Gratis uitproberenZonder verplichtingen
Wij bestaan 20 jaar! Lees meer >

Cashflow - Kasstroom

De geldstromen van uw onderneming zijn een belangrijk onderdeel van uw financiële strategie. Wanneer u bijvoorbeeld een aantal rekeningen moet betalen is een gezonde liquiditeit belangrijk.

Als u nog geld van klanten moet krijgen, en u rekeningen nu niet kan betalen, dan is de cashflow niet in orde. U kunt daardoor te maken krijgen met betalingsproblemen. Wij geven uw graag meer informatie en tips over een positieve cashflow, zodat uw geldstromen goed inzichtelijk zijn.

Wat is cashflow?

De betekenis van cashflow (Engelse term) is kasstroom. Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel geld er binnenkomt en ook weer uitgaat. Het is de graadmeter voor de levensvatbaarheid van een bedrijf. Bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt, waardoor u failliet zou kunnen gaan.

Vergelijk het eens met een huishouden. Als u aan het einde van de maand niet genoeg geld heeft om uw boodschappen en hypotheek te betalen, heeft u een negatieve cashflow. Uw uitgaven zijn groter dan de inkomsten, waardoor u moet lenen of uw spaargeld moet opmaken. Als dit te lang duurt, gaat u failliet.

cashflow - kasstroom

Waarvoor wordt cashflow gebruikt?

Inzicht in uw cashflow is erg belangrijk om te meten hoe het met uw bedrijf gaat. Als u veel facturen heeft verstuurd, staat dit op de winst- en verliesrekening als winst. Terwijl de cashflow pas positief is op het moment dat deze facturen ook daadwerkelijk zijn betaald. Een negatieve cashflow kan betekenen dat u failliet gaat, terwijl dit bij een negatieve winst niet het geval is.

Cashflow berekenen

Hoe berekent u de cashflow van uw onderneming? Dit kan door het maken van de volgende rekensom; u trekt al het geld wat u uitgeeft van het bedrag dat er bij uw bedrijf binnenkomt in een bepaalde periode.

Inkomend geld – uitgaand geld = cashflow

Bij deze berekening moet u rekening houden met alle inkomsten en uitgaven van uw bedrijf, dus bijvoorbeeld ook belasting en inkomsten uit eventuele beleggingen.

 

Hulp bij het berekenen van het kasstroomoverzicht

 

Boekhoudprogramma

Gebruik het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl, zodat u eenvoudig uw kasstroom beheert.

Hierdoor krijgt u meer inzicht in de inkomsten en uitgaven van uw onderneming. Probeer e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uit.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Tijdelijke negatieve cashflow

Een tijdelijke negatieve cashflow kan altijd gebeuren. Als u een keer moet investeren, kan het zijn dat u die maand een negatieve cashflow heeft. Dit is zeker geen ramp als de cashflow de rest van het jaar weer positief is. Vergeet in ieder geval niet om dit goed in de gaten te houden.

Tips voor een gezondere kasstroom

  • Zorg dat klanten uw facturen makkelijk en snel kunnen betalen, door bijvoorbeeld een iDeal-link op uw facturen te plaatsen. Dit betekent vaak dat u uw geld sneller ontvangt.
  • Bied meerdere betaalopties aan, zodat uw klant altijd een mogelijkheid heeft om te betalen.
  • Vermeld de betalingsvoorwaarden op uw facturen, zodat de klant hier van op de hoogte is.
  • Betaal uw eigen facturen zo laat mogelijk, maar wel binnen het betalingstermijn.

Kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht word altijd afgesloten met een aansluiting op de begin- en eindsaldi van de liquide middelen van uw onderneming.

Deze wordt onderverdeelt in drie onderdelen:

  • Operationele activiteiten.
  • Investeringen.
  • Financieringen.

De zakelijke balans en de resultatenrekening geven onvoldoende inzicht over hoe liquide bedrijfsmiddelen precies zijn besteed. Daarom is er een berekening nodig die de kasstroom in beeld brengt.

Directe methode

De directe methode is gebaseerd op de grootboekkaarten van alle liquide middelen van uw onderneming. Door de kas- en bankoverzichten te controleren krijgt u een overzicht van alle inkomsten en uitgaven.

Indirecte methode

Bij de indirecte methode word er uitgegaan van het bedrijfsresultaatIn het bedrijfsresultaat zijn gegevens verwerkt waar u correcties op toe kunt passen voor het inzichtelijk maken van het kasstroomoverzicht. Denk hierbij aan specifieke kosten, afschrijvingen en voorzieningen.

 


Veelgestelde vragen  
 

Wat is kasstroom?

Groen vinkje      
De betekenis van kasstroom is geldstroom of ook wel cashflow genoemd. Ondernemers gebruiken deze betekenis om het verschil tussen inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode (een maand, een jaar) van hun onderneming in kaart te brengen.

Wat is een kasstroom analyse?

Groen vinkje      
Een kasstroom analyse is een financieel overzicht waarbij u inzicht krijgt over de verdeling van liquide middelen van uw onderneming. Zo kunt u in een specifieke periode bekijken hoe geld in en uit uw bedrijf stroomt. Door het opstellen van een kasstroomoverizcht krijgt u sneller inzichtelijk hoeveel geld er beschikbaar is.

Wat is een cashflow plan?

Groen vinkje      
Door middel van een cashflow planning maakt u bedrijfsmatig inzichtelijk wanneer u overtollig geld (exces cash) verwacht. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld financiële reserveringen plannen voor investeringen of het uitkeren van dividend. Cashflow planning vertelt u precies hoeveel geld uw onderneming veilig kan investeren of uitkeren.
 

Probeer ons boekhoudprogramma nu gratis uit

Wilt u ook gemakkelijk uw cashflow inzichtelijk maken vanuit uw boekhouding? Maak dan gebruik van e-Boekhouden.nl.

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie