Gratis uitproberenZonder verplichtingen

Startersaftrek

Om als startende eenmanszaak, vof of maatschap een vliegende start te kunnen maken, betaalt u in de eerste jaren dat u onderneemt minder belasting. U mag uw zelfstandigenaftrek verhogen met de startersaftrek, waarmee deze aftrekpost oploopt tot wel € 9.403. Dat maakt ondernemen een stuk leuker én makkelijker.

Over de startersaftrek

 • Maximaal 3 keer toepasbaar in de eerste 5 jaar waarin u onderneemt
 • Alleen toepasbaar als u ondernemer bent voor de Belastingdienst
 • U moet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar voldoen
 • De hoogte van de startersaftrek in 2019 is € 2.123

Wat en voor wie is de startersaftrek?

De startersaftrek is een extra aftrekpost voor een startende eenmanszaak (zzp), vof of maatschap. U mag de zelfstandigenaftrek in de eerste 5 jaar van uw bedrijf 3 keer verhogen met € 2.123. Een onderneming van de grond krijgen kost tijd. Daarbij kan de omzet tijdens de eerste jaren tegenvallen. Met de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, die samen maar liefst € 9.403 is, krijgt u als startende ondernemer een extra steuntje in de rug.

Wanneer mag u de startersaftrek toepassen?

Om de startersaftrek te kunnen toepassen, gelden er een aantal voorwaarden:

 1. Voor de Belastingdienst bent u zelfstandig ondernemer
 2. U bent nog niet langer dan 5 jaar ondernemer
 3. De startersaftrek heeft u nog niet 3 keer toegepast
 4. U besteedt minstens 1.225 uur aan uw onderneming per jaar

Ben ik een zelfstandig ondernemer voor de belastingdienst?

Om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek - en dus deze te kunnen verhogen met de startersaftrek – moet u voor de Belastingdienst zelfstandig ondernemer zijn. Een inschrijving bij de KvK en een btw-nummer zijn hiervoor niet voldoende. Om te bepalen of u ondernemer bent, wordt er naar een aantal zaken gekeken:

 • Maakt u voldoende winst of is er sprake van een stijgende lijn?
 • Heeft u genoeg kapitaal om uw bedrijf op te starten?
 • Besteedt u jaarlijks minimaal 1.225 uur aan uw onderneming?
 • Heeft u voldoende opdrachtgevers om onafhankelijk te zijn?
 • Loopt u als ondernemer ondernemersrisico’s?
 • Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?

Er wordt vervolgens vastgesteld of u zelfstandig ondernemer bent en of u dus de aftrekposten mag toepassen.

Het urencriterium voor de startersaftrek

Een belangrijke voorwaarde om zelfstandig ondernemer te zijn is het urencriterium. U moet kunnen bewijzen dat u 1.225 uur voor uw bedrijf werkt. Of dat nu uren zijn waarin u voor klanten werkt (de zogenaamde declarabele uren) of de uren die u kwijt bent aan bijvoorbeeld administratie, reclame maken of klanten nabellen (niet-declarabele uren). U moet alle uren die u besteedt aan uw bedrijf bijhouden.

De hoogte van de startersaftrek in 2019, 2018 en 2017

De startersaftrek is in 2019, net als in 2016, 2017 en 2018: € 2.123. Ook de zelfstandigenaftrek blijft in 2019 € 7.280, net als in de drie jaren ervoor.

Maakt u minder winst dan € 7.280 in een jaar? Dan kunt u geen aanspraak maken op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek. Het resterende bedrag van de zelfstandigenaftrek kan verrekend worden in de 9 opvolgende jaren.

Bij de startersaftrek maakt het niet uit hoeveel winst u maakt, u kunt deze aftrekpost altijd toepassen.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschap

Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt of zwanger bent, dan gelden er andere voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek, zoals een aangepast urencriterium. Ook is de startersaftrek hoger wanneer u arbeidsongeschikt bent.

Arbeidsongeschikt en startende ondernemer

Bent u arbeidsongeschikt en wilt u vanuit die situatie een onderneming starten? In dat geval hoeft u geen 1.225 uur maar 800 uur aan uw bedrijf te besteden per jaar.  Daarnaast heeft u recht op een verhoogde startersaftrek. Deze is het eerste jaar € 12.000, het tweede jaar € 8.000 en het derde jaar € 4.000.

Zwanger en startende ondernemer

Als u zwanger en startende ondernemer bent, dan mag u uw uren tijdens uw zwangerschapsverlof gewoon laten doortikken. Zo kunt u ervoor zorgen dat u toch aan het urencriteria voldoet en dus recht heeft op de startersaftrek.

Als startende ondernemer heeft u recht op de startersaftrek. Met deze aftrek kunt u 3 keer uw zelfstandigenaftrek verhogen met € 2.123 in de eerste 5 jaar dat u onderneemt. Een voorwaarde is dat u minimaal 1.225 uur aan uw onderneming besteedt per jaar. Als u arbeidsongeschikt of zwanger bent gelden er andere voorwaarden.

Bent u als starter op zoek naar een handige manier om uw boekhouding bij te houden? Maak 15 maanden gratis gebruik van e-Boekhouden.nl!

 

Claim nu
15 maanden gratis

Andere aftrekposten voor ondernemers

GRATIS voor starters!

Claim nu
15 maanden gratis

Meer informatie

Actie