Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Privé auto zakelijk gebruiken

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 11-01-2024

Wanneer je start met ondernemen moet je over veel zaken nadenken. Zo ook over je autogebruik: blijf je privé rijden of zet je jouw auto op de zaak? Voordat je deze keuze maakt is het belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen. Er zijn namelijk een aantal fiscale verschillen tussen een bedrijfsauto en een privéauto.

Inhoudsopgave

Auto van zakelijk naar privé overzetten Belastingdienst

Voor sommige ondernemers die hun auto op de zaak hebben staan, kan het interessant zijn om deze om te zetten naar privé. De auto geldt dan als privébezit en staat dus niet meer op de balans van je bedrijf.

Het grootste voordeel van een bedrijfsauto, is dat je profiteert van een aantal belastingvoordelen. Zo mag je alle kosten die je maakt aftrekken van je winst. Denk aan brandstof, onderhoud en parkeerkosten. Op deze manier verlaag je de winst en betaal je minder belasting.

Daarentegen zijn er ook nadelen. Zo krijg je te maken met bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je bedrijfsauto. Deze bijtelling kun je zien als een soort financiële compensatie die je betaalt aan de Belastingdienst, omdat je jouw bedrijfsauto ook privé gebruikt. De bijtelling wordt bij je salaris opgeteld en hier betaal je vervolgens weer loonbelasting over.

Er zijn situaties waarbij het interessant kan zijn om je zakelijke auto om te zetten naar privé. Wanneer je minder dan 10 procent van alle kilometers zakelijk rijdt, is dit zelfs verplicht. Je betaalt dan geen bijtelling en kunt € 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken van je winst. Ook wanneer je een duurdere auto hebt, kan het interessant zijn om deze om te zetten naar privé vanwege de hoge bijtelling.

 

Let op: Houd altijd een kilometerregistratie bij. Zo bewijs je hoeveel kilometers je per jaar zakelijk en privé rijdt. Op deze manier kun je profiteren van de €0,23 kilometervergoeding.

Hoe werkt bijtelling zakelijke auto?

Wanneer je met een zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van je auto en hangt af van de datum eerste toelating. Hier betaal je inkomstenbelasting over. De meeste auto's hebben een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde. Rijd je een elektrische auto, waterstofauto of zonnecelauto? Dan is het bijtellingspercentage minder. Op deze manier wordt duurzamer rijden gestimuleerd.

 

Wist je dat: Wanneer je met een zakelijke auto per jaar 500 kilometer of minder privé rijdt, heb je geen bijtelling. Dit moet je wel kunnen aantonen door middel van je kilometerregistratie.

Voor- en nadelen aanschaf privéauto

Voordelen aanschaf privéauto:
  • De auto blijft jouw eigendom
  • Je hoeft geen btw of bijtelling af te dragen voor privégebruik
  • Je mag € 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken van je winst voor de inkomstenbelasting
Nadelen aanschaf privéauto:
  • De aanschafkosten en niet-zakelijke kosten kun je niet aftrekken
  • De autokosten kun je niet van je winst aftrekken, behalve de zakelijke kilometers

Overzicht van aftrekposten, bijtelling en kilometerregistratie

  Auto privé Auto zakelijk
Aftrekposten btw-aangifte Btw over zakelijke autokosten. Let op: dus niet de btw over privékilometers. Btw over zakelijke autokosten. Let op: dus niet de btw over privékilometers.
Aftrekposten inkomstenbelasting € 0,23 per zakelijke kilometer. Alle autokosten, exclusief btw. Denk aan onderhoud, verzekeringen, parkeren en benzine.
Bijtelling Nee, je krijgt niet te maken met bijtelling. Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Ja. Rijd je per jaar 500 kilometer of minder privé? Nee.
Kilometerregistratie Ja, alle zakelijke kilometers moet je registreren. Rijd je meer dan 500 kilometer privé per jaar? Nee. Rijd je per jaar 500 kilometer of minder privé? Ja. Alle zakelijke en privé kilometers moet je registreren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel km mag je privé rijden met zakelijke auto?

     
Je mag per jaar maximaal 500 kilometer privé rijden zonder bijtelling te betalen. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je te maken met bijtelling.

Wanneer auto zakelijk of privé?

     
Gebruik je je auto minder dan 10% zakelijk, dan blijft deze privé. Wanneer je de auto voor meer dan 90% zakelijk gebruikt, ben je verplicht om deze op de zaak te zetten. In alle andere gevallen mag je zelf kiezen.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie