Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Urenregistratie bijhouden

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Als startende ondernemer ontkom je er eigenlijk niet aan, je urenregistratie. Een goede urenregistratie geeft inzicht in de verdeling van je uren over de taken en projecten die je voor je onderneming uitvoert.

Inhoudsopgave

Urenregistratie

Je hebt je urenregistratie onder andere nodig voor het urencriterium en het bepalen van je uurtarief. Urenregistratie helpt je ook bij de onderbouwing van facturen naar opdrachtgevers. Lees meer over de urenregistratie en hoe het jou helpt bij je onderneming in dit artikel.

Inzicht in je uren

Als zzp'er werk je vaak op basis van gewerkte uren. Des te belangrijker is een nauwkeurige urenregistratie. Door al je gewerkte uren goed te registreren houd je inzicht in hoeveel tijd je aan verschillende taken besteedt.

Dat is bijvoorbeeld handig bij het berekenen van je uurtarief. Ben je langer bezig met een bepaalde taak, dan weet je dat je daar meer vergoeding voor kunt vragen. Ook verantwoord je hiermee de facturen gemakkelijk aan een opdrachtgever.

Goed inzicht in je uren laat jou zien op welke punten je efficiënter te werk kunt gaan. Bijvoorbeeld door automatisering of uitbesteding. Maar ook om te zien welke taken of projecten rendabel zijn, of juist niet.

Mocht je op dit moment of in de toekomst medewerkers in dienst hebben, dan zorgt een duidelijke urenregistratie er ook voor dat alles goed gaat met het uitbetalen van loon.

 

Tip: Voor jou als zzp’s is het natuurlijk het fijnst als je jouw energie zo veel mogelijk kan richten op de service die je aan je klanten levert. Gebruik een tool waar alle onderdelen van je administratie samenkomen. Zoals e‑Boekhouden.nl. Probeer het gratis uit.

Urenregistratie app

Hoe kan jij jouw uren registreren? Er zijn verschillende manieren om je uren te registreren. Vroeger werd dit handmatig gedaan. Tegenwoordig laat je pen en papier lekker achterwegen. Er zijn verschillende (gratis) Excel templates die je kunt gebruiken, maar nu kiezen steeds meer mensen voor een urenregistratie app en software.

Een urenregistratie app brengt veel voordelen. Je kunt met de app altijd en overal bij je gegevens, het is niet foutgevoelig en je kunt veel administratieve processen beter stroomlijnen. Handig, zo houd je meer tijd over voor de leuke dingen zoals ondernemen!

 
 

Tip: Gebruik de app

Wil jij makkelijk en snel jouw uren registreren? Met de app van e‑Boekhouden.nl noteer je direct jouw uren per project of activiteit. Je kunt op dat moment ook meteen de kilometers registreren en daarmee de factuur opstellen. Het mooie is dat e‑Boekhouden.nl voor jou als startende ondernemer de eerste 15 maanden gratis is!

Claim nu
15 maanden gratis

7 voordelen van urenregistreren met e‑Boekhouden.nl

De app van e‑Boekhouden.nl is makkelijk in gebruik en boekhoudkennis is niet nodig. Met de app kun je:

 1. Makkelijk en direct je uren invoeren en verdelen per project.
 2. Gewerkte uren heel eenvoudig online registreren
 3. In een handomdraai meerdere gebruikers toevoegen en per medewerker gewerkte uren registreren
 4. Direct zien of je het urencriterium van 1.225 uur haalt
 5. Rechtstreeks gewerkte uren inclusief reistijd factureren aan je klanten
 6. Nauwkeurig meten hoeveel tijd er besteed wordt per taak door live de gewerkte uren aan een project of opdracht toe te wijzen
 7. Je urenregistratie altijd en overal inzien

Hoe moet ik mijn urenregistratie bijhouden?

Je kunt je uren op verschillende manieren bijhouden. Wat je doet bij het registreren van je uren is het koppelen van jouw gewerkte uren aan een taak of project en eventueel een opdrachtgever. Je schrijft dus per activiteit hoeveel tijd je eraan gewerkt hebt en voor welke opdrachtgever.

Om het overzichtelijk te houden is het slim om de volgende zaken per activiteit in te vullen:

 • Naam van de opdrachtgever: Dit kan een klant zijn of je eigen onderneming
 • Naam van de opdracht: Dit kan bijvoorbeeld zijn: 'Seo-project klant ABC', dit zijn dan declarabele uren een ander voorbeeld is wanneer je voor je eigen onderneming werk verricht: 'financiële administratie', dat zijn dan werkuren
 • Omschrijving van de activiteit: Bijvoorbeeld: Keyword onderzoek voor pagina's x, y en z

Is uren registreren verplicht?

Over het algemeen ben je niet verplicht om je uren te registreren. Je hebt het wel nodig wanneer je bijvoorbeeld aanspraak wil maken op bepaalde soorten ondernemersaftrek. Dan kan het namelijk zijn dat de Belastingdienst komt controleren of je voldoet aan het urencriterium. Daarvoor vragen zij informatie en bewijzen op. Met een goede urenregistratie geef je die direct aan de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een urenregistratie in Excel?

     
Je kunt kiezen voor een bestaand template of er zelf een opstellen. Zorg er in elk geval voor dat je een begin en eindtijd kunt invullen en dat je de naam van het project, de taak en de opdrachtgever kunt noteren. Nog makkelijker is het om je uren bij te houden in online software. Zoals die van e‑Boekhouden.nl.

Waar moet urenregistratie aan voldoen?

     
In de urenregistratie staat minimaal:
 • Naam opdrachtgever
 • Taak/activiteit
 • Begintijd
 • Eindtijd
 • Datum

Waarom urenregistratie?

     
Om recht te hebben op bepaalde ondernemersaftrek moet je aan de Belastingdienst aantonen dat je aan het urencriterium voldoet. Daarnaast geeft het je inzicht in waar je gewerkte uren aan besteedt worden.

Wat is urenregistratie?

     
Urenregistratie is het bijhouden van de gewerkte uren voor je onderneming. Je schrijft hierin hoeveel tijd je per taak besteedt. Je gebruikt dit voor overzicht in je tijd, factureren aan klanten en eventueel ook als bewijslast voor de Belastingdienst.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie