Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Startersaftrek

Om als startende eenmanszaak, vof of maatschap een vliegende start te kunnen maken, betaalt u in de eerste jaren dat u onderneemt minder belasting. U mag uw zelfstandigenaftrek verhogen met de startersaftrek, waarmee deze aftrekpost oploopt tot wel € 8.793. Dat maakt ondernemen een stuk leuker én makkelijker.

Hoeveel is de startersaftrek in 2022?

 • Maximaal 3 keer toepasbaar in de eerste 5 jaar waarin u onderneemt
 • Alleen toepasbaar als u ondernemer bent voor de Belastingdienst
 • U moet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar voldoen
  Let op: Voor 2021 geldt vanwege de coronacrisis een versoepeling van het urencriterium
 • De hoogte van de startersaftrek in 2022 is € 2.123

startersaftrek

Wat is startersaftrek?

De startersaftrek is een extra aftrekpost (belastingvoordeel) voor een startende ondernemers, zoals die van een eenmanszaak (zzp), vof of maatschap. De startersaftrek is gekoppeld aan de zelfstandigenaftrek

Hoe lang heeft u recht op startersaftrek?

U heeft als startende ondernemer heeft u recht op de startersaftrek in de eerste 5 jaar dat u onderneemt. U mag de zelfstandigenaftrek in de eerste 5 jaar van uw bedrijf 3 keer verhogen met € 2.123. Een onderneming van de grond krijgen kost tijd. Daarbij kan de omzet tijdens de eerste jaren tegenvallen. Met de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, die samen maar liefst € 8.793 is, krijgt u als startende ondernemer een extra steuntje in de rug.

Wanneer mag u de startersaftrek toepassen?

Om de startersaftrek te kunnen toepassen, gelden er een aantal voorwaarden:

 1. Voor de Belastingdienst bent u zelfstandig ondernemer
 2. U bent nog niet langer dan 5 jaar ondernemer
 3. De startersaftrek heeft u nog niet 3 keer toegepast
 4. U besteedt minstens 1.225 uur aan uw onderneming per jaar

Ben ik een zelfstandig ondernemer voor de belastingdienst?

Om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek - en dus deze te kunnen verhogen met de startersaftrek – moet u voor de Belastingdienst zelfstandig ondernemer zijn. Een inschrijving bij de KvK en een btw-nummer zijn hiervoor niet voldoende. Om te bepalen of u ondernemer bent, wordt er naar een aantal zaken gekeken:

 • Maakt u voldoende winst of is er sprake van een stijgende lijn?
 • Heeft u genoeg kapitaal om uw bedrijf op te starten?
 • Besteedt u jaarlijks minimaal 1.225 uur aan uw onderneming?
 • Heeft u voldoende opdrachtgevers om onafhankelijk te zijn?
 • Loopt u als ondernemer ondernemersrisico’s?
 • Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?

Er wordt vervolgens vastgesteld of u zelfstandig ondernemer bent en of u dus de aftrekposten mag toepassen.

Wat is het urencriterium voor de startersaftrek?

Een belangrijke voorwaarde om zelfstandig ondernemer te zijn is het urencriterium. U moet kunnen bewijzen dat u 1.225 uur voor uw bedrijf werkt. Of dat nu uren zijn waarin u voor klanten werkt (de zogenaamde declarabele uren) of de uren die u kwijt bent aan bijvoorbeeld administratie, reclame maken of klanten nabellen (niet-declarabele uren). U moet alle uren die u besteedt aan uw bedrijf bijhouden.

Versoepeling van het urencriterium tijdens de coronacrisis

Als u niet werkelijk ten minste 24 uur per week aan uw onderneming heeft besteed, dan mag u deze uren wél rekenen.

De hoogte van de startersaftrek in 2022

De zelfstandigenaftrek in 2022 is € 6.310. In 2021 was de zelfstandigenaftrek € 6.670.

Maakt u minder winst dan € 6.310 in een jaar? Dan kunt u geen aanspraak maken op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek. Het resterende bedrag van de zelfstandigenaftrek kan verrekend worden in de 9 opvolgende jaren.

Bij de startersaftrek maakt het niet uit hoeveel winst u maakt, u kunt deze aftrekpost altijd toepassen.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschap

Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt of zwanger bent, dan gelden er andere voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek, zoals een aangepast urencriterium. Ook is de startersaftrek hoger wanneer u arbeidsongeschikt bent.

Arbeidsongeschikt en startende ondernemer

Bent u arbeidsongeschikt en wilt u vanuit die situatie een onderneming starten? In dat geval hoeft u geen 1.225 uur maar 800 uur aan uw bedrijf te besteden per jaar.  Daarnaast heeft u recht op een verhoogde startersaftrek. Deze is het eerste jaar € 12.000, het tweede jaar € 8.000 en het derde jaar € 4.000.

Zwanger en startende ondernemer

Als u zwanger en startende ondernemer bent, dan mag u uw uren tijdens uw zwangerschapsverlof gewoon laten doortikken. Zo kunt u ervoor zorgen dat u toch aan het urencriteria voldoet en dus recht heeft op de startersaftrek.

Als startende ondernemer heeft u recht op de startersaftrek. Met deze aftrek kunt u 3 keer uw zelfstandigenaftrek verhogen met € 2.123 in de eerste 5 jaar dat u onderneemt. Een voorwaarde is dat u minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteedt per jaar. Als u arbeidsongeschikt of zwanger bent gelden er andere voorwaarden.

Bent u als starter op zoek naar een handige manier om uw boekhouding bij te houden? Maak 15 maanden gratis gebruik van e-Boekhouden.nl!

Probeer e-Boekhouden.nl nu tijdelijk, gratis en vrijblijvend uit

Voor ondernemingen die al een langere periode zakelijk actief zijn hebben we een proefperiode van 14 dagen. Wanneer u korter dan 15 maanden geleden met uw bedrijf gestart bent, dan is e-Boekhouden.nl gedurende de eerste 15 maanden van uw onderneming volledig gratis en geheel vrijblijvend. U kunt dan zonder beperkingen online boekhouden en factureren, inclusief alle geavanceerde functies als bankkoppelingen, scan & herken en gebruik van de mobiele app.

Boekhoudprogramma


Gratis uitproberenZonder verplichtingen

 

 

Claim nu
15 maanden gratis

Andere aftrekposten voor ondernemers

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie