Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Debiteuren

Debiteuren, wat zijn dat? En wat is nu eigenlijk het verschil met een crediteur? Wij hebben het allemaal voor u op een rij gezet, zodat u nooit meer hoeft te twijfelen.

Wat zijn debiteuren?

Als u een factuur verstuurt, verwacht u dat deze binnen een bepaalde tijd wordt betaald. Debiteuren zijn de klanten waarvan u nog geld moet krijgen.

Stel dat u heeft gesleuteld aan de cv-ketel van de familie Beerens. U stuurt een factuur en vanaf dat moment is de familie Beerens een debiteur. U heeft namelijk een klus gedaan en dat moet nog betaald worden. De familie Beerens heeft dus een ‘schuld’. Wanneer zij de factuur betalen, zijn ze géén debiteur meer, want zij hoeven u dan niets meer te betalen.

Wat is het verschil met crediteuren?

Het tegenovergestelde van een debiteur is een crediteur. Een crediteur is namelijk iemand die nog geld moet krijgen van zijn klanten. De familie Beerens is de debiteur, u bent in dit voorbeeld de crediteur.

Stel dat u voor de onderhoudsbeurt een aantal filters heeft ingekocht bij uw leverancier, maar deze nog niet heeft betaald. Dan is uw leverancier een crediteur, want hij moet nog geld van u krijgen en bent u de debiteur, want u moet nog betalen.

Uitlegvideo debiteuren/crediteuren

Zo onthoudt u het gemakkelijk

Maar hoe zorgt u er nu voor dat u dit niet meer snel vergeet? Wij hebben voor u een makkelijk ezelsbruggetje.

Debiteuren > een Debiteur moet geld Dokken
Crediteuren > een Crediteur moet geld Krijgen

Inzicht in uw debiteuren

Als uw facturen niet worden betaald is dat erg zuur. U loopt hierdoor het risico dat u uw eigen facturen niet kunt betalen. Het is daarom belangrijk dat u inzicht hebt in de personen en/of bedrijven die u nog moeten betalen. Zo heeft u meer grip op de situatie en komt u niet voor verrassingen te staan.

Hoe worden uw facturen sneller betaald?

Niets is zo vervelend als klanten die (te) laat of helemaal niet betalen. Hoe zorgt u ervoor dat uw facturen wél worden betaald? Een aantal tips:

  • Verstuur uw facturen zo snel mogelijk.
  • Zet een betaallink op uw facturen, zodat uw klant direct via de link kan betalen.
  • Check regelmatig uw open posten. Wie moet er nog betalen? 
  • Stuur na een tijdje een vriendelijke betalingsherinnering.
  • Nog steeds geen betaling? Probeer er samen uit te komen.
  • Lukt dit niet? Schakel als laatste redmiddel een incassobureau in.

Bovenstaande stappen kunt u gemakkelijk doorlopen als u gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. U maakt hierin gemakkelijk uw facturen inclusief betaallink en verstuurt ze direct naar uw klanten. Uw betalingsherinneringen verstuurt u geheel automatisch en zelfs het inschakelen van een incassobureau gaat via uw boekhoudprogramma. 

Debiteurenbeheer in e-Boekhouden.nl

Met e-Boekhouden.nl ziet u in één oogopslag welke facturen er nog niet zijn betaald, wanneer de betalingstermijn vervalt en of u wanbetalers heeft. Handig toch? Zo loopt u niet onnodig omzet mis, omdat u niet in de gaten hebt dat er nog facturen betaald moeten worden! Wacht niet langer en probeer het gratis en vrijblijvend uit.

Gratis uitproberenZonder verplichtingen

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie