Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Stappenplan voor je eigen bedrijf

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 23-04-2024

Droom je van een eigen bedrijf? Je bent niet de enige, want jaarlijks starten duizenden mensen in Nederland als zzp'er. Maar hoe word je zzp'er? Waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je graag op weg bij het waarmaken van jouw droom.

Inhoudsopgave

Hoe start je een eigen bedrijf?

Ga jij starten met een eigen bedrijf? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een eigen bedrijf beginnen is namelijk niet niks. Er komt veel bij kijken, zoals het opstellen van een ondernemingsplan, het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) en het regelen van verzekeringen. Om je te helpen, hebben we een checklist voor je gemaakt. In deze checklist staan alle stappen die je als startende ondernemer moet doorlopen. Zo maak jij een succesvolle start met je eigen bedrijf!

Checklist voor startende ondernemers

We beginnen helemaal bij het begin. Ben je al verder in het proces dan kun je deze stappen natuurlijk overslaan. Check je voor de zekerheid nog even of je niets hebt gemist?

1. Doe een ondernemerstest

Voordat je begint met het uitwerken van je idee, is het belangrijk om te bepalen of ondernemen wel echt iets voor jou is. Past het wel bij je? En wat is precies de motivatie waarom je zelfstandig ondernemer wilt worden?

 

Tip: Doe een ondernemerstest om te ontdekken of je over de juiste vaardigheden en eigenschappen beschikt.

2. Doe een concurrentieanalyse

Onderzoek welke andere bedrijven actief zijn in de branche waarin jij wilt starten. Wat zijn hun sterke en zwakke punten? Hoe onderscheid jij je van de concurrentie? Een concurrentieanalyse helpt jou deze vragen te beantwoorden. Zo weet je precies wat jouw kwaliteiten zijn waarmee je de markt op kan.

3. Schrijf een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een gedetailleerd document waarin je je bedrijf en je plannen voor de toekomst beschrijft. Zo'n ondernemingsplan is niet binnen een paar tellen gemaakt. Het is wel een belangrijk hulpmiddel bij het aanvragen van financiering en bij het nemen van beslissingen over je bedrijf.

4. Bedenk een bedrijfsnaam

Het kiezen van een bedrijfsnaam is een belangrijke beslissing, maar ook een leuke stap bij de start van je eigen bedrijf. Een bedrijfsnaam is het visitekaartje van je bedrijf. Het is de eerste indruk die klanten en partners van je krijgen. Daarom is het belangrijk om een naam te kiezen die bij je past en die je klanten aanspreekt.

"Een logo en huisstijl zijn onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat je bedrijf herkenbaar is en dat je professionaliteit uitstraalt."

5. Ontwikkel een logo en huisstijl

Je bent net begonnen met ondernemen en natuurlijk wil je een goede eerste indruk maken op je klanten. Een logo en huisstijl zijn daarbij onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat je bedrijf herkenbaar is en dat je professionaliteit uitstraalt.

Logo

Je logo is het gezicht van je bedrijf en het eerste wat mensen zien. Het is dus belangrijk dat het goed is ontworpen. Jouw logo moet onderscheidend zijn, maar wel passen bij je bedrijf. Daarnaast moet het logo herkenbaar zijn en de juiste boodschap overbrengen bij je doelgroep.

Huisstijl

Een huisstijl bestaat uit meer dan alleen een logo. Het bevat een combinatie van kleuren, lettertypes en beelden die passen bij het karakter van je bedrijf. Pas je huisstijl consistent toe op alle uitingen van je bedrijf zoals je website, visitekaartjes, facturen en social media. Dit maakt je bedrijf herkenbaar voor jouw doelgroep.

6. Bouw een website of webshop

Websites en webshops zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ondernemersland. Jij hebt vast ook al nagedacht over een website voor je bedrijf. Slim! Want daar haal je als ondernemer veel voordelen uit.

Website

Een website is tegenwoordig onmisbaar voor ieder bedrijf. Het is je online visitekaartje en de plek waar je klanten meer over jouw bedrijf kunnen leren. Daarnaast is een goede website ook belangrijk voor het promoten van je bedrijf en het bereiken van nieuwe klanten.

Je kunt op verschillende manieren een website bouwen. Zo kun je een website laten maken. Of je gaat zelf aan de slag met een programma waarin je zelf een website kunt bouwen en onderhouden. Welke optie het beste voor jou is kun je zelf het beste bepalen. Het is onder andere afhankelijk van je budget. Maar ook of je er gevoel voor hebt en of je het leuk vindt om je hierin te verdiepen.

Webshop

Veel ondernemers gebruiken ook een webshop. Dat kan voor jou als startende ondernemer ook handig zijn. Afhankelijk van je branche kan een webshop de kans op succesvolle verkoop vergroten. Daarnaast is het natuurlijk goedkoper dan een fysieke winkel.

 

Tip: Zorg ervoor dat je website of webshop goed ontworpen en gebruiksvriendelijk is. Daarmee verhoog je het vertrouwen van klanten en stijgt de verkoop. Kijk bijvoorbeeld eens in je netwerk van mede ondernemers of iemand jou hiermee kan helpen. In ruil daarvoor kun jij wellicht weer wat voor hen betekenen.

7. Kies een rechtsvorm

Als startende ondernemer moet je ook een rechtsvorm kiezen. Een rechtsvorm is de juridische vorm van je onderneming. Er zijn verschillende rechtsvormen voor bedrijven, zoals een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv). De rechtsvorm die je kiest, heeft invloed op je aansprakelijkheid en belastingen. Kies daarom de rechtsvorm die het beste bij jou en jouw bedrijf past.

8. Schrijf je in als startende ondernemer

Je hebt de meeste stappen nu afgevinkt. Tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bent nu officieel een startende ondernemer, van harte gefeliciteerd!

9. Zet je Administratie en boekhouding op

Yes, je bent gestart met je onderneming. Tijd om je administratie en boekhouding op te zetten. Je bent als ondernemer verplicht om een administratie bij te houden. De Belastingdienst wil namelijk precies weten wat er inkomt en wat er uitgaat. Bepaal ook of je een zakelijke rekening wil openen.

 
 

Tip! Aftrekposten

Als (startende) ondernemer mag je gebruikmaken van verschillende aftrekposten, waardoor je mogelijk minder belasting hoeft te betalen. De aftrekposten op een rijtje:

Claim nu
15 maanden gratis

10. Sluit de juiste verzekeringen af

Je bent als ondernemer aansprakelijk voor eventuele schade die je aan anderen toebrengt. Sluit daarom de juiste verzekeringen af, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

11. Wettelijke eisen, algemene voorwaarden

Naast een boekhouding ben je ook verplicht om je te houden aan bepaalde wettelijke eisen. Het hebben van algemene voorwaarden is ook geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat externe factoren geen roet in het eten kunnen gooien.

Gefeliciteerd!

Je hebt nu alles goed geregeld en je bent klaar om de markt te gaan veroveren. Ga direct actief op zoek naar klanten, zodat je het ondernemerschap nog lang mag blijven uitoefenen. Succes!

Probeer nu gratis uit!

Speciaal voor startende ondernemers: De eerste 15 maanden e‑Boekhouden.nl helemaal gratis. Zonder verplichtingen. Zo heb je alle tijd om ons programma te leren kennen en kun jij je geld en aandacht volledig richten op start én groei jouw bedrijf. Fijn toch? Claim deze actie nu!

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie