Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Zakelijke rekening openen

  Geplaatst: 09-11-2023

  Laatst geüpdatet: 11-03-2024

Als startende ondernemer krijg je te maken met veel nieuwe uitdagingen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je soms het overzicht even kwijt bent. Je wordt overspoeld met nieuwe informatie, waardoor bepaalde zaken soms door elkaar heen gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan je financiën. Doordat zakelijke- en privétransacties van dezelfde rekening worden af- en bijgeschreven, zijn je financiën niet duidelijk gescheiden van elkaar. Heel vervelend! Om jou op weg te helpen leggen we in dit artikel uit waarom het openen van een zakelijke rekening jou kan helpen om je financiën op orde te houden.

Inhoudsopgave

Waarom een zakelijke rekening?

Het openen van een zakelijke rekening is een belangrijke stap voor startende ondernemers. Sommige starters gebruiken een persoonlijke bankrekening voor zakelijke transacties. Toch zijn er verschillende redenen waarom het openen van een zakelijke rekening een slimme keuze is.

De vier grootste voordelen van een zakelijke rekening

Financieel overzicht

Ten eerste zorgt een zakelijke rekening voor een duidelijk financieel onderscheid tussen je persoonlijke en zakelijke activiteiten. Hiermee creëer je een overzichtelijke boekhouding en doe je sneller belastingaangifte.

Professionele uitstraling

Daarnaast draagt een zakelijke rekening bij aan een professionele uitstraling. Klanten, leveranciers en partners nemen je onderneming serieuzer wanneer ze betalingen doen aan of ontvangen van een zakelijke rekening. Dit straalt betrouwbaarheid en stabiliteit uit.

Profiteer van zakelijke bankvoordelen

Een ander voordeel van een zakelijke rekening is de mogelijkheid om gebruik te maken van zakelijke bankvoordelen. Deze kunnen variëren van specifieke leningen en kredietlijnen voor ondernemingen tot betaaloplossingen. Bovendien bieden sommige banken ook extra diensten, zoals boekhoudkoppelingen en integraties met boekhoudsoftware, om je administratieve taken nog makkelijker te maken.

 

Tip: Bij e‑Boekhouden.nl koppel je heel eenvoudig je zakelijke rekening aan je boekhouding. Hierdoor worden jouw in- en uitgaven direct verwerkt in je boekhouding. Dit scheelt jou weer tijd en verkleint de kans op fouten!

Dankzij de koppelingen met meer dan 1400 banken in heel Europa is de kans groot dat jouw bank erbij zit. Koppel jouw bank aan je online boekhoudpakket en ervaar zelf de voordelen voor je bedrijf. Bij e‑boekhouden.nl maak je gratis een koppeling met je bank. Let wel op, sommige banken brengen wel kosten in rekening om gebruik te maken van koppelingen.

"Heb je in de toekomst plannen om geld te lenen of je bedrijf uit te breiden? Dan is het heel waardevol om een goede kredietgeschiedenis op te bouwen voor je bedrijf."

Bouw kredietgeschiedenis op voor de toekomst

Heb je in de toekomst plannen om geld te lenen of je bedrijf uit te breiden? Dan is het heel waardevol om een goede kredietgeschiedenis op te bouwen voor je bedrijf. Het openen van een zakelijke rekening helpt jou hierbij. Door je financiën gescheiden te houden krijg je een duidelijk beeld van je zakelijke transacties en financiële gezondheid.

Het openen van een zakelijke rekening biedt dus veel voordelen voor startende ondernemers. Het zorgt voor financiële transparantie, een professionele uitstraling en de mogelijkheid tot specifieke zakelijke bankdiensten. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je persoonlijke rekening te blijven gebruiken, is het openen van een zakelijke rekening een slimme keuze waar je in de toekomst van profiteert.

Is een zakelijke rekening verplicht?

Veel startende ondernemers vragen zich af: is een zakelijke rekening verplicht? Een zakelijke rekening is niet verplicht, ook niet voor de Belastingdienst. Het is uiteraard wel belangrijk dat je een goede en overzichtelijke administratie bijhoudt. De Belastingdienst wil namelijk je administratie kunnen inzien. Het maakt niet uit of je een privérekening of een zakelijke rekening gebruikt. Wat telt is dat duidelijk is welke transacties je doet en welke geldstromen er lopen. Een zakelijke rekening helpt jou om dit overzicht te houden.

Wanneer zowel zakelijke als privétransacties lopen via dezelfde rekening, is het lastiger om je administratie gescheiden te houden. Zeker wanneer je bedrijf groeit en er steeds meer bij- en afschriften bijkomen. Daarnaast zijn er ook banken die aanvullende eisen stellen aan ondernemers. In sommige gevallen mag je namelijk zakelijk geen gebruik maken van een privérekening. Of zijn hier limieten aan gebonden. Deze vereisten kun je terugvinden in de algemene voorwaarden van jouw bank.

 
 

Kost het openen van een zakelijke rekening geld?

Zakelijke rekeningen zijn vaak een stuk duurder dan particuliere rekeningen. Er zijn banken die rekeningen aanbieden speciaal voor zzp'ers tegen een voordeliger tarief dan gewone zakelijke rekeningen. Dit zijn onder andere ASN Bank, Knab, Rabobank, Regiobank en SNS. Bij de Rabobank betaal je per transactie en bij de overige banken betaal je een vast bedrag voor je zakelijke rekening.

Het verschil in kosten zit vooral in de hoogte van de gebruikskosten. Deze kosten komen namelijk nog boven op de vaste pakketkosten. Wil je precies weten wat het openen van een zakelijke rekening kost bij jouw bank? Bekijk dan de tarievenoverzichten op de website van de bank.

Veelgestelde vragen

Wat is een zakelijke rekening?

     
Een zakelijke rekening is een rekening die speciaal is ontwikkeld voor zakelijke doeleinden. Een zakelijke rekening is geschikt voor ondernemers, bedrijven en organisaties. Op deze manier houd je privé en zakelijke transacties gescheiden van elkaar.

Hoelang duurt het om een zakelijke rekening te openen?

     
De tijd die je kwijt bent aan het openen van een zakelijke rekening verschilt per bank. Dit kan variëren van vijf minuten tot twee weken. Bij online banken verloopt dit vaak sneller dan bij traditionele banken. Om een inschatting te krijgen hoelang het voor jou duurt om een zakelijke rekening te openen, adviseren wij om contact op te nemen met je bank.

Probeer nu gratis uit!

Voor startende ondernemers is het online boekhoudprogramma e‑Boekhouden.nl de eerste 15 maanden van hun onderneming helemaal gratis. Je kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Claim nu
15 maanden gratis

Ook interessant voor jou

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Actie