Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Kasboek

Het kasboek, een oude term uit de boekhoudwereld. Wat is het kasboek en wanneer maakt u gebruik van een kasboek? U leest het in dit artikel.

Wat is een kasboek?

Het kasboek gebruikt u als u een onderneming heeft waarin contant geld wordt gebruikt. Bijvoorbeeld als u een winkel of een horecabedrijf heeft. Betalen uw klanten onder andere met munt- en briefgeld, dan moet u een kasboek bijhouden.

Wat zet u in het kasboek?

Alle transacties die in en uit uw kassa gaan (alle contante betalingen), houdt u bij in het kasboek. Er zijn van vroeger uit eigenlijk twee betekenissen voor de term kasboek, die veel met elkaar te maken hebben. Er zijn twee soorten kasboeken:

  1. Een overzicht waar alle contante betalingen in worden bijgehouden. Dit werd vroeger in een boek gedaan (vandaar het woord kasboek), tegenwoordig vaak in een Excelbestand. Meestal werd het kasboek aan het eind van de dag gecontroleerd.
  2. Een onderdeel van de complete boekhouding. Als u werkt met een online boekhoudprogramma, zit daar vaak ook een ingebouwd kasboek in. Hier voert u handmatig (of geautomatiseerd) alle kastransacties van een bepaalde periode in.

 

Veel ondernemers werken met beide soorten kasboeken. Zo wordt dan, bijvoorbeeld tijdens de openingstijden van de winkel, de kas bijgehouden (in een kassa). Aan het eind van de dag wordt dan de kas gecontroleerd. De volledige kas wordt een keer per periode in de boekhouding toegevoegd aan het kasboek.

 

Hoe vult u een kasboek?

U kunt uw kasboek handmatig of automatisch bijhouden. Als u met contant geld werkt, heeft u vaak een kassa. Daarin worden alle betalingen, zowel contant als elektronisch, bijgehouden. U kunt vervolgens handmatig alle contante betalingen in uw kasboek opnemen. Maar u kunt ook uw kassa koppelen aan uw administratie, zodat alle contante betalingen direct in uw boekhouding worden verwerkt, dit voorkomt bovendien veel voorkomende kasverschillen.

Kasboek: heel gemakkelijk in e-Boekhouden.nl

Heeft u contante betalingen gedaan, of ontvangen? Dan voert u deze heel eenvoudig in in uw boekhouding, met e-Boekhouden.nl.

Ook hebben we handige koppelingen met kassasystemen, zodat de betalingen vanuit uw kassa direct in uw boekhouding worden geplaatst. U hoeft dan niet meer een handmatig kasboek bij te houden, maar u automatiseert uw boekhouding. Op die manier bespaart u veel tijd!

Probeer e-Boekhouden.nl nu gratis en vrijblijvend uit, of neem contact met ons op voor meer informatie.

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie