kunt ook jouw kassa koppelen aan je administratie, zodat alle contante betalingen direct in je boekhouding worden verwerkt, dit voorkomt bovendien veel voorkomende kasverschillen.

Kasboek: heel gemakkelijk in e‑Boekhouden.nl

Heb je contante betalingen gedaan, of ontvangen? Dan voer je deze heel eenvoudig in in jouw boekhouding, met e‑Boekhouden.nl.

Ook hebben we handige koppelingen met kassasystemen, zodat de betalingen vanuit jouw kassa direct in je boekhouding worden geplaatst. Je hoeft dan niet meer een handmatig kasboek bij te houden, maar je automatiseert je boekhouding. Op die manier bespaar je veel tijd!

Probeer e‑Boekhouden.nl nu gratis en vrijblijvend uit, of neem contact met ons op voor meer informatie.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie