Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Ondernemer voor de Belastingdienst

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 22-11-2023

Wanneer je start met ondernemen is het handig om te weten of jij ondernemer bent voor in de inkomstenbelasting. Dit heeft namelijk gevolgen voor je aangiftes en aftrekposten en helpt je boetes te voorkomen. Daarnaast is het fijn een overzicht te hebben wat jou als startende ondernemer allemaal te wachten staat, dit kun je controleren aan de hand van een ondernemerschecklist.

In dit artikel vertellen we je alles over de OndernemersCheck en waar jij als startende ondernemer allemaal op moet letten. Lees snel verder.

Inhoudsopgave

OndernemersCheck Belastingdienst

De OndernemersCheck van de Belastingdienst is een hulpmiddel om erachter te komen of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Doe dit dus direct zodra jij start met ondernemen. Je doet de OndernemersCheck eenvoudig via de website van de Belastingdienst.

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst?

Je bent ondernemer voor de Belastingdienst wanneer je een bedrijf hebt. Je staat dan officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit betekent niet dat je dan altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor gelden weer andere voorwaarden. Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heeft dat onder andere gevolgen voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer voor de Belastingdienst ben je verplicht btw-aangifte te doen, anders ontvang je een boete. Je kunt dan ook gebruik maken van verschillende zakelijke aftrekposten.

Waarom moet ik een ondernemerscheck te doen?

Het helpt je om goed na te denken over je beslissingen. Door duidelijk inzicht in de status van (de start) van je bedrijf, maak je betere en efficiëntere keuzes. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe investering wil doen. Ook helpt het bij het scherp houden van je doelen.

 

Wist je dat: Naast startende ondernemers hebben ook bestaande ondernemers baat bij een ondernemerschecklist. Er zijn namelijk altijd processen die je kunt verbeteren. Het helpt namelijk om bedrijfsprocessen te evalueren en groei te realiseren.

Waar moet ik op letten bij de ondernemerscheck?

Je weet nu dat het verstandig is om de OndernemersCheck van de Belastingdienst te doen. Je merkt ook dat er veel op je af komt nu je start met ondernemen. Je moet verschillende zaken regelen, zoals het schrijven van een ondernemersplan. Het is dan prettig wanneer je een checklist hebt om te controleren of je niets over het hoofd ziet. Je kunt zelf een ondernemerschecklist maken. Stel een lijst op met verschillende onderdelen zoals de financiële gezondheid van je bedrijf, je marketingstrategie en je strategische planning. Door het opstellen en controleren van deze onderdelen creëer je overzicht. Daarnaast breng je zwakke punten in kaart, ontdek je kansen om je bedrijfsprestaties te verbeteren en kun je mogelijke problemen voorkomen.

Hoe maak je een checklist?

Je kunt een ondernemerschecklist zelf opstellen. Dit kost je wel veel tijd en kennis. Gelukkig hebben wij een interessant artikel geschreven met meer informatie over het starten van een eigen bedrijf.

Wanneer je denkt dat je informatie misloopt, kun je kiezen om iemand met meer ervaring mee te laten kijken. Denk bijvoorbeeld aan een expert of een mede ondernemer. Zij beschikken mogelijk over meer informatie, hebben een onafhankelijke blik op je bedrijf en bieden je inzichten die je zelf nog niet had gezien. Houd hierbij wel rekening dat er eventueel extra kosten aan verbonden kunnen zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is een ondernemerscheck?

     
Een ondernemerscheck is een overzicht waarin jij als startende ondernemer kunt zien wat er allemaal komt kijken bij het starten van je eigen bedrijf.

Wat is de echte ondernemerscheck Belastingdienst?

     
Via de OndernemersCheck van de Belastingdienst kom je er in een paar klikken achter of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Is de OndernemersCheck verplicht?

     
Nee, de OndernemersCheck is niet verplicht. Het is wel heel handig om deze te doorlopen. Zo weet jij precies waar jij aan toe bent. Wanneer jij namelijk ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heeft dit invloed op de manier waarop je de aangifte inkomstenbelasting invult. Daarnaast kun je ook mogelijke gebruik maken van verschillende in aftrekposten.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie