Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Mkb-winstvrijstelling

Als ondernemer heeft u recht op mkb-winstvrijstelling. U heeft er misschien al eens van gehoord, maar wat houdt het precies in en hoe kunt u er gebruik van maken? Wij hebben alles op een rijtje gezet.

 

 

Wat is mkb-winstvrijstelling?

Er zijn verschillende regelingen voor ondernemers om geld te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de Startersaftrek en Zelfstandigenaftrek. Deze regelingen doen allemaal hetzelfde: ze zorgen dat u een bepaald bedrag mag aftrekken van uw winst. En een lagere winst betekent minder belasting! Als u gebruikmaakt van de Zelfstandigenaftrek mag u bijvoorbeeld € 6.310 aftrekken van de winst. Ook mkb-winstvrijstelling is een zogenaamde aftrekpost.

Mkb-winstvrijstelling 2022

Het maximale tarief voor de mkb-winstvrijstelling in 2022 is 40%.

Mkb-winstvrijstelling

Hoe werkt mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een aanvulling op de ondernemersaftrek. De ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor o.a. de Startersaftrek en de Zelfstandigenaftrek. Als u als ondernemer gebruikmaakt van mkb-winstvrijstelling moet u dus eerst de Ondernemersaftrek toepassen. Daardoor vermindert u uw winst. Voor de winst die u overhoudt, mag u mkb-winstvrijstelling gebruiken.

Met mkb-winstvrijstelling mag u 14% van de overgebleven winst aftrekken. U hoeft de mkb-winstvrijstelling niet aan te vragen. De Belastingdienst past dit automatisch toe tijdens uw inkomstenbelastingaangifte.

 

Hulp bij het berekenen van de mkb-winstvrijstelling

 

Boekhoudprogramma

De mkb-winstvrijstelling is eenvoudig te berekenen door gebruik te maken van ons boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

Wanneer recht op mkb-winstvrijstelling?

Mkb-winstvrijstelling is voor alle ondernemers. Vroeger moest u als ondernemer voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat u minstens 1.225 uur aan uw bedrijf heeft besteed in een jaar. Maar sinds 2010 is dat niet meer nodig.

Voorbeeld

U heeft in een jaar, na het toepassen van de ondernemersaftrek, nog € 6.500 winst over. 14% van die winst (€ 910) mag u aftrekken. U houdt dan dus € 6.500 - € 910 = € 5.590 euro over waarover u belasting moet betalen.

Vrijstelling en belastingschijven

U mag een percentage van de overgebleven winst aftrekken. Er zit alleen wel een addertje onder het gras, want volgens de nieuwe belastingplannen wil het kabinet toewerken naar een belastingstelsel met twee belastingschijven. Dat wil zeggen dat er in 2023 een basistarief is van 37,05% en een toptarief van 49,5% voor bedragen boven de € 69.398. De mkb-winstvrijstelling geldt dan alleen nog maar voor de ondernemers die een winst hebben lager dan € 69.398. 

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Meld u nu gratis aan


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie