Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Uurtarief ZZP

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Yes, je bent gestart met je eigen onderneming! Nu is het tijd om je uurtarief te bepalen. Dit is het moment waarop jij jouw passie, vaardigheden en unieke talent of aanbod, omzet in waarde met een concreet tarief. Lees in dit artikel hoe jij je uurtarief berekent.

Inhoudsopgave

Zzp uurtarief berekenen

Je houdt bij het berekenen van je zzp uurtarief rekening met verschillende punten. Om te beginnen moet je zelf een idee hebben van welk bedrag jij als inkomen nodig hebt. Daarnaast kijk je naar jouw ervaring, wat concurrenten vragen en hoe jij in de markt ligt. Is er bijvoorbeeld weinig concurrentie, dan kun je een hoger uurtarief vragen dan wanneer er op elke hoek van de straat een concurrent zit.

Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Een stappenplan:

Je bepaalt jouw uurtarief aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1: Breng je bedrijfskosten in kaart

Als zzp'er zijn er verschillende zakelijke kosten die je betaalt. Denk hierbij onder andere aan de kosten van een werkplek, verzekeringen en administratie. Per type onderneming kunnen de kosten variëren. De volgende onderdelen vallen onder bedrijfskosten:

  • Huur/hypotheek werkplek
  • Gas, water, elektra
  • Verzekeringen (zorg, aansprakelijkheid, brand, rechtsbijstand)
  • Administratie (boekhouder, software)
  • Abonnementen (internet, software, marketing, website, social media)
  • Kantoorartikelen en inventaris
  • Onderhoud (bijv. pand, gereedschap)
  • Reiskosten (brandstof, ov)

Stap 2: Bepaal welk bedrag jij graag als maandinkomen wil

Maak een inschatting van het bedrag dat jij per maand wil verdienen. Zie dit als het loon dat je zou vragen wanneer je voor een werkgever werkt. Je kan ervoor kiezen om erg laag in te zetten en je persoonlijke vaste lasten als minimumbedrag te kiezen. Maar je kan ook een hoger maandinkomen rekenen zodat je meer ruimte krijgt om bijvoorbeeld te sparen. Het is slim om hier een realistische inschatting van te maken. Reken vervolgens uit wat je met dit bedrag als jaarinkomen hebt.

Wanneer je in loondienst bent, krijg je vakantiegeld en pensioenopbouw. Als ondernemer krijg je deze bedragen niet. Houd hier dus rekening mee. Je kunt deze bedragen ook meenemen in het bepalen van je uurtarief. Om je een richtlijn te geven: Gemiddeld wordt er in loondienst over een jaarsalaris 8% vakantiegeld en 2% pensioenopbouw gerekend.

Stap 3: Begroot welke omzet je moet behalen

Je omzet moet genoeg zijn om de zakelijke kosten en jouw gewenste inkomen te betalen. Stel, je zakelijke kosten bedragen € 12.520 en je gewenste bruto inkomen is € 36.200. Dan is de omzet die je moet behalen € 12.520 + € 36.200 = € 48.720. Ga bij jezelf na of dit een realsitisch doel is en stel waarnodig bij.

Stap 4: Bereken je declarabele uren

Je kan als ondernemer niet alle uren die je werkt declareren aan je klanten. Je moet namelijk ook tijd besteden aan andere taken, zoals marketing, administratie en afspraken.

Om te weten hoeveel uren je kunt declareren, moet je eerst berekenen hoeveel uren je in totaal werkt. Ga uit van een fulltime werkweek van 40 uur, of 260 werkdagen per jaar. Daar haal je dan de feestdagen en vakantiedagen vanaf. Je houdt dan 230 werkdagen per jaar over.

Stel dat 70% van je uren declarabel zijn. Dan kun je 1288 uren declareren per jaar. Dit is belangrijk om te weten, want het heeft invloed op je uurtarief.

Stap 5: Bereken je uurtarief - gratis template uurtarief berekenen

Met goed inzicht in de kosten, declarabele uren en de minimale omzet kun je jouw uurtarief berekenen op basis van je gewenste inkomen. Nu je alle stappen hebt doorlopen is het tijd om je uurtarief te berekenen. Gebruik hiervoor het gratis template.

Hoeveel belasting reken ik als zzp'er over mijn uurtarief?

Het kan per product of dienst verschillen hoeveel btw je op je uurtarief rekent. Over het algemeen reken je 21% btw over je producten en diensten. Dit doe je onderaan de factuur. Wanneer je werkt met bijvoorbeeld eten en drinken, zit daar 9% btw op. In sommige gevallen verleg je de btw of gebruik je btw-vrijstelling, dan reken je 0% btw.

Veelgestelde vragen

Welk uurtarief moet je als zzp'er minimaal hebben?

     
Er geldt geen wettelijk minimumtarief voor zzp'ers.

Is zzp uurtarief inclusief btw?

     
Je berekent je uurtarief in eerste instantie altijd zonder btw. Zodra je dit communiceert met klanten, reken je er wel btw over. Dat zet je onder andere apart op de factuur.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie